Krásný voňavý den,
máme tu první „pořádný” jarní měsíc, a tak se společně podíváme na sezonní suroviny a tipy co z nich vařit. Připravila jsem pro vás i recept, který právě teď stojí za vyzkoušení.
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept, na kterém si pochutnáte
- Co mě straší v hlavě?
- Recepty ze sezonních surovin pro duben
- Hořká majonéza z oliváče? To už se vám nestane
|
|
|
|
Vyzkoušejte: Ředkvičková pomazánka
|
 |
S příchodem jara se v nabídce obchodů začínají objevovat krásně barevné svazky křupavých ředkviček. Stačí je opláchnout a s chutí se do nich zakousnout ❤️ Ale až dostanete chuť na něco jiného, zkuste si z nich připravit tuhle rychlou pomazánku. U nás doma patří k těm nejoblíbenějším 🙂
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový, vegetariánský, ze sezonních surovin pro duben. Odpovídá stravovacím stylům Keto, Low Carb a Primal.
|
|
|
|
Co se mi honí hlavou?
Můj strašák merč
Merč nebo spíš správně merchandise jsou výrobky a produkty s logem nebo značkou. V mém případě by to bylo PaleoSnadno nebo #podleGrusovky. Přemýšlím o tom už hodně dlouho. Občas se ta myšlenka vynoří, přeberu ji z několika stran a zase šoupnu v hlavě do šuplíčku “někdy, možná”. Když jsem vydávala Voňavou kuchařku, ti, kdo si ji předobjednali, dostali jako poděkování plátěnou nákupní tašku s mým logem a textem „Vařím podle Grusovky”. To byl vlastně můj první „merč”, aniž bych o tašce jako o merchandisu uvažovala. Chtěla jsem jen dát prvním zájemcům o mou knihu něco navíc, a tím jim poděkovat za projevenou důvěru. A podobně teď k notesům přidávám propisky #podlegrusovky.
Občas mě napadne, jestli neoslovit nějakou ryze českou firmu nebo chráněnou dílnu, která vyrábí třeba kuchyňská prkénka, misky, hrnečky, chňapky, zástěry, prostě takové ty praktické pomůcky do kuchyně, a domluvit se s nimi na limitované edici PaleoSnadno.
Pár dní nad tím přemýšlím a pak myšlenku zase odsunu. Strašáci v hlavě vyhrají. Je to hodně práce (což o to, té se nebojím), ale určitě by o to nikdo neměl zájem a nejsem žádná superstar, abych měla vlastní značku.
Před pár dny tahle myšlenka zase přišla a já si řekla, že se o ni s vámi tentokrát podělím. Třeba mi pomůžete ji jednou provždy rozseknout. Co si o tom myslíte? Líbilo by se vám mít doma kromě receptů i něco praktického do kuchyně od Grusovky? A pokud ano, co by to mělo být?

|
|
|
|
Ředkvičky, medvědí česnek, rebarbora a jarní cibulka
S příchodem jara máme konečně zase možnost vařit i z více čerstvých surovin, třeba z ředkviček, medvědího česneku, rebarbory a jarní cibulky. Ale i z těch uskladněných druhů zeleniny se dá kouzlit. Proto jsem pro vás vybrala pár receptů pro inspiraci. Kompletní seznam všech receptů ze surovin typických pro duben najdete u mě na webu.
|
|
|
|
|
|
Tip do vaší kuchyně: Jak zabránit zhořknutí olivového oleje
Stalo se vám někdy, že jste v mixéru připravovali majonézu, zálivku nebo pesto z panenského olivového oleje a ve výsledku byly tak hořké, že se nedaly jíst? Můžou za to tzv. polyfenoly. Ty jsou normálně pokryté mastnými kyselinami, které jim brání v rozptýlení v tekutinách, takže jejich hořká chuť není tak výrazná. Jakmile ale čepele mixéru polyfenoly roztříští do malých kapiček, a ty se rozptýlí do vajec, octa či jiných kapalin ve směsi, projeví se jejich výrazná chuť. Proto při použití mixéru raději panenský olivový olej nahraďte jiným druhem, nebo suroviny zpracujte ručně (majonézu například metličkou, pesto v hmoždíři, zálivku protřepáním ve skleničce). Pokud vás zajímají bližší detaily, více se dočtete na stránkách CooksIllustrated (v AJ).

|
|
|
|
Nebojte se odpovědět
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|