Ty nejlepší polévky na celý rok. Už jich je neuvěřitelných 128! A těchto 9 vám chutná nejvíc. Kalendář mizí ze skladu. Nepropásněte ho. Z čeho připravit skvělý vývar? Tady je 5 tipů. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Houbová polévka s dýní nakyselo

 

Houbová polévka s dýní nakyselo

Pokud bych si musela vybrat a už navždy jíst jen jeden druh jídla, byly by to určitě polévky. M-I-L-U-J-U je! 😍 Nabízí se tolik možností, z čeho je uvařit a jak je dochutit. Nemůžete se s nimi začít nudit. Pokaždé můžou chutnat úplně jinak. Dnes se mnou vyzkoušejte tuhle skvělou a krásně hustou polévku z hub a dýně. Když přidáte navíc i bylinky, zaručuju vám, že talíře budou rychle prázdné a ještě budete požádáni o nášup ❤️ 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez ořechů a bez vajec. Pochutnáte si na něm při Low carbPrimal a vegetariánském způsobu stravování.  

 

Poslední kusy kalendářů 2024! 🗓 

Už se mnou letos vaříte podle nového kalendáře? Jestli ne, tak neváhejte! Na skladu zbývá opravdu posledních pár kusů a dotisk nebude. Tahle mini kuchařka s 53 zdravými recepty ze sezónních surovin potěší i vaše blízké ❤️ Tak jim udělejte radost a ulovte jeden z posledních výtisků. Pošlu vám k němu ještě dalších 53 receptů z předchozího roku, takže získáte celkem 106 dobrot. Za všechny dávám ruku do trouby, že si na nich skvěle pochutnáte 😋 Mrkněte na kalendář, virtuálně si ho prolistujte a objednejte. 

 

Kalendář 2024

 

 

Vašich 9 nejoblíbenějších polévek ode mě ze stránek

Už jsem to psala, vím, ale já polévky vážně MILUJU! Některé mám hooodně oblíbené a často je opakuju. Dnes jsem ale výběr nechala na vás. Tady je vašich 9 nejoblíbenějších polévek ode mě stránek podle přidělených srdíček (uložení mezi oblíbené recepty) ❤️ Jakou tam máte uloženou vy? Jestli jste některou z těchto devíti ještě neochutnali, tak teď je ten správný čas si ji společně uvařit 👌 

 

Houbová polévka se sýrem Brie 🍲 Houbová polévka se sýrem Brie

 
Asijská polévka s křupavým bůčkem

🍲 Asijská polévka s křupavým bůčkem

Brokolicová polévka

🍲 Brokolicová polévka

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

🍲 Mrkvový krém s kokosovým mlékem

 
Krémová kuřecí polévka

🍲 Krémová kuřecí polévka

Podzimní zelná polévka

🍲 Podzimní zelná polévka

Celerová polévka s nivou a ořechy

🍲 Celerová polévka s nivou a ořechy

 
Batátová polévka s chilli a ořechy

🍲 Batátová polévka s chilli a ořechy

Hlívová dršťková polévka

🍲 Hlívová dršťková polévka

Celkem 60 receptů na polévky najdete u mě na webových stránkách a neuvěřitelných 128 polévkových receptů v aplikaci PaleoSnadno. To už je pořádná polévková inspirace, co říkáte? 😍

 

5 zaručených tipů na přípravu vývaru

 

Určitě jste se s tím také setkali - otevřete nějaký lákavý recept a ejhle! Jako jedna z potřebných surovin je uveden vývar. Ten nemáte, není čas dlouho vařit kosti a/nebo maso, tak tam frknete vodu. Nemůžu říct, že bych to občas také nedělala 😄 Ale ruku na srdce - s vývarem to prostě chutná líp, co si budeme povídat 🤷‍♀️ O tom, jak připravit super mega výživný vývar z kostí a masa, jsem vám psala již v jednom ze starších newsletterů (pokud vám utekl, článek s tipy na přípravu skvělého vývaru najdete i u mě na stránkách). Dnes si ale ukážeme, jak můžete připravit i další druhy vývaru a jaké suroviny na to můžete použít. A některé vás hodně překvapí!🙂

  1. Vývar z masa a (zejména) kostí podrobněji popisuji ve výše uvedeném článku. Zabere nejvíc času, ale je nutričně nejbohatší, protože obsahuje vyšší obsah minerálů a kolagenu. Věděli jste ale, že chuťově skvělý vývar připravíte i z upečených kostí, které vám zbyly třeba z kuřete nebo kachny. Samozřejmě to platí, pokud nejste doma zvyklí kosti z pečínky pěkně "ožužlávat" 😄 Pokud ale drůbež jíte příborem nebo maso na talíř servírujete již obrané, tak upečené kosti rozhodně nevyhazujte. Povařte je 1-2 hodiny a doplňte oblíbeným kořením. Úplně fantastický je vývar z kachních kostí, do kterého na posledních 30 minut přidáte česnek a zázvor a na závěr ho dochutíte troškou kvalitní sójové omáčky. Když přidáte třeba ředkvové nudle, bok choy a pár masových knedlíčků, máte rázem boží polévku, která voní a chutná po Asii.  
     
  2. U asijské kuchyně ještě chvíli zůstaneme. Znáte ramen? Pokud ano, tak víte, že jeho základem je silný a chuťově výrazný vývar. Japonci jsou v tomhle směru opravdu mistři a dá se u nich skvěle inspirovat. Na přípravu vývarů používají různé (pro nás netradiční) suroviny a jednou z nich jsou i řasy, zejména kelp. Zkuste se schválně v nějaké asijské prodejně nebo zdravé výživě po ní poptat. Nelekněte se, že bude možná na povrchu bělavá a jako by plesnivá. To je naopak dobře, protože se jedná o látky, které vývaru dodají skvělou chuť. Tato řasa je velmi bohatá na jód a další minerály. Abyste je v co nejvyšší míře zachovali a také dosáhli silné chuti vývaru, nechte řasu alespoň hodinu (ideálně přes noc louhovat ve studené vodě), pak vše maximálně 10 minut velmi jemně povařte a sceďte. Vývar pak můžete použít na přípravu polévek či dochucování jídel. 
     
  3. Pokud na Vánoce kupujete celého kapra, dost možná z vnitřností a okrojků připravujete polévku. Úplně stejně ale můžete použít ořezky z lososa či jiných ryb a také krunýře z krevet či mušlí. Povařte je 30-60 minut a získáte vývar vonící po moři, který se hodí nejen do rybích polévek, ale i na dochucení dalších rybích pokrmů.  
     
  4. Kupujete parmazán v celku, ne ten předem nastrouhaný? Pak vám možná často zůstávají zbytky tvrdých okrajů. Rozhodně je nevyhazujte! Ukládejte je průběžně do mrazáku a pak z nich připravte úžasný vývar, který se skvěle hodí do různých omáček nebo třeba risotta. Okraje nakrájejte na menší kusy, jemně povařte 30-60 minut a na závěr přidejte trošku italských bylinek.
     
  5. Nejširší chuťové možnosti pro přípravu vývarů vám poskytne zelenina a také houby. A vůbec na to nemusíte používat celé suroviny, krásně si vystačíte i s ořezky. Ale pozor! Samozřejmě takovými, které nejsou nijak nahnilé, plesnivé či špinavé. Pro tyto účely můžete průběžně ukládat do mrazáku například ostrouhané slupky z omytých mrkví, petržele nebo celeru, okrojky cibule, česneku, nožičky hub, stonky bylinek, "bubáky" rajčat, košťál květáku, kapusty či zelí a dokonce i slupku z dýně. Jen doporučuji mít pro tyto účely připravené 2 pytlíky nebo krabičky. Do jedné dávejte okrojky z takové zeleniny, která se na přípravu vývarů používá zcela běžně a nevadí jí delší var. Platí to třeba pro mrkev, pastinák, pórek, petržel a celer. Ale také pro vnitřek cibule, odkrojky hub či slupky dýně. Ty na přípravu vývaru vařte 1-2 hodiny. Naopak odkrojky například zelí, květáku, kapustiček, kapusty, kedlubny, brokolice, chřestu a česneku, nebo stonky bylinek, listy celeru a mrkve dávejte do druhého sáčku. Proč? Protože se jedná o suroviny, které by se na přípravu vývaru měly používat pouze v menším množství a také vařit maximálně 15 minut, jinak mohou dodat hořkou chuť. Proto je do vývaru přidávejte až úplně na konec a jen trošku. A jeden tip navíc - nevyhazujte ani pevné slupky z cibule (takové ty krásně zlatavé, které se někdy schovávají pod vrchní suchou vrstvou). Když je přidáte do vody s ostatními surovinami (ať už kostmi, masem či další zeleninou), dodají vývaru nádhernou medovou barvu. Ale i u nich platí, že byste to s jejich množstvím neměli přehnat 🙂

                

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Mějte se krásně a za 14 dní zase napočtenou!

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Kalendář 2024
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucka Grusová