Jedna drobnost, která vše mění - na Budapešť zapněte troubu.  Neuvěřitelné! Už je to 9 let? Výběr těch nejlepších pomazánek jen pro vás. 4 vychytané recepty na majonézu.

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Budapešťská pomazánka

Budapešťská pomazánka

Také se vám k některým jídlům pojí určité vzpomínky? Já to tak rozhodně mám! Třeba budapešťská pomazánka mě vrací do dob, kdy jsem chodila na gymnázium a jako tradiční puberťák trávila všechen volný čas s kamarády. Místo "nudných" obědů ve školní jídelně jsme pravidelně chodili do místního mléčného baru (pamětníci ví, mladí se asi diví 😀 ) a dávali si různé saláty a pomazánky. A právě budapešťská patřila k mým oblíbeným. Jenže později se mi ji nikdy nepovedlo připravit stejně dobře, jako chutnala tehdy. Až teď! Jedna drobnost všechno změnila - pečená paprika ❤️ 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a bez ořechů. Pochutnáte si na něm při ketoLow carb, Primal a vegetariánském způsobu stravování. 

Sakryš, to to letí! ⏱️ 

Nedávno mi někdo na sítích napsal, že se mnou vaří už skoro 10 let. Ohradila jsem se, že tak dlouho to být nemůže. Jenže...! Je to tak! Už je to 9 let, co jsem zjistila, že vařit se dá úplně jinak, ze základních surovin, bez chemie a aditiv. A že to může být úžasně barevné a chutné vaření. Už je to 9 let, co s vámi tuhle objevenou radost sdílím, a 4 a půl roku, co společně vaříme podle newsletterůPravidelnou 14denní dávku inspirace jsem vám prvně odeslala v úterý 11. listopadu 2019 (tyhle začátky bohužel v archivu chybí a už je nejde moc dohledat). A jestli se nepletu, tak jsem ani jednou nevynechala. No možná jednou, dvakrát 😇 Ale i tak mi to přijde úplně neuvěřitelné. Už tak dlouho s vámi sdílím to, na čem jsem si sama pochutnala, vymýšlím pro vás různé vychytávky, aby se vám snadněji vařilo, a také se vám svěřuji s nejtajnějšími drby ze zákulisí. Moc děkuju, že tu se mnou jste a že vás to stále baví. Díky za vaše zprávy a příběhy, které tomu všemu dávají smysl. Číst, že se vám snadněji vaří, i když máte ve stravě různá omezení, že doma chutná i vybíravým jedlíkům, že jste se mnou objevili nové oblíbené suroviny nebo získali větší sebevědomí v kuchyni, je neuvěřitelná motivace. Děkuju, že se nám společně podařilo vytvořit tak úžasnou a pohodovou komunitu. Jste skvělí, díky! ❤️

 

Nejlepší pomazánky 😋

Nevím jak vy, ale já pomazánky miluju. Příprava je super jednoduchá, zabere minimum času a není na nich co zkazit. Pomazánky jsou jednoduše druh jídla, který je ideální zvolit, když nemáte čas nebo chuť na vaření a nebo zkrátka nechcete jíst nějaké velké jídlo. Připravíte je za pár minut (ano, uznávám, ty masové zaberou nějaký čas navíc) a v lednici vydrží uložené několik dní. Tady je můj výběr těch nej a další pak najdete u mě na stránkách v samostatné sekci Pomazánky. Dobrou chuť ❤️ 

 

Tvarůžková pomazánka😋 Tvarůžková pomazánka

 
Česneková pomazánka

😋 Česneková pomazánka

Hebká vajíčková pomazánka

😋 Hebká vajíčková pomazánka

Hermelínová pomazánka

😋 Hermelínová pomazánka

 
Kachní rillettes

😋 Kachní rillettes

Bůčková pomazánka

😋 Bůčková pomazánka

Že je 6+1 pomazánek stále málo? Tak jo! Tady je hromada dalších! Vybrala jsem pro vás ze své Svěží kuchařky všechny pomazánky a udělala z nich takový malý e-book. Najdete v něm pohromadě celkem 22 receptů na ty nejlepší pomazánky pro (nejen) jaro a léto. Stačí kliknout a stáhnout si toto PDF. Už teď se těším, jak některou z barevných pomazánek společně připravíme 😍 Nezapomeňte samozřejmě nakouknout i do mobilní aplikace PaleoSnadno, protože tam najdete další lahůdky, na kterých si zaručeně pochutnáte 👌

 

Majonéza úplně pro každého

Když připravujete pomazánku, její základ velmi často tvoří tvaroh, čerstvý sýr nebo... majonéza. A právě ta bývá občas trošku oříšek. Zejména když si ji chcete udělat sami, pěkně domácí. Někdo se obává syrových vajec, jiný je z různých důvodu nemůže nebo nechce jíst vůbec, další se hrozí nad množstvím obsaženého tuku. Ale i pro všechny tyhle případy existují možnosti, jak si tuhle lahodnou surovinu připravit 👌

 

Tradiční majonéza 

Možná vás to překvapí jako kdysi mě, ale tahle oblíbená studená omáčka nepochází z Francie, nýbrž ze Španělska. Tradičně se vyrábí ze žloutků, ke kterým je za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévaný olej, dokud se obě suroviny nespojí do husté, jemně nažloutlé emulze. Díky moderním přístrojům dnes můžete snadno majonézu připravit i pomocí stolního či ponorného mixéru. Žádné faux pas neuděláte, ani když místo žloutku sáhnete po celém vejci (osobně mám tuhle variantu raději, přijde mi chuťově jemnější).

 

Vaječná majonéza 

Že i v té předchozí jsou vejce? Ano, máte pravdu. Ale tahle varianta vám poskytne možnost připravit si majonézu v případě, že se obáváte použití syrových vajec, protože se dělá z vařených. A také má mnohem nižší obsah tuku. Nečekejte sice úplně totožnou chuť, ale výsledek vás příjemně překvapí. Omáčka z vajec natvrdo je krásně hustá a při dobrém dochucení poskytne skvělý základ různých pomazánek nebo třeba tatarské omáčky. Na přípravu cca 5 plných lžic majonézy (přibližně 175 g) použijte 2 vejce uvařená natvrdo, 40 g mléka (klasického nebo rostlinného), 4 lžičky oleje s neutrální chutí, 1 plnou lžičku dijonské hořčice, pár kapek citrónové šťávy nebo jablečného octa, sůl a pepř. Vše rozmixujte co nejvíce dohladka a použijte místo tradiční majonézy.    

 

Mléčná majonéza 

Pokud vejce, ať už syrová nebo vařená, nechcete nebo nemůžete použít, vystačíte si i s mlékem. Opět nečekejte úplně tradiční chuť, ale tahle varianta majonézy je překvapivě moc dobrá. Postupujte úplně stejně jako v případě klasické majonézy připravované pomocí ponorného mixéru, jen vejce nahraďte mlékem. Na cca 7 plných lžic majonézy použijte 60 g plnotučného mléka, 100 g oleje s neutrální chutí, 1 lžičku dijonské hořčice, sůl a pepř.    

 

Aquafaba majonéza 

Tahle majonéza se zvláštním názvem asi nebude žádnou novinkou pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Vyrábí se totiž z oleje a nálevu vařené cizrny, který skvěle zastoupí vejce. Přiznám se, že jsem ji zatím sama nezkoušela (i když to mám v plánu), ale už jsem ji ochutnala a mile mě překvapila. Pokud ji budete chtít vyzkoušet, nakoukněte pod ruce panu Cuketkovi

 

A jeden můj tip (nebo spíš připomínka) na závěr - pokud budete kteroukoliv majonézu připravovat pomocí mixéru, vyhněte se použití panenského oleje, ať už olivového nebo jiného. Tyto oleje totiž obsahují vysoký podíl polyfenolů, které jsou sice pro naše zdraví prospěšné, ale chutnají hořce. A tato jejich chuťová vlastnost se ještě více zvýrazní, když je za vysokých otáček mixujete. I proto je občas hledání toho "pravého" oleje na přípravu majonézy (a také pesta a různých zálivek) tak trochu dobrodružství.

                

Majonéza

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Pěkný den přeji a za 14 dní zase na počtenou ❤️

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Whole30 e-kuchařka
140 stran
60 receptů

 
Lucka Grusová