Vánoce jsou tu přesně za měsíc! 🎄 Voňavé vanilkové rohlíčky prostě musí být 🌙 Mám pro vás spoustu tipů na 🎁 do kuchyně a pro milovníky dobrého jídla. 6 receptů na netradiční vánoční cukroví. A na konec něco o pravé vanilce. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Připravte na Vánoce: Mandlové vanilkové rohlíčky

 

Vanilkové rohlíčky

U nás doma se nikdy vánoční cukroví moc nedělalo. Vždy maximálně tak 3-4 druhy, víc ne. Ale co nesmělo u stromečku nikdy chybět, byly křehké rohlíčky, jemně poprášené moučkovým cukrem a už na dálku vonící vanilkou ❤️ Připravte si se mnou tuhle vánoční klasiku, ale tentokrát bez použití běžné mouky. A nezapomeňte nakouknout i na dva tipy navíc. Na konci receptu najdete jednoduchý návod na domácí vanilkový "cukr" a vanilkový extrakt.

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a tentokrát samo sebou i bez masa. Odpovídá stravovacím stylům Low Carb a Primal, pochutnají si na něm i vegetariáni. 

 

Moje tipy na dárky (nejen) do kuchyně

Vánoce už klepou na dveře. Na konci tohoto týdne tu bude první adventní neděle 🕯️ Těšíte se? Nebo patříte do té skupiny, která pravidelně pár dní před Štědrým večerem propadá panice a neví, co koupit svým blízkým? Ať patříte do první nebo druhé skupiny, třeba vám přijdou vhod moje tipy na dárky (nejen) do kuchyně, která sama používám a nedám na ně dopustit, nebo kterými by u mě Ježíšek rozhodně nešlápl vedle 💝

 

🧴 Úžasné (nejen) oleje a octy 

Bez skvělého octa a kvalitního oleje se žádná dobrá kuchyň neobejde. Vždy, když si chci udělat radost, navštívím prodejnu VOM FASS. A že tam je teda z čeho vybírat! Už jste někdy ochutnali malinový balzamikový ocet? Nebo třeba olej z vlašských ořechů? Pár kapek dokáže s jídlem doslova zázraky! V prodejně vám ochotně poradí s výběrem a zvolený produkt načepují do vybraných ozdobných lahviček (odtud název Vom Fass, který znamená "ze sudu"). A pokud byste sháněli zajímavý dárek pro někoho, kdo tak úplně nevaří, ale rád si dá panáčka něčeho na zahřátí, tak i pro něj si vyberete - pro dámy různé likéry, pro pány zase kvalitní pálenky. Návštěvu prodejen v Praze a Brně vřele doporučuji. Nakoupit ale můžete i online a balíček vám doručí do vybrané Zásilkovny.  


⚫ Kampotský pepř

Sama jsem ho kdysi v malém vzorku dostala k Vánocům. Nevšimla jsem si, že jde o TEN kampotský pepř, a dlouho mi ležel v šuplíku. Pak jsem ho jednou vyzkoušela a byla absolutně nadšená. Tohle nemá s běžným pepřem skoro nic společného! Snad jen ten název. Kampotský pepř je ten nejlepší na světě. Používají ho všechny kuchařské hvězdy a vyhlášené top restaurace. Dříve, než se zhrozíte z ceny, mrkněte na video z ČRO Radiožurnálu, kde je o kampotském pepři krásné povídání. No a pak svým blízkým vyberte nějakou překrásnou dárkovou sadu. Opravdu to za ty peníze stojí! Pár gramů vydrží docela dlouho a s jídlem dokáže doslova zázraky 👌 

 

🧂🌸 Solný květ

V nedávném newsletteru jsem vám psala o soli a její důležitosti při vaření. Jak ta správně zvolená sůl umí udělat z dobrého jídla přímo božskou manu. A jestli některá sůl tuhle zázračnou moc má, je to solný květ - sůl, která se formuje jako tenká, jemná kůra na hladině mořské vody během jejího odpařování. Vykvétá na povrchu solných jezírek a vytváří solnou krustu v podobě rozmanitých květů, které kromě soli obsahují řadu tělu prospěšných minerálů a stopových prvků. Více informací o tom, jak poznat pravý solný květ, najdete na stránkách Natural Mallorca. Odtud si můžete objednat i různá krásná dárková balení. Stačí ochutnat pár jemných solných šupinek na čerstvě připraveném steaku nebo upečené zelenině a budete mít jasno - tenhle dárek prostě musí udělat radost každému!
 

🔪 Japonský nůž Hiromoto Saku Hocho Santoku

To je název jak z nějakého japonského filmu o samurajích, že? No ono to není vlastně až tak daleko od pravdy! Na tenhle úžasný japonský nůž já nedám dopustit. Už jsem vám ho jednou doporučovala a udělám to ráda vždy a znovu. Mám jich už několik a jiné nože vůbec nepoužívám. Každý, kdo ho v mé kuchyni vyzkouší, ho chce hned také. Je lehký, velmi snadno se brousí, skvěle padne do ruky a nakrájíte s tím ty nejtenčí plátky, které byste s jinými noži nezvládli. Je tedy nutné počítat s tím, že mu úplně nedělá dobře delší vlhkost (proto ho nelze mýt v myčce) a břit mu okamžitě zčerná. Ale i tak za mě prostě neexistuje lepší nůž. Videa s představením nože a další detaily najdete na stránkách Noze-nuz.com. Objednat ho můžete pouze přes e-mail 😱 noze@noze-nuz.com, ale reagují rychle a spolehlivě, takže ten malý objednávací "nekomfort" stojí za to vydržet. 

 

🌯 Koření od Antonína

S používáním koření je to jako s mícháním barev při malbě na plátno. Stačí špetka jiného odstínu támhle, nebo naopak úplně změnit druh a výsledek je úplně jiný. Jestli se v něčem vážně vyžívám, tak je to právě koření. Když mi nějaký druh dojde, nebo hledám úplně nový, nepoznaný, vždy si vzpomenu na Antonínovo koření. Jejich nabídka je vážně široká a kvalita jedna z nejlepších na trhu. S touhle ryze českou rodinnou kořenářskou firmou se můžete seznámit v pořadu Jídlo s.r.o. a pak si u nich na stránkách pro své blízké (a nebo i pro sebe) sestavit vlastní dárkovou sadu.
 

🍣 Kurzy vaření

Mezi dárky by neměl chybět i nějaký ten zážitek. A co jiného darovat milovníkům dobrého jídla, než kurz vaření (nebo nějakou ochutnávku). Pro mě byl obrovským zážitkem kurz přípravy sushi nebo mexické kuchyně, které mi Ježíšek kdysi přinesl. Bohatý přehled kurzů vaření najdete třeba na Slevomatu. Stejně tak určitě potěšíte dárkovým poukazem na skvělou večeři. A v obou případech nezapomeňte na poukaz připsat, že chcete z dárku také ochutnat 😉

 

📚 Kniha. Sůl, tuk, ocet, žár

Nejedná se o úplně klasickou kuchařku, i když recepty tam najdete také. Jestli mě nějaká kniha naučila hodně o vaření, tak je to právě tahle. Pochopit, jak co funguje a proč co a kdy použít, je podle mě základ toho, co si představuju pod pojmem "umět vařit". Nejméně 20 významných zahraničních deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám. Pokud vaši blízcí už mají mé kuchařky (protože to je samozřejmě ten úplně nejlepší dárek! 😇) a přemýšlíte o nějaké pěkné knize o vaření, neváhejte a darujte jim Sůl, tuk, ocet, žár. A o vánočních svátcích pak společně zkoukněte stejnojmenný 4dílný dokument na Netflixu.

Vánočně sladce nesladké pečení 🍪  

Jíte bez mouky, bez cukru, celý rok se snažíte stravovat zdravě a najednou jsou tu Vánoce. Odevšud se na vás valí spoustu lákadel, z každého rohu to voní vanilkou a skořicí. Máte strach, že když ochutnáte jen trošku, budete pak do klasického cukroví celé svátky skákat šipku po hlavě? Na to mám dva tipy 🙂 Buď si trošku té klasiky odeberte stranou jen pro sebe a prostě si ji užijte, a nebo si připravte nějaké sladce nesladké "cukr"oví. Tady je pár nápadů 😍 Další pak najdete v mém mini e-booku Vánoce a Silvestr 🎄

 

Nugátové a čokoládové košíčky🎄 Nugátové a čokoládové košíčky

 
Bounty cukroví

🎄 Bounty cukroví

Rychlé kokosky

🎄 Rychlé kokosky

Sváteční nepečené roládky

🎄 Sváteční nepečené roládky

 
Coleslaw

🎄 Ořechové kuličky

Kokosové kuličky Raffaello

🎄 Kokosové kuličky Raffaello

Zázračná vanilka 

 

Pečení vánočního cukroví by měla doprovázet vůně vanilky a domácí pohoda. Říká se, že pravá vanilka je účinným antidepresivem. Tak pokud doma před Vánoci zavládne špatná nálada, upečte sobě i dětem rohlíčky s přírodní vanilkou a uvidíte, že bude hned veseleji. A nezapomeňte i na manžela. Protože pravá vanilka je nejen antidepresivum, ale prý i skvělým afrodiziakem 😄 Jen pozor - na náhražky tohle neplatí!

Víte, co kupujete?

  • Vanilkový cukr – výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Její přesné množství a původ musí být na obale uvedeny. 
  • Vanilinový cukr – tento cukr obsahuje pouze syntetické aroma, a to buď vanilin či ethylvanilin. Výrobci nemají povinnost uvádět na obale přesný název použitého aroma.
  • Vanilkový extrakt – výluh z lusků pravé vanilky naložených v lihu. 
  • Vanilkové aroma - základem bývá olej, do něhož se odpařováním zachytí vonné silice. Ty sice mohou být i přírodního původu, ale většinou bývají syntetické.
  • Sušená vanilka - v obchodech s kořením se můžete setkat i se sušenou vanilkou, která se vyrábí rozemletím vanilkových lusků.

 

Proč je pravá vanilka tak drahá?

Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Velký vliv na to má náročný způsob pěstování. Na Madagaskaru, odkud pochází jedny z nejkvalitnějších lusků, rostliny vanilky (orchideje Vanilla planifolia) kvetou pouze jediný den v roce. A protože se musí opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.

Jakmile lusky dorostou, sbírají se ještě zelené, a několik měsíců se nechávají fermentovat a sušit. Ze 4 kg zelených lusků vznikne asi jen 1 kg vanilky určené k prodeji.

Oproti tomu se syntetické vanilkové aroma vyrábí z uhlí, dehtu, rýžových otrub a odpadu vznikajícího při výrobě celulózy. To nezní úplně mňam, že? 

 

Tak v obchodě příště raději sáhněte po pravé vanilce a zbytek lusku použijte třeba na přípravu domácího vanilkového "cukru" nebo extraktu.

 

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

 Mějte krásný první advent!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Další tipy na dárky?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář 2023
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucie Grusová