Vepřová pečínka nebo sušinka? Ochutnáváte nové země? Novinky, které nejsou úplně nové. Nejoblíbenější maso, nejlepší recepty. Sůl nad zlato!  

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Bylinková pečeně

 

Kvašený květák

Vepřová pečeně (karé) je na pohled tak krásné a libové maso! Tomu se při nákupu jen těžko odolává. Jenže se pak občas stane, že na vás ve výsledku z talíře kouká "sušinka", na které by se dal zlámat jídelní nůž 😀 Komu by se to nestalo? Mně tedy rozhodně velmi často! Ale ne s tímto receptem. Stačí maso orestovat, péct na nižší teplotu a pak krájet na tenounké plátky. Lahůdka ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a tentokrát i bez vajec a mléčných výrobků. Vyhovuje tedy nejen Low carb způsobu stravování, ale i Keto, Paleo, Primal a Whole30. 

 

Co je u mě nového? 

Tentokrát se toho u mě až tolik neděje. Tedy co se práce týká. Přijela mě totiž navštívit kamarádka, tak jsem si dala na pár dní krapet volno. Ale poctivě(!) tu pro vás zkouším ty největší andaluské pochoutky a v hlavě se mi honí spousty nápadů a tipů na nové recepty. Třeba takové krevety Pil Pil, papričky Padrón, kuličky Albondigas, marinované sardelky Boquerones, chladivé Gazpacho, měkoučké Rabo de Toro, mandlový dort sv. Jakuba... Je toho hodně, co stojí za to na jihu Španělska ochutnat! 👌 Mimochodem, jak to máte vy? Také rádi poznáváte jiné země i skrz jejich kuchyni a ochutnáváte místní speciality? Nebo se nových jídel naopak spíš bojíte? Napište mi. Vaše odpovědi mě opravdu hodně zajímají.

 

Co je u mě starého? 

Aplikace... teda ne, že by byla stará. Pracujeme na ní průběžně. Já neustále fotím, piluju a sepisuju další a další recety, abych pro vás měla každý týden alespoň 1-2 nové dobroty. Kolegové pracují na drobných vylepšeních ve vzhledu a uživatelské přehlednosti, vyvíjí pro vás úplně nové "vymakané" funkce, aby se vám s aplikací pracovalo co nejlépe a stal se z ní opravdu užitečný pomocník při každodenním vaření. Tak pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, nebo ji měli nainstalovanou před lety, určitě zkuste její "staronovou" verzi. Dost věcí se dam od té předchozí změnilo. Už brzy přidám 800. recept! 👏



Základní verzi aplikace si můžete zdarma stáhnout z Google Play a majitelé iPhonů z AppStore. Jsem moc ráda, že se uživatelům líbí a že jim podle ní chutná. Každá pochvala mi dělá obrovskou radost 😍 Tak pokud se stále zatím rozmýšlíte, koukněte na recenze. Tady najdete ty pro Android a zde od Apple uživatelů

Jaký druh masa jíme nejčastěji?  

Nedávno jsem přemýšlela, jaké maso je na celém světě nejoblíbenější, jaké se nám na talíři objevuje nejčastěji. Odpověď mě celkem překvapila. Čekala jsem, že to bude kuřecí, a ono je to vepřové 🐷 Samozřejmě se to v různých částech světa hodně liší, ale průměrně na každého člověka vychází cca 11 kg, v Česku je to dokonce více než 40 kg vepřového! To je měsíčně přes 3 kila šunky, slaniny, krkovičky, panenky, bůčku... Myslím, že si někdo trošičku dopřává i za mě 😀

Ať máte dostatek inspirace na vaření z vepřového, vybrala jsem pro vás na ochutnávku 6 oblíbených receptů právě s tímto druhem masa a dalších 70 najdete u mě na stránkách.

 

Domácí tlačenka🐖 Domácí tlačenka

 
Segedínský guláš

🐖 Segedínský guláš

Asijská bůčková roláda

🐖 Asijská bůčková roláda

Panenka v parmazánové krustě

🐖 Panenka v parmazánové krustě

 
Krkovička s kapustičkami

🐖 Krkovička s kapustičkami

Segedínská krkovička

🐖 Segedínská krkovička

Pomalu pečená panenka

🐖 Pomalu pečená panenka

 
Trhané maso

🐖 Trhané vepřové maso

Živáňská pečeně v alobalu

🐖 Živáňská pečeně v alobalu

Sůl nad zlato 🧂>🏆

 

Téměř v každém receptu (někdy i v těch na dezerty) najdete úplně na konci seznamu ingrediencí letmo zmíněnou jednu surovinu. Je to taková Popelka - není u ní většinou nijak blíže specifikované množství ani druh. Tak nějak se předpokládá, že zkrátka víte, co a jak. Jenže právě tahle "drobnost" často udělá z dobrého jídla skvělé, nebo naopak naprosto nepoživatelné. S-Ů-L. 
 

Všimli jste si, kolik existuje druhů soli? Samozřejmě, stále to bude v základu jen chlorid sodný (NaCl), minerální látka pocházející z moře (ano, i himálajská sůl pochází z moře), s menším či menším množstvím dalších látek. Nicméně jejich použití se liší. Proto mají profesionální kuchaři po ruce ideálně několik druhů.


STOLNÍ SŮL, KUCHYŇSKÁ SŮL nebo prostě jen SŮL
Nejběžnější a nejčastěji používaná sůl, obvykle v podobě drobných krystalků a téměř vždy obsahující přidaný jód. Tato praxe trvající cca 100 let byla původně nejsnazší možností, jak obyvatelům zemí bez přístupu k mořským rybám plošně doplnit chybějící jód ve stravě a zamezit tak zdravotním problémům souvisejících s jeho nedostatkem. Dnes je již strava mnohem pestřejší a tak se této soli již raději vyhněte, protože přidává jídlům mírně kovovou, chemickou pachuť. 
 

MOŘSKÁ SŮL
Získává se odpařováním mořské vody a můžete si vybrat různé varianty, od jemné či hrubozrnné rafinované, která se vyrábí rychlým odpařováním mořské vody ve vakuu, až po vločkovou sůl (například maldonskou, sel gris, solný květ), jenž se získávají dlouhým a pomalým přirozeným (až několikaletým) odpařováním mořské vody na slunci. Rozdíly ve výrobě se samozřejmě odráží v ceně, proto se vločková sůl nehodí pro základní vaření (určitě ji nepoužijete na osolení vody při vaření třeba brambor), ale kouzlí se s ní jako pomyslnou "třešničkou na dortu" při závěrečném dochucení jídla - pár vloček na čerstvý zeleninový salát, které v každém soustu příjemně křupnou, nebo na posypání těsta při přípravě křehkých krekrů či na dodání chuťového kontrastu při tuhnutí domácí hořké čokolády... Stejného výsledku s běžnou solí zkrátka nikdy nedosáhnete.
 

SPECIÁLNÍ SOLI
V jednotlivých částech světa se můžete setkat s dalšími druhy solí, ať běžně používanými, nebo velmi vzácnými. Například židovskou košer, růžovou himálajskou, černou havajskou, šedivou japonskou solí získávanou z mořských řas, pečenou korejskou bambusovou, uzenou a mnoha dalšími. Základem je vždy prostá sůl, která se ale liší způsobem výroby, tvarem zrnek, barvou nebo chutí. 
 

Čím tedy solit?
Každý kuchař má svůj vlastní zaručený druh soli, na který nedá dopustit. Ale obecně lze říct, že na běžné vaření (osolení vody při vaření zeleniny či masa, dochucení omáčky nebo polévky) si bohatě vystačíte s běžnou solí (jen se raději vyhněte té s přidaným jódem). O to víc si pak můžete vyhrát se závěrečným dochucením. Tady při výběru soli myslete na to, čeho s ní chcete dosáhnout. Je vaším cílem jemné křupnutí a chuťový kontrast? Sáhněte po vločkové soli. Chcete dodat jídlu příjemně kouřovou chuť? Zvolte uzenou nebo bambusovou sůl. Uvidíte sami, že pár tenkých vloček maldonské soli dokáže ze skvělého steaku udělat přímo božskou manu.


Kolik solit?
Velmi jednoduchá otázka. O to těžší je na ni odpovědět. Množství soli totiž vždy bude o osobní chuti. Ale i tady se dá stanovit nějaké obecné pravidlo, ze kterého lze vycházet. Říká se, že lidský jazyk identifikuje slanou chuť jako příjemnou někde od 1 % celkové váhy jídla. Tak od tohoto množství se můžete při vaření odpíchnout. A teď si představte chuť moře. To už je asi moc, že? Salinita mořské vody se pohybuje někde okolo 3,5 %. Tahle hranice by tedy pro vás měla být už něco jako červený vykřičník. Pro představu - na blanšírování zeleniny přidejte do vody 2 % soli, na ochucení masa s kostí použijte 1,5 % soli a na pečenou zeleninu 1 %. 

Při solení soli myslete i na další suroviny, které při vaření chcete použít. I ty totiž velmi často obsahují vysoký podíl soli a je nutné s tím počítat. Třeba taková sušená šunka, feta, parmazán, kapary, sójová a rybí omáčka, kvašená zelenina, olivy a hořčice jsou hodně výrazné samy o sobě.

Pozor na recepty, kde se uvádí množství soli na lžičky (bez mučení přiznávám, že jsem to dříve používala i já, ale dnes už vím, že je to nesmysl). Nejen, že máme každý doma lžičky jinak velké, ale i při použití přesných odměrek se u různých druhů soli můžete dostatek k naprosto odlišnému množství. Třeba běžné soli se na lžičku vejde 6 g, kdežto solného květu pouhé 2 g. Nemluvě o tom, že někdo myslí lžičku zarovnanou a jiný lžičku hezky navršenou. Zkrátka myslete na to, že u soli je znát každé zrnko či vločka a jediné správné měření je přesné vážení na gramy.


Kdy solit?  
Sůl přidávejte během vaření postupně, po částech a stále ochutnávejte. Myslete na to, že je ji potřeba dostat i dovnitř surovin. Pokud úplně zapomenete na sůl při vaření masa na omáčku, na talíři už toho bohužel moc nezachráníte. U pečených velkých kusů masa je nejlepší solit dokonce dopředu, i několik dní. Sůl totiž do jídla proniká různě rychle v závislosti na několika faktorech:

  • konzistence – hrubá sůl se rozpouští pomaleji než jemná nebo vločková, jemné maso absorbuje sůl snadněji než tužší druhy
  • složení - v tuku sůl prakticky nerozpustíte, čím více ale potravina obsahuje vody, tím rychleji natáhne sůl
  • teplota – sůl se snadněji rozptýlí v zahřáté surovině než vychlazené 

A můj tip na závěr - přijde vám nějaké jídlo chuťově mdlé, i když jste ho jinak dobře okořenili? Odeberte trošku stranou a přidejte pár zrnek soli. Lepší? Vsadím se, že ano. Sůl zkrátka umí zázraky 🧂

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

 Mějte krásně barevný podzim!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář 2023
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucie Grusová