Velikonoce klepou na dveře a z nich se valí hromada 🥚. Mistrovská holandská omáčka krok za krokem. Co připravit z 🥚po svátcích? Chystám překvapení, nažhavte e-maily.
|
|
|
|
Krásný jarní den ☀️
Velikonoce jsou doslova za rohem a já tu pro vás mám novou dávku receptů plnou inspirace. A z čeho jiného než hooooodně 🥚🥚🥚🥚🥚 vajec. Nejde sice vyloženě o tradiční velikonoční recepty, ale říkám si, že po Velikonocích budete mít doma vajec víc než dost, tak se vám třeba budou hodit nějaké nápady na jejich zpracování. Zkrátka odpověď na každoroční otázku KAM S NIMI? 😀
Také poodhalím, co pro vás chystám po velikonočních svátcích. Bude to velké 🎉 a doufám, že si překvapení užijete.
Nejdřív ale začnu receptem, který chce trochu cviku, ale jakmile na tu "fintu" přijdete, zamilujete si ho a skvělou (nejen) nedělní snídani pak vyšvihnete raz dva 👌
Na závěr se vrátíme k zajímavosti, kterou jsem sice v newsletteru už před nějakým časem posílala, ale k 🥚 tématu se víc než hodí. Jde totiž o barvu žloutku.
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Fazolky nebo chřest s vejci a holandskou omáčkou 😋
- Jaké překvapení chystám na příští týden?
- Tekutý žloutek - ano, nebo ne
- Vajíčka v hlavní roli
- Barva žloutků v různých částech světa
|
|
|
|
Nový recept: Fazolky (nebo chřest) s vejci a holandskou omáčkou
|
 |
Holandská omáčka není na první pokus úplně jednoduchá na přípravu. Je to tak trošku kuchařská alchymie. Ale jakmile zjistíte jak na ni, zamilujete si ji a vyšvihnete ji už pokaždé raz dva. Pak ji stačí doplnit uvařenou zeleninou a vejci a rázem máte na stole jídlo, za které vás doma budou nosit nadšeně na rukou ❤️
|
Podívat se na recept |
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, bez masa a ořechů, odpovídá stravovacím stylům Keto, Low carb a Primal. Pochutnají si na něm i vegetariáni.
|
|
|
|
Překvapení na příští týden
Nedávno jsem oslavila narozeniny. Neptejte se mě kolikáté, protože to se od určitého věku neříká. A ten věk jsem už překročila dávno 😃 Ale slavit by se mělo jakékoliv číslo. Proto jsem se rozhodla ho oslavit i s vámi a připravit pro všechny zákazníky nějaké dárky. Už v předchozím newsletteru jsem zmiňovala, že budu muset zdražit. Minulý týden navíc oznámila květnové navýšení cen i vámi oblíbená a často využívaná Zásilkovna 😢. Tak jsem si řekla, že než k tomu neštěstí dojde a také k příležitosti mých narozenin 🎉, vám rozdám nějaké dárky 🎁 Po Velikonocích to spustím a vám dám přednostně vědět, o co přesně půjde. Nažhavte si e-mailové schránky 🔥💌
Tekutý žloutek milujete, nebo se ho bojíte?
Moc by mě zajímalo, jak se stavíte v jídlech k tekutému žloutku. Máte z něj strach (nebo vám nechutná) a vejce musíte mít vždy naskrz provařená? Nebo naopak máte tekutý žloutek raději než zcela uvařený? Domácí majonéza nebo vejce nahniličko ve vás nevyvolává hrůzu a s chutí si je připravíte?
Opravdu by mě zajímal váš názor. Jak jste na tom právě vy? Stačí jeden klik.
O výsledky se s vámi pak určitě podělím. Tak se zapojte, ať se o sobě něco dozvíme!
|
|
|
|
🥚 Co s vejci po Velikonocích?
Pokud vám po Velikonocích zbývá vždy větší množství vajec, a to ať už ve stavu syrovém nebo natvrdo, můžete se inspirovat následujícími recepty. V minulém newsletteru jsem vás zásobila pěknou dávkou pomazánek, tak jen připomínám, že vejce jsou v pomazánkách často základním stavebním kamenem. Pokud jste ho už smazali, tak se na něj můžete podívat tady. Teď ale k slibovaným receptům, ve kterých také vejce skvěle uplatníte. A možná jich pak budete mít ještě málo 🙂
|
|
|
|
|
Jakou barvu žloutku preferujete?
Tuhle informaci jsem s vámi už jednou sdílela, ale přijde mi, že teď se hodí víc než kdy jindy. Takže pro velký úspěch (a protože Velikonoce jsou za rohem) ještě jednou.
Hodnotíte kvalitu vajec podle barvy žloutku? A víte, že barva žloutku nemá na kvalitu žádný vliv? Rozdílný odstín žloutku je způsoben stravou slepic, nikoli způsobem jejich chovu. Potravináři stanovili pro barvu žloutků stupnici, kde je jejich odstín označen číslem od jedničky do patnácti, tedy od světle žluté po oranžovou. A co je nejzajímavější? V různých částech světa lidé preferují různě barevné žloutky. Vejce se sytě oranžovými žloutky (13-15) se těší oblibě nejen u nás, ale také v Německu, Nizozemí, Španělsku a Belgii. O něco méně syté zbarvení (8-11) upřednostňují obyvatelé severní Francie, jižní Anglie a Finska. Téměř bledá vejce si zase oblíbili spotřebitelé v Irsku, severní Anglii a Švédsku (3-6). Více informací o kvalitě a barvě žloutků si můžete přečíst třeba zde.

|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|
Mějte pěkný jarní den!
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma?
|
|
|
|
|
|