Pěkný první únorový den přeji ❤️
Dnes se společně pořádně zahřejeme, protože řeč bude hlavně o polévkách. Také je máte tak rádi? Já je přímo miluju! A podle vašich ohlasů i vy 👌 Společně už jsme si pochutnali na neuvěřitelných 127 polévkách a dnes tu pro vás mám jednu novou, stodvacátou osmou. To už je pořádný polévkový výběr, co říkáte? Nakoukneme také společně do skladu a připravíme si skvělý vývar. Tak pojďme na to! 😍
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Houbová polévka s dýní nakyselo
- Pozor! Kalendář končí!
- Které polévky vám nejvíce chutnají? Těchto 9!
- 5 top tipů na přípravu chutného vývaru
|
|
|
|
Nový recept: Houbová polévka s dýní nakyselo
|
 |
Pokud bych si musela vybrat a už navždy jíst jen jeden druh jídla, byly by to určitě polévky. M-I-L-U-J-U je! 😍 Nabízí se tolik možností, z čeho je uvařit a jak je dochutit. Nemůžete se s nimi začít nudit. Pokaždé můžou chutnat úplně jinak. Dnes se mnou vyzkoušejte tuhle skvělou a krásně hustou polévku z hub a dýně. Když přidáte navíc i bylinky, zaručuju vám, že talíře budou rychle prázdné a ještě budete požádáni o nášup ❤️
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez ořechů a bez vajec. Pochutnáte si na něm při Low carb, Primal a vegetariánském způsobu stravování.
|
|
|
|
Poslední kusy kalendářů 2024! 🗓
Už se mnou letos vaříte podle nového kalendáře? Jestli ne, tak neváhejte! Na skladu zbývá opravdu posledních pár kusů a dotisk nebude. Tahle mini kuchařka s 53 zdravými recepty ze sezónních surovin potěší i vaše blízké ❤️ Tak jim udělejte radost a ulovte jeden z posledních výtisků. Pošlu vám k němu ještě dalších 53 receptů z předchozího roku, takže získáte celkem 106 dobrot. Za všechny dávám ruku do trouby, že si na nich skvěle pochutnáte 😋 Mrkněte na kalendář, virtuálně si ho prolistujte a objednejte.

Vašich 9 nejoblíbenějších polévek ode mě ze stránek
Už jsem to psala, vím, ale já polévky vážně MILUJU! Některé mám hooodně oblíbené a často je opakuju. Dnes jsem ale výběr nechala na vás. Tady je vašich 9 nejoblíbenějších polévek ode mě stránek podle přidělených srdíček (uložení mezi oblíbené recepty) ❤️ Jakou tam máte uloženou vy? Jestli jste některou z těchto devíti ještě neochutnali, tak teď je ten správný čas si ji společně uvařit 👌
|
|
|
|
|
|
|
5 zaručených tipů na přípravu vývaru
Určitě jste se s tím také setkali - otevřete nějaký lákavý recept a ejhle! Jako jedna z potřebných surovin je uveden vývar. Ten nemáte, není čas dlouho vařit kosti a/nebo maso, tak tam frknete vodu. Nemůžu říct, že bych to občas také nedělala 😄 Ale ruku na srdce - s vývarem to prostě chutná líp, co si budeme povídat 🤷♀️ O tom, jak připravit super mega výživný vývar z kostí a masa, jsem vám psala již v jednom ze starších newsletterů (pokud vám utekl, článek s tipy na přípravu skvělého vývaru najdete i u mě na stránkách). Dnes si ale ukážeme, jak můžete připravit i další druhy vývaru a jaké suroviny na to můžete použít. A některé vás hodně překvapí!🙂
- Vývar z masa a (zejména) kostí podrobněji popisuji ve výše uvedeném článku. Zabere nejvíc času, ale je nutričně nejbohatší, protože obsahuje vyšší obsah minerálů a kolagenu. Věděli jste ale, že chuťově skvělý vývar připravíte i z upečených kostí, které vám zbyly třeba z kuřete nebo kachny. Samozřejmě to platí, pokud nejste doma zvyklí kosti z pečínky pěkně "ožužlávat" 😄 Pokud ale drůbež jíte příborem nebo maso na talíř servírujete již obrané, tak upečené kosti rozhodně nevyhazujte. Povařte je 1-2 hodiny a doplňte oblíbeným kořením. Úplně fantastický je vývar z kachních kostí, do kterého na posledních 30 minut přidáte česnek a zázvor a na závěr ho dochutíte troškou kvalitní sójové omáčky. Když přidáte třeba ředkvové nudle, bok choy a pár masových knedlíčků, máte rázem boží polévku, která voní a chutná po Asii.
- U asijské kuchyně ještě chvíli zůstaneme. Znáte ramen? Pokud ano, tak víte, že jeho základem je silný a chuťově výrazný vývar. Japonci jsou v tomhle směru opravdu mistři a dá se u nich skvěle inspirovat. Na přípravu vývarů používají různé (pro nás netradiční) suroviny a jednou z nich jsou i řasy, zejména kelp. Zkuste se schválně v nějaké asijské prodejně nebo zdravé výživě po ní poptat. Nelekněte se, že bude možná na povrchu bělavá a jako by plesnivá. To je naopak dobře, protože se jedná o látky, které vývaru dodají skvělou chuť. Tato řasa je velmi bohatá na jód a další minerály. Abyste je v co nejvyšší míře zachovali a také dosáhli silné chuti vývaru, nechte řasu alespoň hodinu (ideálně přes noc louhovat ve studené vodě), pak vše maximálně 10 minut velmi jemně povařte a sceďte. Vývar pak můžete použít na přípravu polévek či dochucování jídel.
- Pokud na Vánoce kupujete celého kapra, dost možná z vnitřností a okrojků připravujete polévku. Úplně stejně ale můžete použít ořezky z lososa či jiných ryb a také krunýře z krevet či mušlí. Povařte je 30-60 minut a získáte vývar vonící po moři, který se hodí nejen do rybích polévek, ale i na dochucení dalších rybích pokrmů.
- Kupujete parmazán v celku, ne ten předem nastrouhaný? Pak vám možná často zůstávají zbytky tvrdých okrajů. Rozhodně je nevyhazujte! Ukládejte je průběžně do mrazáku a pak z nich připravte úžasný vývar, který se skvěle hodí do různých omáček nebo třeba risotta. Okraje nakrájejte na menší kusy, jemně povařte 30-60 minut a na závěr přidejte trošku italských bylinek.
- Nejširší chuťové možnosti pro přípravu vývarů vám poskytne zelenina a také houby. A vůbec na to nemusíte používat celé suroviny, krásně si vystačíte i s ořezky. Ale pozor! Samozřejmě takovými, které nejsou nijak nahnilé, plesnivé či špinavé. Pro tyto účely můžete průběžně ukládat do mrazáku například ostrouhané slupky z omytých mrkví, petržele nebo celeru, okrojky cibule, česneku, nožičky hub, stonky bylinek, "bubáky" rajčat, košťál květáku, kapusty či zelí a dokonce i slupku z dýně. Jen doporučuji mít pro tyto účely připravené 2 pytlíky nebo krabičky. Do jedné dávejte okrojky z takové zeleniny, která se na přípravu vývarů používá zcela běžně a nevadí jí delší var. Platí to třeba pro mrkev, pastinák, pórek, petržel a celer. Ale také pro vnitřek cibule, odkrojky hub či slupky dýně. Ty na přípravu vývaru vařte 1-2 hodiny. Naopak odkrojky například zelí, květáku, kapustiček, kapusty, kedlubny, brokolice, chřestu a česneku, nebo stonky bylinek, listy celeru a mrkve dávejte do druhého sáčku. Proč? Protože se jedná o suroviny, které by se na přípravu vývaru měly používat pouze v menším množství a také vařit maximálně 15 minut, jinak mohou dodat hořkou chuť. Proto je do vývaru přidávejte až úplně na konec a jen trošku. A jeden tip navíc - nevyhazujte ani pevné slupky z cibule (takové ty krásně zlatavé, které se někdy schovávají pod vrchní suchou vrstvou). Když je přidáte do vody s ostatními surovinami (ať už kostmi, masem či další zeleninou), dodají vývaru nádhernou medovou barvu. Ale i u nich platí, že byste to s jejich množstvím neměli přehnat 🙂

|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|