Co milujete? Křupavý smažený květák! Umělá inteligence - zázrak, nebo hrozba? Účinný pomocník při hubnutí. Lahodné tajemství skvělého jídla. Hotovo budete mít za pár minut.  

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Obalovaný květák s rančerským dipem

 

Obalovaný květák s rančerským dipem

Nedávno jsem si se svými sledujícími na Facebooku povídala o tom, v jaké úpravě mají rádi květák a jak ho jedli nejčastěji jako děti. Jestli to nějaké jídlo vyhrálo, byl to rozhodně smažený obalovaný květák. Jak jsem ty vzpomínky četla, dostala jsem na něj ohromnou chuť! Vyzkoušejte se mnou bezlepkovou variantu doplněnou svěžím rančerským dipem. Věřím, že si pochutnáte stejně jako já ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a s nízkým obsahem sacharidů, proto vyhovuje KetoLow carb a Primal způsobům stravování. 

 
 

Špetka umělé inteligence

Určitě jste o ní také slyšeli. Umělá inteligence v posledních měsících hýbe světem. Někdo se jí bojí, někdo nadšeně vítá a jiní dělají, že neexistuje. Tak či tak se nás tahle novinka ale všech dotkne. Stejně jako když kdysi přišel internet. Jenže mnohem, mnohem rychleji.

Já zatím vlastně moc nevím, do které výše uvedené skupiny patřím. Prvotní naprosté nadšení postupně vystřídaly opatrné obavy. Teď jsem ve fázi: OK, zdá se, že tu budeš dál, tak ukaž, co umíš 🙃 Takže si s ní hraju a zkoumám, co dovede. Nechala jsem si od ní napsat pár receptů a vytvořit k nim i fotky. Tady se zdá, že mě ještě chvíli úplně věrohodně nenahradí 😀 Ale úplně vysmívat se jí nebudu (třeba mě poslouchá, že jo) a také vím, že se učí neskutečně rychle! Pár nápadů pro ni v hlavě ještě mám. 

Při tom hraní s AI jsem narazila jsem na docela zajímavý doplněk do prohlížeče, který je zdarma. Jmenuje se Wisdolia a vytváří učicí karty. Pokud jste na nějaké stránce (ideálně na paleosnadno.cz samozřejmě 😄) a potřebujete z ní vytáhnout otázky a odpovědi (třeba na téma Low carb), stačí po instalaci doplňku kliknout na ikonku a Wisdolia vám vygeneruje karty s otázkami. Pokud si chcete ověřit, že nějaké téma máte v hlavě dobře zpracované a správně jste ho pochopili, je to pěkný doplněk pro vyzkoušení sebe sama 😎 

 

 

Prozkoumat doplněk

 

Tištěné knihy - minulost, nebo i budoucnost?

V souvislosti s umělou inteligencí mě napadlo, zda vůbec v novém světě přežijí tištěné knihy. Přeci jen, co se jednou vytiskne, už se nezmění. Zato online obsah je stále živý -můžete ho kdykoliv změnit, upravit či doplnit. Mám sice doma elektronickou čtečku a ráda ji s sebou vozím na cesty, ale tištěná kniha u mě prostě stále vede. To kouzlo a vůně čerstvě rozbalené knihy zatím nic plně nenahradí. Máte to také tak? Nebo vám tištěné knihy v dnešní době připadají už jako přežitek? Napište mi. Vážně mě to hodně zajímá, jak to vidíte právě vy.

S mojí láskou k tištěným knihám souvisí i to, že se jejich nabídka na mých stránkách pěkně rozrůstá. Už jsou v nabídce celkem 4 a netýkají se jen receptů. Ty samozřejmě hrají důležitou roli, zejména ve Voňavé a Svěží kuchařce. Ale třeba Jídelníčky na hubnutí vás naučí, jak si spočítat svůj kalorický příjem a také jak sestavit svůj denní jídelníček, abyste ztráceli nechtěná kila. Pokud chcete lépe pochopit, jak to v těle funguje a na co se při hubnutí zaměřit, pak je pro vás jako dělaná nová kniha v mé nabídce, a to Jak pálit a neukládat. Všechny 4 knihy se vzájemně skvěle doplňují a dohromady se z nich stane skvělý parťák pro úspěšné hubnutí. Tak nakoukněte 💪

Prozkoumat knihy

 

Kouzelné omáčky a dipy 

Víte, co dokáže z dobrého jídla udělat skvělé? Lžička nějaké omáčky nebo dipu! 😋 Když upečete maso nebo zeleninu a položíte je na talíř, občas tomu prostě to "něco" chybí. A právě tehdy přichází do hry omáčky a dipy. Můžou být osvěžující, pikantní, krémové nebo dokonce exotické - vyberte si tu, který vám nejvíc chutná 😍 Pro další kouzelné omáčkové recepty nakoukněte do aplikace PaleoSnadno

 

Domácí majonéza🥣 Domácí majonéza

 
Domácí kečup

🥣 Domácí kečup

Tatarská omáčka

🥣 Tatarská omáčka

 

Řecké tzatziki🥣 Řecké tzatziki

 
Španělské romesco

🥣 Španělské romesco

BBQ omáčka

🥣 BBQ omáčka

 

Guacamole🥣 Guacamole

 
Kešu satay omáčka

🥣 Kešu satay omáčka

Chimichurri

🥣 Chimichurri

Překvapte hrou barev a chutí

 

Představte si, že plánujete posezení s rodinou či přáteli. Chcete jim nabídnout pohoštění, které je nadchne, bude bavit a hlavně chutnat? Pak rozhodně připravte různé omáčky a dipy! Budete je mít hotové za chvilku, jsou krásně barevné, na stole vypadají efektně a každý si může vybrat přesně podle své chuti 😋 Z grilovaného masa, čerstvé či pečené zeleniny nebo jen pouhých krekrů na namáčení udělají božskou hostinu 🫶

 

 

Nejoblíbenější dipy a omáčky 

Když se rozhlédnete po světě, tak v každé národní kuchyni najdete nějakou skvělou omáčku či dip, která dokáže obyčejné jídlo proměnit v gastronomický zážitek. Některé jsou dokonce tak vyhlášené, že se staly oblíbené i za hranicemi. Inspirujte se těmi nejlepšími omáčkami a dipy z celého světa ❤️

 

  • Kečup - i když se to možná zdá jako nesmysl, úplně původní kečup pocházel z Číny a připravoval se pomocí fermentace z ryb, sóji, octa, bylinek a koření. Dnes se tento název již běžně používá pro omáčku připravenou z rajčat, octa a cukru. Návod, jak připravit domácí bez poslední jmenované suroviny, najdete u mě na stránkách 🍅
  • Majonéza - tento druh omáčky je nejčastěji spojovaný s francouzskou kuchyní, ale první zmínka o ní pochází ze Španělska. Velmi snadno ze základní majonézy připravíte různě ochucené varianty. Stačí přidat třeba nasekané bylinky, utřený česnek, kari koření, hořčici a med, citrónovou šťávu, strouhanou řepu a křen, nasekané orestované houby a tak dále. Variant je nekonečně! 🫙
  • Tatarská omáčka - přestože název napovídá něco jiného, tahle celosvětově oblíbená omáčka pochází z Francie. Připravuje se z majonézy, nakládaných okurek, cibule a kaparů. I když možná tu poslední jmenovanou surovinu nemáte jinak rádi, vážně ji jednou zkuste do domácí tatarky přidat. Udělá s ní divy! 🥰
  • Hořčice - vyrábí se z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem a dalšími přísadami pro vylepšení chuti. Velmi snadno ji připravíte i doma (recept najdete třeba ve Svěží kuchařce). Pokud by vás v základní verzi nudila, stačí přimíchat najemno nakrájenou cibuli a nakládané okurky. Voilà! Skvělý pikantní dip k masu máte hotový 👏
  • Guacamole - klasický mexický avokádový dip s rajčaty, cibulí, chilli a limetkovou šťávou miluje celý svět. Stačí přidat tortillové chipsy a máte o skvělé pohoštění pro hosty postaráno. Když přidáte ještě navíc svěží pico de gallo, budete za gurmánského kouzelníka. Tip pro ty, kteří si k avokádu cestu teprve hledají - do guacamole vmíchejte zakysanou smetanu, nebo část avokáda nahraďte za mango. Lahoda! 🥑
  • Tzatziki - i když je tato omáčka dnes oblíbená po celém světě a často objevíte její různě upravené varianty, pochází již ze starého Řecka. Připravuje se z jogurtu, nastrouhaných okurek, česneku, olivového oleje a (volitelně) i bylinek. Ve středomořské kuchyni se nejčastěji podává jako omáčka k masu, rybám, salátům, pečivu nebo jako dip k zelenině či pita chlebu. Osvěžující tzatziki jsou na léto skvělou volbou! 🥒
  • Babaganoush - tento dip pocházející z tradiční libanonské kuchyně si zamilovali lidé na celém světě. Jeho arabský název v překladu znamená "rozmazaný otec" a odkazuje na proces přípravy, kdy se měkká dužina upečených lilků rozmačká na pastu a pak promíchá se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, bylinkami a kořením. Nejčastěji se podává jako dip k pita chlebu, grilovanému masu, rybám nebo zelenině. Až rozpálíte gril, na tuhle lahůdku si vzpomeňte a na rošt přihoďte pár lilků. Kouřová chuť babaganoush vás dostane do kolen! 🍆
  • Hummus - hebký dip, tradičně připravovaný z uvařené cizrny, tahini, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a koření, si získal oblibu po celém světě. Jeho historie sahá až do starověkého Egypta, odkud se postupně rozšířil do zemí Levanty a stal se neodmyslitelnou součástí blízkovýchodní kuchyně. Nejčačstěji se na stole doplní olivovým olejem, kořením a/nebo bylinkami a podává s pita chlebem či zeleninou. Pokud se striktně vyhýbáte luštěninám, nebo chcete ochutnat jiné netradiční varianty, vyzkoušejte například hummus z květáku nebo červené řepy (z Voňavé kuchařky) 💞
  • Tahini omáčka - u dvou výše jmenovaných dipů se na přípravu používá tahini, pasta ze sezamových semínek. Velmi snadno z ní vykouzlíte skvělou omáčku k pečené zelenině a navíc ji můžete použít i jako zajímavý dresink na salát. Stačí ji smíchat s troškou vody (nelekněte se, že ze začátku spíš zhoustne) a dochutit utřeným česnekem, citrónovou šťávou, oblíbeným kořením a solí. Jestli máte rádi příjemně jemně nahořklou chuť sezamu, tuhle lahůdku rozhodně vyzkoušejte! ✌️
  • Tisíc ostrovů - oblíbený dip/dresink pocházející z oblasti Severní Ameriky se nejčastěji podává s mořskými plody či zeleninovými saláty, nebo jako součást sendvičů a hamburgerů. Má příjemně sladkokyselou chuť, s jemně pikantním podtónem. Jakkoliv název této omáčky zní záhadně, připravíte ji velmi snadno. Stačí smíchat 4 díly majonézy, 1 díl kečupu, 1 díl nálevu z nakládané zeleniny (třeba okurek či kozích rohů) a vše dochutit solí a pepřem. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, vmíchejte i trošku zakysané smetany 🏝️
  • Rančerský dip - jedna z nejoblíbenějších omáček v USA, která je používána jako dip, příloha nebo přísada k salátům, hranolkům, hamburgerům, zelenině a dalším pokrmům. Vznikla v 50. letech 20. století na ranči (odtud její název) v Santa Barbaře v jižní Kalifornii. I když se můžete setkat s mnoha variantami, základ by měla tvořit majonéza, zakysaná smetana a bylinky. Tento na přípravu jednoduchý, ale chuťově úžasný svěží dip bude hvězdou vašich letních grilovaček! 👩‍🌾 
  • Zelená bohyně - další velmi oblíbená severoamerická omáčka, která údajně vznikla na počest slavné herečky a operní zpěvačky Marthy Graham, též nazývané "Zelená bohyně". Tradičně se připravuje z majonézy, zakysané smetany, česneku, citronové šťávy, ančoviček a hromady bylinek (například pažitky, petrželky, estragonu, kopru a/nebo oregana). Vše se rozmixuje do hladké konzistence, která je pro tento oblíbený dip, současně s krásně zelenou barvou, charakteristická. Přesný recept najdete na internetu a také ve Voňavé kuchařce. Tahle lahůdka nesmí na vašem letním stole chybět! 🌿
  • Dip z modrého sýru - s touto omáčkou bývá nejčastěji spojována anglická kuchyně, i když přesný původ receptu není úplně známý. Tento chuťově výrazný dip se nejčastěji připravuje ve stejném poměru z modrého sýru (rokfóru, gorgonzoly, nivy aj.), zakysané smetany a majonézy, naředěný troškou smetany či mléka a dochucený pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem. Naprosto skvěle si rozumí například s obyčejným listovým salátem nebo pečenými kuřecími křídly. I když ho na stole doplníte jen špalíčky čerstvé zeleniny (nebojte se třeba i řapíkatého celeru), zmizí mezi prvními 👌 
  • Nước chấm - i když to na první pohled vypadá jako změť divných písmenek, pod tímto názvem se skrývá oblíbená tradiční omáčka, která se používá jako dip, příloha nebo základní surovina v mnoha vietnamských pokrmech (závitky, misky s rýžovými nudlemi, zeleninové saláty, grilované maso atd.). Připravuje se z rybí omáčky, limetkové šťávy, vody, cukru, česneku a chilli papriček. Tato směs poskytuje skvělou kombinaci slané, kyselé, sladké a pikantní chuti. Pokud máte rádi asijskou (a zejména vietnamskou) kuchyni, tenhle svěží lehký dip určitě vyzkoušejte 😍 
  • Mojo Rojo/Verde - pokud jste někdy byli na Kanárských ostrovech, tyhle omáčky určitě znáte. Podávají se jako doplněk ke grilovanému či pečenému masu, rybám a bramborám. Mohou se také používat jako dip pro chléb či krekry. Červenou (Rojo) a zelenou (Verde) připravíte velmi snadno z čerstvých paprik, česneku, olivového oleje, octa, koření a bílého chleba. Chléb lze ale velmi úspěšně nahradit například sezamovými semínky. Jak na to, najdete u mě na stránkách. Určitě tuhle kanárskou specialitu vyzkoušejte. Věřím, že si ji zamilujete ❤️

 

Tak co říkáte? To už je pořádná dávka inspirace na barevné a chuťově bohaté dipy a omáčky. Určitě s nimi v létě všechny u stolu ohromíte! Ať chutná 💕   

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Mějte krásný konec května a těším se na počtenou zase v červnu ❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

E-kuchařka Whole30
60 receptů
bonusové materiály

 
Lucie Grusová