Zásoby, která mám vždy doma
Jak už jsem psala výše, byla jsem asi týden nemocná 🤪 Nejdřív jsem vůbec neměla hlad a hlavně spala 😴 Pak sice hlad přišel, ale musela jsem si vystačit s tím, co bylo doma, protože chyběly síly vyrazit do obchodu 👣 Přesně pro tyhle případy je dobré mít doma vždy pár základních surovin, se kterými se dají připravit chutná a vyvážená jídla i v případech, kdy nemůžete (a nebo prostě nechcete) jít nakupovat.
U každého bude tenhle výběr zásob asi trošku jiný. Ale tady je moje zlatá desítka 👇 A aby to bylo kompletní, rovnou jsem vám k jednotlivým surovinám připsala i tipy na jídla, která s nimi můžete vykouzlit 👌
Olivový olej, ghee nebo sádlo
Vždy mám doma alespoň jeden druh z uvedených tuků. Nejčastěji je to olivový olej, který mi přijde nejuniverzálnější, protože se hodí na teplou i studenou kuchyni a v běžných teplotách nemění svoji konzistenci. Takže vám třeba neztuhne na zeleninovém salátu jako sádlo. Kromě klasického restování nebo pečení masa a zeleniny ho můžete použít i na přípravu zálivek a jeho lehkou verzi také k výrobě majonézy.
Vejce
Tahle surovina je skvělým zdrojem bílkovin, která vám doma dlouho vydrží, a to dokonce i v případě, že nemáte lednici (věděli jste, že vejcím ani tak nevadí vyšší okolní teplota jako spíše střídání teplot, tedy uložení třeba do dvířek lednice?). S vejci se dá v kuchyni vyloženě kouzlit - můžete je uvařit naměkko, natvrdo, nahniličko, pošírovat, umíchat, připravit z nich napařovaný pudink (sladký i slaný), pomazánky, saláty a spolu s nějakými umletými oříšky z nich vykouzlíte i skvělý dezert.
Konzervovaný tuňák
Další úžasný zdroj bílkovin, navíc s téměř neomezenou dobou trvanlivosti (tedy předpokládám, že do pár let nakoupit dojdete 😄). Hodí se nejen na přípravu pomazánek či doplnění zeleninového salátu (ze kterého tak rázem budete mít hlavní chod), ale spolu s cuketou z něj vykouzlíte úžasné "špagety" nebo i různé nugetky a placičky.
Konzervovaná rajčata
Aspoň jednu plechovku mám doma vždy. A ideálně i v různých variantách (celá loupaná, krájená, pasírovaná), doplněná o rajčatový protlak (v tubě, abych se nemusela po otevření bát, že rychle chytne plíseň). V obou případech nedám dopustit na značku Mutti. Ano, je dražší, ale ta chuť nemá srovnání. Jejich konzervovaná rajčata a protlaky mají intenzivní rajčatovou chuť bez nepříjemné kyselosti. Připravíte z nich proto snadno božské omáčky, polévky, curry a masové směsi.
Mleté maso
Tahle surovina nemá úplně nejdelší trvanlivost, uznávám. Ale když si balíček mletého masa pěkně rozdělíte na cca 150g porce a jednotlivě zamrazíte, budete mít skvělý základ na mnoho super jídel. Od různých burgerů, karbanátků a výše zmiňovaných masových směsí až po kuličky na sto způsobů a také polévky. Úplně nejraději mám směs mletého vepřového s hovězím (maso je tak akorát šťavnaté a ne příliš tučné), ale nevyhýbám se žádnému druhu. Jen si dávám pozor na to, abych opravdu koupila mleté maso 😵
Sezónní zelenina
Celoročně mám doma nějakou aktuálně snadno dostupnou zeleninu, ze které se dá lehce připravit příloha. Třeba květák na "rýži", dýni na kaši, batáty, celer či tuřín na hranolky, cuketu na "špagety" nebo placky. No a pak samozřejmě v létě něco zeleného na salát (nejraději mám polníček, ten cpu ke všemu celoročně) spolu s letní "svatou trojicí" - rajčata, papriky, okurky 😇 Stačí k nim přidat třeba vejce, tuňáka nebo masové kuličky, doplnit je domácí majonézou a máte úžasně syté a chutné jídlo. Jako třeba tenhle cheeseburger salát 👌
Cibule a česnek
Mohla jsem je zahrnout do výše zmíněné zeleniny, ale pro mě mají v kuchyni speciální důležitost. Nedávno mi došlo, že bez nich asi ani neumím uvařit. Snad jen do dezertů je zatím nedávám 😄 Proto je mám doma vždy. Poskytnou mi skvělý základ různých polévek, omáček a směsí z pánve. Třeba pořádný guláš nebo gulášovku si bez nich vůbec nedokážu představit. Nehledě na to, že i z nich samotných připravíte takové skvosty, jako je klasická nebo krémová česnečka či cibulačka 😋
Kokosové mléko
Nepoužívám ho až tak často, ale mám ho doma vždycky. Aspoň jedno malé balení mít prostě musím. Je to totiž naprosto dokonalá surovina na přípravu různých sytých polévek a curry s vůní dálek. Hodí se ale i na přípravu super dezertů. Už jste ochutnali třeba kokosovou panna cottu? Nebe na lžičce 👌
Ořechy a semínka
Další ze surovin, které sice nemám v jídelníčku zas tak často, ale doma je mít musím. A ideálně uložené v mrazáku, abych nemusela řešit, jak dlouho vydrží. Stačí pak jen trošku odsypat a použít třeba na přípravu krekrů, pečiva, dezertů nebo jako posypku na salát. Nehledě na to, že v případě hladu (a nebo nezvladatelné mlsné) stačí malá hrstička ořechů a/nebo semínek, která vše vyřeší.
Koření
V téhle oblasti nejsem úplně troškař. Baví mě, jak stačí obměnit koření a stejný základ jídla může ve výsledku chutnat úplně jinak. Miluju objevování nových chutí a vůní, takže mám doma docela slušnou zásobu nejrůznějších druhů koření (hlavně těch jednodruhových). Pokud bych si ale vážně musela vybrat jen pár, takových bez kterých si svoje vaření už neumím představit, tak by to určitě byla paprika (ideálně uzená), římský kmín, celý barevný pepř a sůl. To vše doplněné troškou kvalitní sójové omáčky. Určitě by mi chyběly i další druhy koření, ale s tímhle základem bych asi na chvíli vydržela 😇
A jaké potraviny nesmí chybět doma vám? Napište mi, jaké suroviny si hlídáte, abyste vždy měli v zásobě. To mě zajímá 😍
|