Nastává nejbarevnější období roku. Letní zeleninový salát - už ho nedělám jinak. Poslední kalendář, s dárkem na rozloučenou. 50 receptů s paprikou v hlavní roli. Papriková kulinářská výzva.

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Letní salát s nivou

 

Letní salát s nivou

Tenhle jednoduchý recept vznikl vlastně už strašně dávno (a už nějakou dobu slaví úspěch v mobilní aplikaci PaleoSnadno, tak by byla škoda ho nemít na webu). Moje dcera odmala milovala šopský salát, proto jsme ho doma dělali často. Ale jednou se mi nepodařilo sehnat balkánský sýr. Nebo jsem ho zapomněla koupit, už si přesně nepamatuju. Jediné, co jsem doma našla podobného, byla niva. Zkusila jsem ji do salátu přidat a od té doby už ho nejíme jinak. Vyzkoušíte s námi? ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a s nízkým obsahem sacharidů. Vyhovuje Primal, Keto a Low carb způsobům stravování. Pochutnají si na něm i vegetariáni

 
 

Hloubkový úklid stránek

Možná jste to zaregistrovali - v posledních týdnech webové stránky PaleoSnadno neustále kolabovaly. A já s nimi, protože řešení nebylo vůbec jednoduché a vlastně chyběli i ti, kteří by mi s tím pomohli. Proto jsme to s kolegou nějak (a bohužel ne moc účinně) neustále nějak záplatovali. Až se to rozseklo rozhodnutím udělat na webu generální úklid. A pěkně od podlahy! Proto minulý týden na PaleoSnadno.cz proběhla mega velká aktualizace stránek. Vy jako uživatelé asi nic na první pohled nepoznáte (tedy samozřejmě pokud pominu, že web už nepadá, hurá!). Ale bylo potřeba celý systém a všechny moduly zaktualizovat a nahodit zpět, aby stránky byly svižnější. No jenže znáte to - když do něčeho sáhnete, vždy se někde něco rozbije. Což se samozřejmě stalo i tentokrát. Klasika 😄 Takže jsme testovali, zkoumali, hledali, opravovali... I teď, při psaní tohoto e-mailu, ještě ladíme poslední chyby, třeba s publikací receptů a vystavováním faktur k objednávkám. Pevně ale věřím, že až newsletter budete číst, už bude vše funkční, tak jak má být. Pokud přesto na stránkách narazíte na nějakou prapodivnost, záhadu či zádrhel, nebojte se mi dát vědět. V té hromadě úprav se může stát, že nám něco proklouzlo. Díky. 
 

Poslední kalendář s dárkem jen pro vás

Jak už jsem nedávno zmiňovala, brzy se můžete těšit na stolní kalendář s recepty pro rok 2025. Jedná se o sedmý kalendář v řadě a také ten úplně poslední. Doba se posunula a stolní kalendáře už v dnešní digitální době moc netáhnou. Podle vašich zpráv ale vím, že to některé z vás bude mrzet, protože máte všechny z předchozích let a už se z toho pro vás stala tradice. Proto vám chci na závěr poděkovat za všechny ty společné roky. Připravila jsem jen pro vás, mé věrné odběratele newsletteru, speciální akci, která určitě bude stát za to. Tak nezapomeňte sledovat svůj e-mail, protože tahle akce na rozloučenou bude časově omezená a nikde jinde (jen v newsletteru) se o ní nedozvíte. Tak zůstaňte na příjmu a já vám dám brzo vědět. Doufám, že už za 14 dní 👏


 

 

V hlavní roli paprika

Tento druh zeleniny můžeme díky zahraniční produkci v obchodech koupit prakticky po celý rok. Ale ta cena! Občas mám pocit, jako bych kupovala zlato, protože u cenovek si si se dvěma místy na číslice v obchodech nevystačí. To teď je to veselejší 😍 Tak si tohle období nenechte ujít a připravte si se mnou nějakou dobrotu, kde právě paprika hraje hlavní roli (nebo aspoň jednu z těch důležitých). Z webu jsem pro vás vybrala 9 skvělých lahůdek, na kterých si s vámi pochutná celá rodina či přátelé. Pro dalších 41 receptů s paprikou nakoukněte do tohoto výběru z webu nebo do aplikace PaleoSnadno, kde jich najdete už celkem 102. 

 

Zapečené plněné papriky🫑 Zapečené plněné papriky

 
Salát z pečené papriky

🫑 Salát z pečených paprik

Španělské kuřecí paličky

🫑 Španělské kuřecí paličky

Fajitas🫑 Fajitas s květákovými plackami

 
Papriková omáčka Romesco
 

🫑 Papriková omáčka Romesco

Budapešťská pomazánka
 

🫑 Budapešťská pomazánka

Dušené hovězí s paprikou🫑 Dušené hovězí s paprikou

 

Pikantní játrová směs🫑 Pikantní játrová směs

Gulášová polévka🫑 Gulášová polévka

Využijte sezónu paprik naplno  

Je to tady! Papriková sezóna je v plném proudu, a tak je ideální čas vyzkoušet něco nového. Co takhle připravit si vlastní paprikové koření nebo chuťově intenzivní paprikovou pastu přímo doma? Nejenže využijete bohatou úrodu nebo výhodnou cenu paprik, ale také získáte úžasné ingredience, které obohatí vaše pokrmy po celý rok. Pusťte se se mnou pustit do této kulinářské výzvy!  

 

Papriky

 

Paprikové koření 

Napadlo vás někdy, že byste si sladkou nebo pálivou papriku zkusili připravit sami doma? Mě nedávno ano, když jsem otevřela balíček s kořením a uvnitř byl dohněda zbarvený prášek, který vůbec nechutnal sladce, spíš mírně nahořkle a také vůně nestála za nic. Tahle myšlenka mi pak vyskočila v hlavě při pohledu na hromadu krásně rudých paprik, které se prodávaly za více než výhodnou cenu. Pokud mě už trošku znáte, určitě tušíte, že jsem to hned musela vyzkoušet 😄 A taky že jo! Papriky jsem očistila, nakrájela na tenounké nudličky a 8 hodin nechala v sušičce zapnuté na 65 °C. Když se odpařila veškerá(!) vlhkost, paprika krásně šustila a lámala se, rozemlela jsem ji najemno. Ta úžasná barva! A neuvěřitelná vůně! Fantazie 😍 Z 300 g očištěné papriky vzniklo 22 g zářivě oranžového koření. Samozřejmě to není něco, co by člověk připravoval denně - při "normální" ceně paprik se to nevyplatí a zabere to hodně času. Ale umím si to velmi dobře představit jako uplatnění nadúrody ze zahrádky nebo jako zajímavý osobní dárek. Při tvorbě vlastního koření se můžete vyloženě vyřádit - pro milovníky pálivého přidáte trošku chilli, pro neskutečně intenzivní barvu zase kurkumu, špetka sušeného česneku a bylinek udělá divy a domácí grilovací koření nadchne každého milovníka dobrého jídla. Pokud máte doma sušičku potravin, určitě vyzkoušejte. Ono to tedy půjde i v troubě, ale se sušičkou je to přeci jen příjemnější. A ten výsledek vážně stojí za to 👌

 

Papriková pasta 

Po výše uvedeném vydařeném pokusu s domácím kořením jsem přemýšlela i nad dalším využitím silné paprikové sezóny. Tak aby se tahle aktuálně levná surovina dala použít i v dalších měsících, kdy už tak levná nebude. Samozřejmě, lze ji zavařit. Ale přiznám se, že tohle je kuchařská technika, kterou úplně moc často nevyužívám, a zda vůbec. Proto jsem na to šla malinko jinak a připravila jsem si pastu, kterou lze kromě zavaření také snadno zamrazit po malých skleničkách nebo v tvořítkách na led (a ty pak sesypat do jednoho sáčku). Po rozmrazení lze paprikový protlak použít nejen k dochucení polévek, omáček a různých směsí z pánve, ale také k přípravě pomazánek (stačí ji přimíchat do tvarohu) nebo dipů (tady zase stačí lžička vmíchaná do majonézy nebo zakysané smetany). Potřebujete rychlou omáčku k cuketovým nudlím nebo grusetkám? Snadná pomoc! Paprikovou pastu prohřejte s troškou smetany nebo smetanového krémového sýru. Jíst můžete za pár minut 👌 A jak tedy na tenhle kulinářský zázrak? Nakrájené očištěné papriky důkladně rozmixujte dohladka. Pokud nemáte opravdu výkonný mixér, můžete slupku z paprik, která se jen velmi neochotně mixuje, předem oloupat pomocí ploché škrabky. Nebo postupujte jako v receptu na výše uvedenou budapešťskou pomazánku, papriky nejdříve upečte a ze slupky svlékněte (tento postup dodá paprikové pastě navíc příjemnou kouřovou chuť). Rozmixovanou papriku nalijte do širokého hrnce nebo pánve (čím větší plocha hladiny, tím rychleji se bude odpařovat voda). Volitelně můžete pro chuť a vůni přidat i celý stroužek česneku, který jste úderem nože mírně rozdrtili (na závěr ho odstraňte). Za velmi častého míchání nechte jemně probublávat a zhoustnout do podoby hustého protlaku (za vařečkou musí zůstávat cestička, která se nebude slévat zpět). To zabere přibližně 50 minut. Paprikovou pastu na závěr osolte, opepřete a dochuťte pár kapkami octa. Zamrazte ji, zavařte, nebo uložte do lednice, kde v důkladně vymyté skleničce a s povrchem zalitým olejem vydrží několik dnů až týdnů. Z 1 kg čerstvé očištěné papriky vyjde 400-450 g zeleninového protlaku, se kterým můžete v kuchyni kouzlit celou zimu 👏

 

Tak až půjdete v obchodě nebo na trhu okolo hromady krásně rudých paprik, s výhodnou cenou, vzpomeňte si na tenhle paprikový newsletter a něco se mnou vyzkoušejte. Co to bude? Dejte mi vědět. Už teď se těším! ❤️

 

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Těším se na počtenou v září 🍃

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Elektronická cuketová kuchařka

Cuketová e-kuchařka
60 receptů z cukety, které si zamilujete

Od snídaní po dezerty

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová