V hlavní roli jablíčka z ráje. Šťastná sedmička a konec jedné éry. Dávná letní vzpomínka, která vše změnila. 10 vybraných pochoutek z rajčat. Tohle jste o kečupu určitě nevěděli!

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Pečená rajčata s cottage sýrem

 

Pečená rajčata s cottage sýrem

Někdy bývají ta nejjednodušší jídla ta úplně nejlepší! Třeba jako v případě těchto cherry rajčat pečených s česnekem, bylinkami a balzamikovým octem a podávaných s chladivým cottage sýrem (nebo ricottou). Na jejich přípravu si vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a kontrast teplého - studeného, sladkého - kyselého vás bude bavit v každém soustu ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a s nízkým obsahem sacharidů. Vyhovuje Primal a Low carb způsobům stravování. Pochutnají si na něm i vegetariáni

 
 

Posedmé a naposledy

Číslo sedm má téměř magickou sílu, je opředeno mnoha mýty a pověrami. Jen si vemte třeba stvoření světa za 7 dní, 7 smrtelných hříchů, 7 divů světa, v pohádkách sedmero krkavců a sedm trpaslíků, lidé věří, že mnoho věcí se v životě děje v sedmiletých cyklech... Možná na tom něco bude. Před pár dny jsem zmáčkla tlačítko Sdílet a předala grafičce všechny podklady pro sedmý stolní kalendář s recepty. Sedmý a úplně poslední. Nebudu lhát, bylo mi u toho trošku smutno. Sedm let je zkrátka sedm let. To už je pořádně dlouhá doba, co společně pravidelně celý rok vaříme podle sezónních receptů. Moc vám za to děkuju. Za všechny vaše ohlasy a zprávy, jak vás kalendáře baví a jak vám podle receptů chutná ❤️ Ale za těch 7 let se zkrátka hodně věcí změnilo. Proto bude kalendář na rok 2025 poslední. Poslední, ale o to víc vymazlený, abychom se s ním rozloučili s plnou parádou a podle receptů vám chutnalo minimálně dalších 7 let 👌 Tak mi držte palce, ať mám bystrý zrak při hledání všech překlepů, grafička šikovné oko a hbitou ruku při sázení a ať v tiskárně koncem srpna neřádí šotek 👍 Věřím, že ta sedmička přinese štěstí a že vše půjde, jak má, a já vám začátkem září představím poslední kalendář s 53 recepty na rok 2025 👏 

Náhled kalendáře 2025


 

V hlavní roli jablíčka z ráje

Jako dítě jsem rajčata ne neměla ráda - vyloženě jsem je nenáviděla. Nedala jsem si do pusy ani malý kousek (jedině v podobě kečupu a ten jsem zase mohla na litry). Myslím, že za tuhle nenávist "tak trošku" může moje maminka, která každé rajče v její blízkosti dodnes častuje hodně nepěknými slovy. Až se mi vždycky chce říct káravě: "Mami! Na jídlo se fuj neříká!" 😄 Jenže jedno léto jsem jako dítě přišla k úrazu (v kuchyni, překvapivě) a nemohla se kvůli velké spálenině na noze koupat. Rodina u rybníka, vedro k padnutí, všichni (kromě mě) ve vodě, nikde žádný stánek s občerstvením a já mám hlad a žízeň jako blázen. Táta mi podává rajče, nic jiného prý není, uff. Naprosto přesně si i dnes vybavuju ten pocit, když jsem se s velkou nechutí a nedůvěrou do toho rajčete zakousla. Místo očekávané hrůzy přišel naprosto rajský pocit a blaho. Od té doby rajčata prostě miluju! ❤️ S touhle dávnou vzpomínkou jsem pro vás vybrala 9 skvělých receptů, kde právě rajská jablíčka hrají hlavní roli. Pro další lahůdky s rajčaty nakoukněte do tohoto výběru z webu nebo do aplikace PaleoSnadno

 

Provensálská pečená zelenina Tian🍅 Provensálská pečená zelenina Tian

 
Rajčatová salsa Pico de gallo

🍅 Rajčatová salsa Pico de gallo

Španělské kuřecí paličky

🍅 Španělské kuřecí paličky

Rajčatový džem🍅 Rajčatový džem

 
Máslové kuře (Butter Chicken)
 

🍅 Máslové kuře (Butter Chicken)

Andaluské zelí s masovými kuličkami
 

🍅 Andaluské zelí s masovými kuličkami

Španělské Gazpacho🍅 Španělské Gazpacho

 

Polévka z pečených rajčat🍅 Polévka z pečených rajčat

Shakshuka🍅 Shakshuka

Historie kečupu, která vás překvapí  

Když se řekne KEČUP, většině z nás asi automaticky naskočí představa hranolek, burgerů a studentských špaget s eidamem (přítomní Italové prominou, ale taková je česká realita 😄). Pak také asi Amerika jako země původu téhle celosvětově velmi oblíbené omáčky a rudá rajčata jako základní surovina. A víte, že je to úplně jinak? Ani rajčata ani Amerika. Ryby a Čína!  

 

Domácí kečup

 

Asijské kořeny 

Pokud bych vám někde u skleničky řekla, že kečup pochází z Asie, asi se mi vysmějete a řeknete si, že už jsem přebrala. Jenže je to tak! Kečup, jak ho známe dnes, má svůj původ ve starověké Číně. Tam se již před naším letopočtem (první zmínky pochází ze 3. století před n. l.) vyráběla omáčka zvaná "ke-chiap" nebo "kê-tsiap". Ta ale neměla s rajčaty vůbec nic společného. Jednalo se o směs fermentovaných rybích vnitřností, sójových bobů a soli. Tato čínská omáčka se později rozšířila do Malajsie a Indonésie, kde ji objevili britští obchodníci. Díky fermentaci a vysokému obsahu soli se toto dochucovadlo dalo snadno skladovat v běžných podmínkách a převážet na dlouhé vzdálenosti. Tak se v 18. století přes Anglii tato čínská omáčka dostala až do Evropy, kde postupně začala nabývat na popularitě, protože dodávala jídlům výraznou nezaměnitelnou chuť (umami, ale o tom zase jindy 😊).

 

Kečup z mušlí, hub a ořechů 

Původní čínská receptura se začala postupně měnit, jak Evropané experimentovali s různými ingrediencemi. Recepty na kečup obsahovaly ústřice, mušle, houby, vlašské ořechy, celer a dokonce i ovoce, jako jsou švestky, citróny a broskve. Obvykle se suroviny buď svařily do konzistence podobné sirupu, nebo se nechaly delší dobu odležet se solí. Oba tyto procesy vedly k vysoce koncentrovanému konečnému produktu: slané, kořeněné chuťové bombě, která vydržela po dlouhou dobu, aniž by se zkazila.

 

Otrávená rajčata

První zmínka o rajčatech v souvislosti s kečupem pochází z roku 1812, kdy americký vědec a zahradník James Mease vytvořil recept na kečup z "jablek lásky", jak se tehdy občas rajčatům říkalo (lidé věřili na jejich afrodiziakální účinky). I když rostliny rajčat byly přivezeny z Jižní Ameriky do Evropy již v 15. století, jejich plody se po velmi dlouhou dobu nekonzumovaly, protože se považovaly za jedovaté. Bohatí Evropané totiž často jedli z cínových talířů a působení kyseliny obsažené v rajčatech z nich vylouhovala olovo do jídla, což způsobilo otravu. Ačkoliv se na začátku 19. století již rajčata běžně konzumovala, na výrobu kečupu nebyla úplně ideální. Velmi rychle se totiž kazila. Proto si původní Maesův rajčatový kečup z roku 1812 musel na svou plnou slávu ještě pár desítek let počkat. 

 

Ocet a sklo 

Zlom přišel v roce 1876, kdy tehdy relativně nová firma Heinz představila kečup z rajčat, cukru, koření, soli a... jedné nové, velmi důležité ingredience. I když se v té době rajčatový kečup již vyráběl, měl velký problém s trvanlivostí - velmi rychle se v něm množily bakterie a plísně. To se výrobci snažili řešit přidáváním zdraví škodlivého benzoanu sodného a uhelného dehtu. O revoluci v dosavadní výrobě kečupu se postaral H. J. Heinz a Dr. H. W. Wiley, kteří objevili jednoduchý způsob, jak kečup udržet trvanlivý i bez použití škodlivých konzervantů. Postačil k tomu obyčejný ocet. Výrazná, dnes již typická, sladkokyselá chuť rajčatového kečupu získala velmi rychle obrovskou oblibu. Za úspěchem kečupu Heinz stojí ale ještě jedna důležitá "drobnost" - firma ho na rozdíl od ostatních výrobců od počátku prodávala v průhledných skleněných lahvích, takže zákazník přesně viděl, co si kupuje. 

 

Kečup podle vlastní chuti 

Dnes je výrazně červená rajčatová omáčka neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě a nesmí chybět snad v žádné domácnosti. Pokud vás příběh kečupu zaujal a dostali jste na něj chuť, nezapomeňte, že si můžete vyrobit vlastní. Je to nejen skvělý způsob jak zužitkovat přebytek úrody ze zahrádky, ale také úžasné kulinářské dobrodružství, protože si ho můžete přizpůsobit přesně podle své chuti. Tradičně si vystačíte s rajčaty, hnědým cukrem, octem a kořením, nebo se můžete inspirovat mým receptem, kde je sladkost doplněna jablky, cibulí, mrkví a řepou. Ať tak nebo tak, k domácím hranolkám nebo burgeru budou obě varianty chutnat skvěle a každé sousto bude krásně vonět létem 🍅☀️

 

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Přeji vám pohodové léto! 🏖️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Elektronická cuketová kuchařka

Cuketová e-kuchařka
60 receptů z cukety, které si zamilujete

Od snídaní po dezerty

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová