Jen (se) tak trochu máznout. Dnes o pomazánkách, jaru a ještě víc o pomazánkách. Roky inspirace, tipů a drbů ze zákulisí. Jak se nerozbrečet u krájení cibule. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Musíte zkusit: Ředkvičková pomazánka

 

Ředkvičková pomazánka

S příchodem jara se v nabídce obchodů začínají objevovat krásně barevné svazky křupavé svěží zeleniny - ředkviček. Stačí je jen opláchnout a s chutí se do nich zakousnout ❤️ Ale až dostanete chuť i na něco jiného, zkuste si z nich připravit rychlou a přitom chuťově úžasnou pomazánku. U nás doma patří k těm nejoblíbenějším 🙂

Podívat se na recept

Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, bez vajec a vhodný pro vegetariány. Odpovídá stravovacím stylům Low Carb, keto a Primal.

 

Každé 2 týdny už třetím rokem

E-maily s výběrem těch nejlepších receptů a také nápadů do kuchyně vám posílám už docela dlouho. Pravidelnou 14denní dávku inspirace jsem vám prvně odeslala v úterý 11. listopadu 2019. A jestli se nepletu, tak jsem snad ani jednou nevynechala. No možná jednou. Ale i tak mi to přijde až neuvěřitelné. Už skoro dva a půl roku s vámi sdílím to, na čem jsem si sama pochutnala, a také se vám svěřuji s nejtajnějšími drby ze zákulisí. Zajímalo by mě... Kdo z vás je tu se mnou od začátku? Anebo kdy jste dostali můj první newsletter? Napište mi. Na odpovědi se moc těším.

 

Přes 2 kg receptů připravených na novou sezonu

Začalo jaro a v dálce už vykukuje léto. Jestli hledáte inspiraci pro svěží a zdravé vaření v nadcházející části roku, nakoukněte do Svěží kuchařky, která je plná receptů ze sezonních surovin právě pro jaro a léto. Jasně, uvaříte podle ní jídla i během podzimu a zimy, ale právě na jaře a v létě jsou všechny použité suroviny nejdostupnější a nejčerstvější. Takže jestli na vás leze jaro a chcete jíst svěže a zdravě, mrkněte na mou Svěží kuchařku se 170 recepty a ve videu ji se mnou prolistujte pěkně stránku po stránce. 

 

 

 

😋 Pomazánky

Nevím jak vy, ale já pomazánky miluju. Příprava je super jednoduchá, zabere minimum času a není na nich co zkazit. Pomazánky jsou jednoduše druh jídla, který je ideální zvolit, když nemáte čas nebo chuť na vaření. Připravíte je za pár minut, v lednici vydrží uložené několik dní, jsou skvělou volbou jídla zejména v teplejších dnech. Tady je můj výběr těch nej a další pak najdete u mě na stránkách v samostatné sekci Pomazánky

 

 

Česneková pomazánka🌱 Česneková pomazánka

 
Květákový hummus

🌱 Květákový hummus

Hermelínová pomazánka

🌱 Hermelínová pomazánka

Topinková hermelínová pomazánka

🌱 Topinková hermelínová pomazánka

 
Domácí Lučina

🌱 Domácí Lučina

Bůčková pomazánka

🌱 Bůčková pomazánka

Ale to není všechno!

Protože inspirace není nikdy dost, vybrala jsem pro vás ze Svěží kuchařky všechny pomazánky a udělala z nich takový malý e-book. Najdete v nich pohromadě celkem 22 receptů na ty nejlepší pomazánky pro jaro a léto. Stačí kliknout a stáhnout si toto PDF. Už teď se těším, jak společně připravíme některou z barevných pomazánek. Dejte mi vědět, kterou jste si vybrali a jak vám chutnalo. Věřím, že bude ❤️

 

Jak se nerozbrečet u krájení cibule? 

Jestli se nějaká surovina v pomazánkách opakuje celkem často, je to právě cibule. Určitě vás už někdy její krájení dohnalo k hromadě slz. Proč se to děje?

Cibule, podobně jako jiné rostliny, má své obranné mechanismy před škůdci. Při mechanickém narušení (krájení cibule, kousnutí do ní) vylučuje plyn podobný slznému. Jakmile plyn zasáhne oči, přesněji senzorické nervy v nich umístěné, spustí se proces slzení, který oči chrání před dalším pronikáním plynu na jejich povrch a vyplavuje jej pryč. Jak tomu zabránit? Uvádí se několik možností. Cibuli můžete například na cca 30 vteřin ohřát v mikrovlné troubě. To omezí vylučování plynu, a tím pádem nebudete tak slzet. Druhou cestou je cibuli naopak zchladit. Dejte ji na pár minut do mrazáku a krájejte ji zchlazenou. Opět bude méně nebo nula slziček. Nebo použijte ochranné brýle. Nějaké uzavřené, aby se plyn nedostal k očím. Lyžařské nebo potapěčské budou 100% funkční, ale asi budete v kuchyni vypadat trochu jako blázen 😂
Jestli ale můžu radit z vlastní zkušenosti, stačí jediné - při krájení cibule používejte opravdu hodně ostrý nůž. Čím ostřejší a tenčí, tím lépe. S menší plochou totiž budete méně rozrušovat strukturu cibule a nebude se tolik uvolňovat nepříjemný dráždivý plyn. Osobně nedám dopustit na tento japonský santoku nůž. Postupně jsem jich objednala už několik a mám je všude, kde vařím. S ním si na krájení cibule rozhodně potápěčské brýle brát nemusím 😄 

Objednávka sice není úplně "user friendly" (je nutné poslat ji e-mailem), ale dodávka na dobírku funguje spolehlivě a nůž za to vážně stojí. Pokud objednáte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak jste s nožem spokojení. PS: Nejedná se o spolupráci. Jen sdílím něco, z čeho jsem sama fakt nadšená 👍

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

 Mějte pěkný jarní den!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma? 

Lucie Grusová