Na co vše použít cuketu (a nejen v kuchyni)
Co si budeme povídat - cuketa je prostě královna letního vaření. V plné sezóně patří v obchodech k té levnější zelenině (nebo máte štěstí a na sousedovic zahrádce se jí úžasně daří). Její jemná chuť přímo vybízí k použití v různých receptech, od snídaní přes hlavní jídla a polévky až po dezerty. Jediný zádrhel občas bývá v jejím vysokém obsahu vody a u starších kusů také tuhé slupce a výrazných semínkách. Ale s tím se dá celkem dobře vypořádat. Na co vše ji tedy lze použít? Vezmeme to pěkně popořádku.

Snídaně
Možná vás ve spojitosti s cuketou jako první snídaně nenapadne, ale v tomhle druhu jídla si cuketa skvěle rozumí hlavně s vejci a pak také třeba se sýrem a slaninou. Koukněte například na výše uvedené cuketové lívanečky, nebo si z uvedených surovin připravte omeletu či frittatu. Skvělé jsou i různé muffinky, ať už slané či sladké (můžete se inspirovat třeba u cuketových makovníků). A nesmíme zapomenout ani na quiche! Ten se bude hodit nejen na snídani, ale také jako pohoštění pro hosty nebo jídlo zabalené s sebou na cesty (recept přímo na cuketový najdete v aplikaci a v e-booku, na webu pak cibulovo-pórkový, který si snadno upravíte i pro použití cukety).
Polévky
Cuketa má velmi jemnou, nijak výraznou chuť. Díky této typické vlastnosti najde skvělé uplatnění i v dalším typu jídel, v polévkách. A to zejména těch krémových, protože jim po rozmixování dodá hebkost a hustotu, aniž by přehlušila chuť ostatních surovin. Zkuste si z ní třeba připravit koprovou nebo thajskou curry polévku s kokosovým mlékem. Lahoda největší! Ale vyloženě vždy ji mixovat nemusíte. Třeba v minestrone, pěkně nakrájená na kousky, je také skvělá 👌 Že všechny recepty najdete pěkně pohromadě v Cuketové e-kuchařce asi nemusím zmiňovat 😊
Hlavní jídla
Výše zmiňovaná jemná chuť a také schopnost zahustit se hodí nejen v polévkách, ale i v omáčkách. Už jste zkoušeli třeba skvělé a krásně hebké kuře na paprice? Zaručuji vám, že si na něm pochutná celá vaše rodina 😋 Tím samozřejmě použití cukety při přípravě hlavního jídla zdaleka nekončí. Hodí se fantasticky do různých rychlých směsí z pánve (jako je třeba stir-fry s kuřecím masem), můžete ji naplnit masovou směsí a zapéct, obalit v těstíčku a usmažit, zapéct s parmazánem a doplnit svěžím dipem a nebo si s ní trochu pohrát a pěkně zarolovat - ať už v podobě plněných tex-mex rolek nebo italských rollatini. A až vyzkoušíte cuketové "lasagne", zaručuji vám, že objevíte nové oblíbené jídlo 😍
Přílohy
Znáte cudle? No že se ptám! Určitě ano. Použití cukety místo nudlí či špaget je opravdu skvělý nápad. Chce to teda mít doma spiralizér nebo julienne škrabku, ale ta investice za to rozhodně stojí. Snadno pak totiž připravíte třeba "špagety" s kari omáčkou nebo cudle s tuňákem. A když je smícháte s různými druhy bylinkového pesta a doplníte třeba masovými kuličkami, uzeným lososem nebo fetou (viz úvodní fotka, kterou jsem připravovala do Svěží kuchařky, ale už se tam nevešla), můžete mít skvělé letní jídlo na stole doslova za pár minut ⏰ Tím ale uplatnění cukety zdaleka nekončí! Úplně fantastické jsou z ní třeba cukeťáčky nebo-li cuketové "bramboráky", na kterých si pochutnáte klidně samotných, ale poslouží také jako boží náhrada knedlíků. Třeba klidně k zelo-vepřo, kde "zelí" připravíte také z cukety 👏 A pak nesmím zapomenout i na různé zeleninové směsi. Já třeba miluju tuhle s úžasně křupavým, ale fofr připraveným kuřátkem. Dáte si se mnou?
Saláty
Když se řekne "salát", cuketa asi nebude právě ta první surovina, kterou si při tom vybavíte. Ale použít ji lze skvěle. A to ať už tepelně upravenou, nebo i syrovou (na tohle se při jejím použití totiž tak trošku zapomíná). Můžete z ní připravit třeba tento salát se sušenými rajčaty a šunkou, použít ji do skládaných misek či salátů, nechat zkvasit na styl kimchi nebo ji naložit jako matjesy. Jedna varianta lepší než druhá. Určitě vyzkoušejte! ❤️
Dezerty
Okolo sladkých receptů z cukety už jsme se trošku mihli u snídaní, ale neuškodí je zmínit samostatně. Dezerty z ní (nebo spíš s ní) jsou vážně super. Třeba ty již uvedené makovníky díky ní získají úžasnou vláčnost, podobně také cuketový perník a další druhy těst. Pro milovníky "sladkého", kteří se ale snaží příjem sacharidů držet na uzdě, tu mám ještě jeden tip. Bude to znít naprosto netradičně, ale funguje to skvěle! Na plátky nakrájenou oloupanou cuketu orestujte na másle doměkka. Až se začne téměř rozpadat, dochuťte ji skořicí a troškou citrónové šťávy a doslaďte například erythritolem, xylitolem nebo čekankovým sirupem. Vzniknou vám "falešná jablka", která si budou na snídani skvěle rozumět třeba s tvarohem nebo cottage sýrem a oříšky. Schválně vyzkoušejte. Budete velmi mile překvapení! ✌️
Suroviny
Źe můžete cuketu orestovat, pak zavařit a mimo sezónu používat na vaření, jste už určitě slyšeli a dost možná to tak i děláte. Ale vyzkoušeli jste třeba cuketovou mouku? Cukety nakrouhané natenko usušte (v sušičce potravin, v troubě na nízkou teplotu nebo i na slunci) a rozemelte najemno. Z 1 kg cukety připravíte cca 50 g mouky, která se hodí na zahušťování polévek a omáček (stačí ji k tomu jen trošičku). Při velké úrodě můžete také připravit cuketovou hořčici. Stačí tohle slovní spojení zadat do Googlu a vyjedou vám stovky receptů 😮!
Kosmetika
V nadpisu jsem tak lehce naťukla (nebo přímo bouchla 👋), že cuketa je skvělá nejen v kuchyni při vaření či pečení, ale že ji můžete použít i jinde. Třeba při péči o pleť a vlasy. Cuketa má totiž velmi podobné účinky jako okurka, takže se skvěle hodí na přípravu pleťových masek (třeba s jogurtem) nebo zábalů na vlasy (s medem). Ledové tenké plátky cuket vám po přiložení na oči za pár minut zmírní otoky a vymačkaná cuketová šťáva zklidní sluncem podrážděná místa. Tak až budete příště vymačkávat nastrouhanou cuketu na přípravu cuketových placek, vzpomeňte si i na tyhle možnosti.
|