Pozor, pozor! Dnes to bude úplně jiné. Přivítejme okurkovou sezónu těmi nejlepšími saláty inspirovanými recepty z celého světa - od Řecka přes Thajsko až po Japonsko a Koreu.  

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Okurkový salát se zakysanou smetanou

 

Okurkový salát se zakysanou smetanou 

Suroviny na 3 porce: 450 g okurek, 60 g červené cibule, 1 lžíce jablečného octa, 120 g tučné zakysané smetany, 1 hrst kopru, sůl, pepř


Z okurek vyřízněte vodnatý střed, starší plody nebo odrůdy s tuhou slupkou také oloupejte. Okurky nakrájejte na plátky, nasypte je do síta, promíchejte se solí a nechte cca 15 minut odpočinout. Cibuli nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s octem. Plátky okurek bez omývání promněte v utěrce, nasypte do mísy, přidejte naloženou cibuli (včetně octa), vychlazenou zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Podle chuti opepřete a případně i osolte. 

 

 

Okurkový salát s mrkví a sezamem

 

Okurkový salát s mrkví a sezamem 

Suroviny na 2 porce: 120 g mrkve, 400 g okurek, 30 g sezamového oleje, 25 g rýžového octa, 20 g medu (nebo jiného sladidla podle stravovacího stylu), 15 g kvalitní sójové omáčky, 10 g sezamových semínek, sůl


Oloupanou mrkev pomocí ploché škrabky nakrouhejte na co nejtenčí nudle. Nasypte je do síta, osolte, promněte a nechte odpočívat. Okurky se silnou slupkou oloupejte, u ostatních ji částečně nebo zcela ponechte. Očištěné okurky nakrouhejte na dlouhé ploché nudle. Přidejte je do síta k mrkvi a promíchejte. Nechte pár minut pustit přebytečnou vlhkost. Smíchejte sezamový olej, rýžový ocet, med (případně jiné zvolené sladidlo) a sójovou omáčku. Odpočinutou mrkev a okurky lehce vymačkejte v papírovém ubrousku nebo bavlněné utěrce a smíchejte s připravenou zálivkou. Nechte chvíli odležet a pak podávejte posypané sezamovými semínky.

 

 

Okurkový salát s melounem a fetou

 

Okurkový salát s melounem a fetou 

Suroviny na 2 porce: 400 g okurek, 300 g vodního melounu, 150 g fety, 1 hrst lístků čerstvé máty, 2 lžíce olivového oleje, 1 limetka, sůl (podle potřeby), pepř

 

Okurky omyjte, po délce rozřízněte na čtvrtiny a vykrojte z nich vodnatý střed. Meloun zbavte slupky a semínek. Očištěné okurky, meloun a také fetu nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm. Nasypte do mísy. Polovinu máty nasekejte najemno. Smíchejte ji s olivovým olejem, šťávou z limetky (ze začátku dejte jen část a později podle chuti přidejte) a čerstvě umletým pepřem. Zálivku přidejte k nakrájeným surovinám a zlehka promíchejte. Podle potřeby dochuťte zbytkem limetkové šťávy, solí a pepřem. Hned podávejte, posypané zbylými lístky máty. Pro větší sytivost salát podávejte například s plátky oblíbeného pečiva nebo jím doplňte pečená kuřecí prsa či rybu.  

 

 

Čínský rozbitý okurkový salát

 

Čínský "rozbitý" okurkový salát 

Suroviny na 4 porce: 500 g okurek nakládaček nebo salátových, 2 lžíce sezamového oleje, 1/2 lžičky chilli vloček, 3 stroužky česneku, 4 lžičky rýžového octa, 4 lžičky kvalitní sójové omáčky, cca 15 g sladidla podle stravovacího stylu, 20 g kešu ořechů, případně trošku sezamových semínek, sůl

 

Omyté neoloupané okurky s odříznutými špičkami rozřízněte po délce napůl. Položte je řezem na kuchyňské prkénko a pomocí tupé strany paličky na maso po celé délce rozbijte. Ne vyloženě nadrobno, úplně stačí, když okurky popraskají. Rozbité okurky nakrájejte našikmo na plátky silné necelý 1 cm. Pokud jste použili nakládací okurky, můžete následující krok s nasolením přeskočit, protože tento typ okurek neobsahuje tolik vody jako salátové. Nakrájené okurky nasypte do síta, promíchejte se solí a nechte asi 15 minut odkapat (pokud jste soli nepoužili moc, není nutné okurky oplachovat). Lehce zahřejte sezamový olej, přisypte chilli vločky a krátce prohřejte. Nechte stranou vychladnout. Mezitím smíchejte rozdrcený česnek a rýžový ocet. Nechte pár minut odležet, aby se palčivost česneku zmírnila, a pak smíchejte se sójovou omáčkou a podle chuti i sladidlem. Nakrájené okurky promíchejte s připravenou zálivkou a navrch pokapejte chilli olejem. Pro dodání křupavosti salát přímo na talíři posypte nasucho opraženými kousky kešu ořechů nebo sezamovými semínky. Tento oblíbený čínský salát se skvěle hodí k pečenému masu (zejména vepřovému) nebo jako svěží doplněk všech asijských skládaných misek s květákovou rýží.

 

 

Okurkový salát s rajčaty

 

Okurkový salát s rajčaty 

Suroviny na 2 porce: 60 g červené cibule, 4 lžičky vinného nebo jablečného octa, 300 g okurek nakládaček nebo salátových, 150 g cherry rajčat, 1 lžíce nasekaných oblíbených bylinek (petrželka, bazalka, tymián, oregano aj.), 1/2 lžičky sušeného česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

 

Cibuli nakrájejte na tenké nudličky a promíchejte s 2 lžičkami octa. Nechte zatím stranou odpočinout. Mezitím nakrájejte omyté neoloupané okurky na plátky silné cca 3 mm (ze salátových okurek vyřízněte vodnatý střed se semínky) a rajčata podle velikosti na poloviny nebo čtvrtky. Lístky čerstvých bylinek smotejte do balíčku a nasekejte co nejvíce najemno. V malé uzavíratelné skleničce bylinky důkladným protřepáním smíchejte se sušeným česnekem, olivovým olejem, 2 lžičkami octa, solí a pepřem. Odpočinutou cibuli s octem a připravenou zálivku promíchejte s nakrájenou zeleninou a nechte krátce rozležet v lednici (stačí cca 10 minut). Podávejte jako svěží doplněk k pečenému nebo grilovanému masu, nebo jako lehkou letní svačinu. Skvělým doplněním salátu jsou kostičky fety či balkánského sýru a/nebo také černé olivy.

 

Thajský okurkový salát

 

Thajský okurkový salát 

Suroviny na 2 porce: 30 g červené cibule, 2 lžíce šťávy z limetky, 30 g kešu ořechů (nebo arašídů, pokud je používáte), 300 g okurek, 1 chilli paprička (podle chuti), 2 lžičky rybí omáčky, 1 lžíce lehkého olivového nebo jiného chuťově nevýrazného oleje, 1/2 stroužku česneku, 15 g medu nebo jiného sladidla podle stravovacího stylu, 1 hrst lístků čerstvého koriandru

 

Cibuli nakrájejte na tenounké klínky a smíchejte s vymačkanou šťávou z limetky. Dejte zatím stranou. Kešu ořechy (nebo arašídy) rozlámejte nebo rozbijte paličkou na menší kousky, za častého protřesení krátce opražte na suché pánvi a přesypte stranou. Okurky omyjte a bez loupání rozřízněte po délce napůl. Dvěma šikmými zářezy odstraňte vodnatější střed a okurky nakrájejte na plátky silné 3-5 mm. Z chilli odstraňte semínka a papričku nakrájejte nadrobno. V míse smíchejte rybí omáčku, olej, jemně utřený česnek a med (nebo jiné sladidlo). Přidejte nakrájené chilli a cibuli s limetkovou šťávou. Přisypte nakrájené okurky a za občasného promíchání nechte pár minut odležet. Salát doplňte nahrubo nasekanými lístky čerstvého koriandru a opraženými ořechy. Promíchejte a hned podávejte, například jako přílohu k opečeným krevetám, kuřecím prsům nebo rybě.

 

Korejský okurkový salát Oi Kimchi

 

Korejský okurkový salát Oi Kimchi (오이 김치) 

Suroviny na 4 porce: 500 g okurek (ideálně nakládaček), 20 g hrubší soli, 80 g jarní cibulky, 50 g mrkve, 2 velké stroužky česneku, 8 g čerstvého zázvoru, 1 lžíce rybí omáčky, cca 1 zarovnaná lžička chilli koření (nejlépe tradiční korejské gochugaru), 15 g sladidla podle stravovacího stylu, 1 lžička sezamových semínek

 

Okurky bez loupaní nakrájejte na kratší špalíčky. Smíchejte je se solí, jemně promněte a nechte 20-30 minut odpočinout. Občas promíchejte. Pak je opláchněte od přebytečné soli a nechte okapat. Cibulku a oloupanou mrkev nakrájejte na tenounké nudličky. Smíchejte utřený česnek, najemno nastrouhaný čerstvý zázvor, rybí omáčku, chilli koření a zvolené sladidlo. Marinádu promíchejte s okurkami a zeleninovými nudličkami. Salát nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v pokojové teplotě (klidně až 18 hodin, více v TIPECH). Pak uložte do lednice a po vychlazení podávejte posypaný sezamovými semínky. Díky své pikantní chuti se salát skvěle hodí ke všem druhům tučnějšího masa. Úžasný bude například při grilování.
TIPY: Na přípravu salátu použijte co nejpevnější okurky, s jemnou slupkou a jen nevýraznými semínky. Tradičně se v tomto receptu používá korejské chilli gochugaru. To má trošku jinou chuť než to běžně prodávané (méně pálí a má výraznou rudou barvu díky odstraněným semínkům před mletím, je sladší, s příjemně kouřovou chutí). Množství chilli v receptu je uvedené pro běžné chilli koření, u tradičního korejského gochugaru množství navyšte. Pokud budete okurkové kimchi nechávat odležet v pokojové teplotě déle než 4 hodiny (za účelem mírného nastartování kvasného procesu), použijte na oslazení med, nebo do salátu přimíchejte trošku nastrouhaného sladšího jablka. Tento druh kimchi není určený pro delší skladování (chybí celkové prokvašení surovin). Proto salát spotřebujte do několika dní.

 

Okurkový salát s ředkvičkami

 

Okurkový salát s ředkvičkami 

Suroviny na 2 porce: 150 g řeckého jogurtu nebo tučné zakysané smetany, 1 malý stroužek česneku, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžíce olivového oleje, 200 g okurek, 200 g ředkviček, sůl, pepř

 

Jogurt nebo zakysanou smetanu smíchejte s rozdrceným česnekem, římským kmínem, většinou olivového oleje, solí a pepřem. Okurky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Salát můžete servírovat tak, že dip rozetřete po talíři a navrch nasypete nakrájenou zeleninu jemně pokapanou zbytkem olivového oleje a dochucenou solí a pepřem. Všechny ingredience lze také samozřejmě smíchat. Udělejte to ale až přímo před podáváním, ať zelenina nepustí vodu a salát není příliš řídký.

 

Okurkový salát s nektarinkami

 

Okurkový salát s nektarinkami 

Suroviny na 2 porce: 30 g červené cibule, 10 g šťávy z limetky, 300 g okurek, 200 g nektarinek (nebo broskví), 10 g citrónové šťávy, 10 g medu (nebo jiného sladidla podle stravovacího stylu), 20 g olivového oleje, 40 g fety, 1 velká hrst lístků čerstvých bylinek (máta, bazalka a/nebo meduňka), sůl, pepř

 

Cibuli nakrájenou na tenounké klínky promíchejte se šťávou z limetky a nechte zatím stranou odpočívat. Omyté okurky bez loupání (pokud mají jemnou slupku) rozřízněte po délce a vyřízněte z nich vodnatý střed. Nakrájejte je na kostky a podobně i nektarinky nebo broskve. Smíchejte citrónovou šťávu, med, olivový olej, čerstvě umletý pepř a špetku soli (počítejte se slaností fety). Zálivku promíchejte s nakrájenou cibulí, okurkami a nektarinkami nebo broskvemi. Salát doplňte rozdrobenou fetou a nahrubo nasekanými lístky bylinek. Hned podávejte, například jako svěží doplněk ke grilovanému kuřecímu, rybám nebo krevetám.

 

 

Japonský okurkový salát Sunomono

 

Japonský okurkový salát Sunomono (酢の物) 

Suroviny na 2 porce: 700 g okurek, 7 g soli, 10 g sezamových semínek, 60 g rýžového octa, 30 g medu nebo jiného sladidla podle stravovacího stylu, 1/2 lžíce kvalitní sójové omáčky

 

Neoloupané okurky nakrájejte pomocí ploché škrabky nebo mandolíny na tenounká kolečka. Nasypte je na bavlněnou utěrku nebo do síta a jemně promněte se solí. Nechte alespoň 10 minut odpočinout za občasného promíchání. Mezitím na rozpálené suché pánvi za častého protřesení opražte sezamová semínka. Nechte stranou vychladnout. V míse smíchejte rýžový ocet, zvolené sladidlo a sójovou omáčku. Do zálivky přidejte velmi důkladně vymačkané okurky. Mělo by jich zbýt maximálně 560 g. Přisypte i opražený sezam a dobře promíchejte. Po krátkém odpočinutí můžete hned podávat. Třeba jako svěží doplněk k pečenému teriyaki lososu nebo součást různých asijských skládaných misek.  
Máte-li rádi wakame řasy, můžete je do salátu také přidat. Sušené řasy namočte do vody, nechte nabobtnat, pak vymačkejte, podle potřeby nakrájejte a vmíchejte s okurkami do zálivky.
Su (酢) znamená v japonštině ocet a název Sunomono (酢の物) obecně označuje pokrmy s použitím octa, které se podávají jako příloha k hlavnímu jídlu. Tyto osvěžující octové saláty pomáhají s trávením a také povzbuzují chuť k jídlu.

 

Tak který z těchto 10 okurkových salátů se mnou vyzkoušíte? Já si vážně moc pochutnala úplně na všech 😋 Kdybych ale musela... jako že vážně musela povinně vybrat jen jeden či dva, asi bych hlasovala za ten thajský a pak (pro mě trošku překvapivě, protože na ovoce moc nejsem) ten s těmi nektarinkami ❤️ Dejte mi vědět, který zaujal vás a jak vám chutnalo! 😍 


Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

Přeji vám krásné léto 😎

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Elektronická cuketová kuchařka

Cuketová e-kuchařka
60 receptů z cukety, které si zamilujete

Od snídaní po dezerty

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová