Krásný den přeji 🌞
14 dní zase uteklo jako voda a já jsem tu s další pravidelnou náloží receptů. A protože začíná oblíbená (ale po nějaké době i nenáviděná) sezóna cuket 🥒, bude právě tahle zelenina dnes středem pozornosti i v receptech.
Emotikon 🥒, který napříč newsletterem používám, je sice ve skutečnosti okurka, ale protože ikonka cukety neexistuje, tak snad mi tento grafický přešlap odpustíte 😇🙏🏻
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Cuketové matjesy ze Svěží kuchařky, které vážně stojí za vyzkoušení
- Nakouknutí do připravovaného kalendáře s recepty na rok 2023
- 9 receptů, kde hraje (překvapivě 😀) hlavní roli cuketa
- Zelenina, která dokáže být i nebezpečná
|
|
|
|
Nový recept: Nakládané cukety s domácím „balkánským“ sýrem (ochutnávka ze Svěží kuchařky)
|
 |
Sezóna cuket je tady! A jako každý rok nastane okamžik, že už člověk neví co s nimi. Tak až se to stane vám, rozhodně si vzpomeňte na tento recept a připravte si nakládané cukety (cuketové matjesy). Chutnají i těm, kteří se jinak téhle zelenině vyhýbají. A když salát doplníte i domácím "balkánským" sýrem, úspěch je zaručen ❤️ Ochutnejte jeden z mnoha skvělých receptů ze Svěží kuchařky.
|
Podívat se na recept |
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, bez masa, bez vajec a samotné matjesy i bez mléčných výrobků. Vyhovuje proto naprosto všem stravovacím stylům, kterým se věnuji, tedy Keto, Low Carb, Paleo, Primal a Whole30. Pochutnají si na něm i vegetariáni.
|
|
|
|
Poodhalení připravovaného kalendáře, včetně jedné novinky
Vydání každoroční kalendářové limitované edice se blíží a já už pomalu ladím detaily sazby s mou šikovnou grafičkou. Takhle nějak bude vypadat titulní stránka kalendáře pro rok 2023. Co na ni říkáte? Líbí? 😊 Snažím se, aby každý rok měla titulka jinou barvu, a letos to vyhrála modrá.

A jaká je ta novinka? Kromě pár "drobných" změn za účelem lepší přehlednosti (díky za vaše skvělé podněty a návrhy, které jste mi poslali) bude kalendář 2023 obsahovat nově i slovenské jmeniny. Vím, že se mnou vaří i nemálo lidí ze Slovenska, tak doufám, že pro ně bude tahle novinka užitečná. Samozřejmě se můžete také těšit na 50 nových receptů a možnost si z kalendáře na konci roku vytvořit malou tištěnou kuchařku.
|
|
|
🥒 Cuketáááá
Sezóna cuket je tady! Každý rok se na ni dlouho čeká a nadává se při tom na vysokou cenu dovážených cuket v obchodech. Po pár týdnech zase ale začnou docházet nápady, jak extra bohatou místní úrodu zpracovat. Cukety budou brzy úplně všude! Lidé se budou hrdě chlubit, co za obry vypěstovali, a internet zaplaví různé fotky cuket a cuketová meme. A tak je to každý rok 🙂
S nedostatkem nápadů ale můžu pomoct. Nakoukněte do výběru a připravte si něco dobrého na zub. Vybrala jsem pro vás ty neojblíbenější, dalších 20 receptů s cuketou najdete u mě na webu a také v aplikaci. Stačí si vybrat, na co máte chuť ❤️
|
|
|
|
|
|
Věděli jste, že cukety 🥒 můžou být i nebezpečné?
O některých rostlinách je známo, že jsou jedovaté. Méně se už ale ví, že některé jedovaté látky jsou produkovány i rostlinami, které běžně používáme jako potraviny. Příkladem může být solanin v bramborách, alkaloidy v máku nebo amygdalin v mandlích.
Toxické látky však produkují i nevinně vypadající plodiny, například z čeledi tykvovitých, kam patří i okurky, dýně, melouny a právě cukety. Tyto rostliny mohou obsahovat toxické steroidy se souhrnným názvem kukurbitaciny. Ty slouží rostlinám jako ochrana před býložravci - jsou jednak výrazně hořké a také způsobují průjmy či zvracení. Tyto toxiny se koncentrují převážně v okolí stopek.
Během dlouhého období šlechtění se ale zemědělcům podařilo snížit hladiny většiny těchto toxických látek natolik, že běžně nepředstavují žádné vážnější nebezpečí. Čas od času však ale dojde nešťastnou kombinací mnoha faktorů (zvolená odrůda či samovolné křížení, sucho, horko, škůdci aj.) ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici a pak může dojít i k otravám provázenými výraznou nevolností.
Myslete na to, až budete pěstovat cuketu na zahrádce. Ať má dostatek vláhy, kvalitní půdu a chraňte ji před škůdci. Pokud by snad výsledek vašeho pěstitelského umu či dárek od sousedů chutnal výrazně hořce, rozhodně takovou cuketu nejezte. A to ani uvařenou. Jedovatý toxin totiž tepelnou úpravou nezničíte.
Dobré vědět, že? Ale není potřeba se nějak extra bát. Stává se to opravdu jen občas. Navíc stačí jen ochutnat a máte jasno 🙂

|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|