Úžasná vajíčková pomazánka, kterou chválí 100 rodičů ze sta. Jste zkrátka skvělí, děkuju! Pomůžete prosím znovu? Jak uvařit naprosto dokonalá vejce a 9+9 skvělých tipů, na co je použít. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Hebká vajíčková pomazánka

 

Hebká vajíčková pomazánka

Na vajíčkovou pomazánku existuje spousta receptů - s majonézou i bez, s cibulí či jarní cibulkou, hráškem, kyselou okurkou, kapary, avokádem, s vejci krájenými nebo strouhanými... Na výběr je tolik skvělých variant! Dnes ale se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou a krásně nadýchanou vajíčkovou pomazánku s pažitkou. Vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a zamilujete se hned u prvního sousta ❤️ Moji rodiče, které jsem měla u sebe několik týdnů na návštěvě, si po první ochutnávce hned objednali nášup 👌 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a také bez ořechů. Pochutnáte si na něm při Keto, Low carbPrimal a vegetariánském způsobu stravování. 

 

Jste úžasní! Děkuju 😍 

Teda to byl fofr! Vy jste skvělí 👏 Minule jsem vás požádala o pomoc s vyprázděním skladového místa, kde mi zůstalo posledních 15 stolních kalendářů s recepty na rok 2024. Během dopoledne byly všechny rozebrané! Později mi pár z vás psalo, jestli bych pro ně ještě nějaké nenašla. To už jsem bohužel vyhovět nemohla. Ale už pilně pracuji na novém kalendáři na rok 2025. K dnešnímu dni mám sepsané a v datech vyznačené přesné časy všech půstů podle fází měsíce, zkontrolované státní svátky a jmeniny (české i slovenské) a také uvařeno, nafoceno a sepsáno 14 receptů. Pokud vše půjde tak jak má, nový kalendář bude k dispozici zase někdy začátkem září. Tak nezapomeňte koncem léta hlídat aktuální novinky, ať vám neuteče 👍❤️ Protože tentokrát to bude asi úplně poslední kalendář 😔 

 

 

Záhada v aplikaci

Za jednu pomoc jsem vám právě poděkovala a už jdu s další 😊 Po poslední aktualizaci mobilní aplikace PaleoSnadno se začala některým uživatelům objevovat nepříjemná chyba. A hlavně záhadná, protože se týká jen někoho. Vypadá to totiž, že některým uživatelům s Androidem se nabízí pouze VIP varianta ve verzi Navždy. Zcela zmizely možnosti měsíčního a ročního předplatného. Ale jsou tam! Jiní je vidí 🤔

I kolegové, šikovní kluci programátorští, nad záhadným jevem krabatí čelo. Dokonce se spojili s jedním z vás, aby problém podrobněji prozkoumali. Zkoušeli na různých zařízeních, přihlášení pod svým i jeho účtem, ale vše fungovalo jak má. A tak stojíme před otázkou: "Kde je sakryš zakopaný pes?" 😮

Protože vím, že jste skvělí a už jste mi tolikrát dokázali pomoct, obracím se na vás s prosbou. Pokud používáte aplikaci na mobilu s Androidem 🤖 (teda zdá se, že je to záležitost jen Androidu, ale pokud máte iOs, jukněte případně taky 🙏🍎), můžete se v ní prosím podívat do sekce "Profil" a zjistit, jaké varianty předplatného se vám nabízí? Buď už nějaký VIP přístup máte aktivní a nabídku najdete pod položkou "Prémiová verze a funkce". A nebo používáte základní free verzi apky a v sekci Profil máte nahoře zelené tlačítko "Vyzkoušet zdarma prémiovou verzi". Klikněte prosím na něj (nebojte, k ničemu se tím nezavazujete). Přesune vás to na stránku, kde je přehled předplatných. Nabízí se vám 3 možnosti? Tedy měsíční a roční předplatné + varianta Navždy vše?

Pokud všechny 3 možnosti nevidíte, budu vám nesmírně vděčná, když mi pošlete zprávu. Stačí odpovědět na tento e-mail. Uveďte prosím e-mailovou adresu, pod kterou jste v aplikaci přihlášení, verzi aplikace (tu najdete úplně dole v sekci Profil), a také typ vašeho telefonu a verzi Androidu (oboje objevíte v Nastavení telefonu a úplně dole v sekci O telefonu). Vím, je to hodně informací. Ale za vaši pomoc budu opravdu moc vděčná. Jenom s vámi můžeme přijít téhle záhadě na kloub. Děkuju! 🙏❤️


 

Každoroční otázka "Kam s nimi?"

Tuhle Nerudovskou otázku si letos po Velikonocích pokládat nemusíte, protože jsem ji za vás vyřešila 👍 Ať nemusíte pracně hledat a vymýšlet, jak uplatnit přebytek vajec natvrdo, vybrala jsem pro vás 9 super tipů. Určitě některé vyzkoušejte. Zaručuju, že si hodně pochutnáte. Možná nakonec těch vajec uvaříte ještě pár navíc 🥚❤️

 

Vajíčková pomazánka s hráškem 🥚 Vajíčková pomazánka nebo salát s hráškem

 
Korejská marinovaná vejce

🥚 Korejská marinovaná vejce

Letní zeleninový salát se sýrem a vejci

🥚 Letní zeleninový salát se sýrem a vejci

Teplý salát se slaninou a vejci

🥚 Teplý salát s vejci a slaninou

 
Tuňákový salát s avokádem

🥚 Tuňákový salát s avokádem

Špenátový salát se slaninou a vejci

🥚 Špenátový salát se slaninou a vejci

Česneková pomazánka

🥚 Česneková pomazánka

 
Plněná vejce

🥚 Plněná vejce

Hermelínová pomazánka

🥚 Hermelínová pomazánka

Je 1+9 receptů stále málo? Potřebujete další inspiraci, jak po Velikonocích chutně použít vejce uvařená natvrdo? Pak se vraťte k loňskému velikonočnímu newsletteru, kde najdete dalších 9 úžasných lahůdek.

Pro ještě více vaječných tipů nakoukněte na webové stránky a samozřejmě také do mobilní aplikace PaleoSnadno. I když se bude často jednat spíše o upotřebení těch vyfoukaných vajíček a ne uvařených natvrdo, najdete tam hromadu nápadů na ty nejlepší velikonoční dobroty 😍

 

Dokonalá uvařená vejce

Existuje nějaký naprosto neprůstřelný, jednoduchý a jednoznačně nejlepší návod na uvaření naprosto dokonalých vajec? Takových, která budou mít vždy žloutek přesně tak, jak máte rádi, a která půjdou snadno a dobře loupat? Dovolím si tvrdit, že ne. Ale...! 

 

Ale objevila jsem jeden postup (a posledních pár dní dokolečka zkoušela, abych za něj mohla dát ruku do ohně trouby), který se tomu ideálnímu nejvíc blíží. Na přesný výsledek má totiž vliv spousta věcí (třeba i nadmořská výška, věděli jste to?) a ne všechny lze vždy podchytit. Člověk by až řekl, že uvařit perfektní vejce je raketová věda. S tímhle návodem to ale dopadne (téměř, 2 % si nechávám jako rezervu 😄) vždy perfektně! 👌

 

Vyměňte vodu za páru

Přesně tak - zkuste jednou vejce uvařit v páře místo ve vodě. Má to 3 obrovské výhody. Za prvé nehrozí, že vejce prasknou a vylejou se. Vyhnete se totiž nebezpečí, že klepnou o dno při vkládání do hrnce nebo při prudkém klokotání vody. Za druhé je díky napařováku snadněji dáte vařit všechna najednou a máte tak jistotu, že budou uvařená jedno jako druhé. A za třetí ušetříte čas a energii. Přeci jen přivést k varu 2-3 centimetry vody je mnohem rychlejší než celý kastrol. 
Jak tedy na to? Přiveďte k varu trošku vody. Vejce dejte na napařovací síto, to vložte nad vroucí vodu do hrnce a zakryjte poklicí. Teplotu plotýnky stáhněte na nižší stupeň. Zapněte minutku a odpočítejte požadovaný čas. Ten se bude měnit podle toho, jak chcete mít vejce uvařená a také, zda jste je vyjmuli z lednice nebo je skladujete v pokojové teplotě. Pro úpravu nahniličko vejce vařte v páře 7-8 minut, pro natvrdo 11-13 minut (podle požadované míry provaření žloutku a také velikosti vajec). Pokud je vyjmete přímo z lednice, přidejte k oběma časům ještě 1 minutu navíc. 

 

Vejce šokujte

Po stanovené době vejce z napařováku okamžitě přemístěte do ledové vody. Opravdu vyloženě ledové, ne jen studené. Klidně přihoďte i pár kostek ledu. Zde je nechte odpočívat alespoň 5 minut. Samozřejmě to neplatí, pokud chcete vejce podávat teplá. Ale i těm poskytněte alespoň krátkou ledovou koupel. 

 

Svlékněte je

Pro snazší loupání vejce lehce nakřápněte a pak jemným tlakem ruky vyválejte po pracovní desce. Na širším konci odloupněte část skořápky. Vzniklým otvorem zasuňte obrácenou ploší lžičku mezi bílek a skořápku. Ty pak jemným pohybem od sebe oddělte a vejce svlékněte.

 

Zeptejte se na věk

Ne vždy se sluší ptát na věk. Ale u vajec to neplatí, spíš naopak. Pokud chcete napomoct tomu, aby se vám vejce po vaření lépe loupala, nepoužívejte ta extra čerstvá. Tedy taková, která mají maximálně 9 dní od snesení. Jak datum snůšky zjistit? Buď to sami víte, nebo vám to řekne soused či babička, ale na obale zakoupených vajec najdete datum minimální trvanlivosti. To je u čerstvých vajec vždycky 28 dní po datu snůšky. Na vaření ve skořápce se více hodí ta v druhé polovině trvanlivosti (tedy stará 14 dní a více), pro vaření vajec ztracených zase naopak ta nejčerstvější. Souvisí to s postupným vysycháním bílku a vznikem vzduchové bubliny mezi skořápkou a vejcem.

 

Ještě jedna finta na závěr

Tenhle netradiční postup jsem osobně nezkoušela. Nemám totiž doma horkovzdušnou fritézu. Ale rozhodně mě zaujal. Tak ho případně můžete vyzkoušet vy a dát mi pak vědět, jak se vejce povedla. Údajně totiž stačí vejce vložit do horkovzdušné fritézy rozehřáté na 125 °C a péct 10-17 minut podle požadované míry provaření žloutku. Pak už jen zchladit a oloupat úplně stejně jako je popsáno výše. Zkusíte? 

                

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Přeji vám krásné Velikonoce! 🐣🐰🍀

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Whole30 e-kuchařka
140 stran
60 receptů

 
Lucka Grusová