Paprika zapečená, paprika grilovaná, paprika milovaná, paprika obávaná. Dnes to bude pěkně peprné! Včetně pár paprikových zajímavostí.
|
|
|
|
Krásný tropický ☀️ peprný 🌶 den!
Dnes je takové vedro, že si Češi ani nevzali ponožky do sandálů 😃 Léto je v plném proudu, prázdniny skoro v polovině a u mě tak trochu okurková sezóna, co se nějakých zákulisních drbů týká. Ale receptů tu pro vás mám zase pěknou hromadu, včetně pár zajímavostí o jedné oblíbené typické letní zelenině. Protože, nevím jak vám, ale mně, když se řekne "léto" a "zelenina", automaticky v hlavě naskočí trojkombo "papriky, okurky, rajčata". Proto budou dnešní tématem právě ty první jmenované a další si necháme na příště 🥒🍅
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept - Zapečené plněné papriky
- Blížíme se k osmi stovkám
- 6 skvělých letních receptů, které vykouzlíte z paprik
- Co jste o paprikách možná ani nevěděli
|
|
|
|
Nový recept: Zapečené plněné papriky
|
 |
Málokterá zelenina vybízí svým tvarem k naplnění jako právě papriky. Po jejich rozkrojení vzniknou roztomilé mističky, které můžete naplnit různými druhy směsí, ať už masovými nebo zeleninovými. A pokud je pak navíc zapečete se sýrem, úspěch je zaručený. Možná rovnou připravte víc porcí, ať u stolu vyhovíte žádostem o přídavek ❤️
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový, bez vajec a vyhovuje stravovacím stylům Low Carb a Primal.
|
|
|
|
Cože, už "osumset"?!
Nejsem úplně ten typ člověka, který umí sám sebe pochválit. Nějak mi to nejde přes pusu (prsty). Ale dnes musím, protože jsem na sebe pyšná! ❤️ Kdyby mi někdo před 4 lety, když jsme začali vyvíjet mobilní aplikaci s recepty, řekl, že do ní mám uvařit, nafotit a sepsat 800 receptů, ťukala bych si na čelo. Tvrdila bych, že to nejde. Že tolik receptů snad ani není 😀 Ale ono to jde. Už nyní je v aplikaci dostupných 773 receptů. A protože každý týden přidávám 2 nové, během podzimu se přehoupneme přes zmiňovaných osm set! 👏 A dalších 400 receptů čeká na zveřejnění, takže je opravdu z čeho vybírat.
Už máte aplikaci staženou? A který recept z ní je váš nejoblíbenější? Napište mi. Ať vím, co máte rádi a jaké recepty vás baví.
|
|
|
|
Paprika v hlavní roli
Je tu papriková sezóna! Trvá poměrně krátce, jen od července do října. Proto kdy jindy vařit z paprik, než právě teď. Tak ať máte pro ty následující týdny dostatek inspirace, vybrala jsem pro vás ty nejlepší recepty, které vykouzlíte právě s paprikami. Doufám, že si hooooodně pochutnáte 😍
Nezapomeňte nakouknout i ke mně na web, kde najdete dalších 35 receptů s paprikou, a v mobilní aplikaci PaleoSnadno ještě víc.
|
|
|
|
|
|
Pár peprných zajímavostí o paprikách 🌶️ Věděli jste, že...
... v roce 2005 hlasovali Britové o nejoblíbenější zeleninu a právě paprika se umístila na skvělém 4. místě?
Dužinu papriky tvoří z 93 % voda. Proto se tento druh zeleniny skvěle hodí do redukční diety. Ani ti, kteří si striktně hlídají sacharidy, se jí nemusí v jídelníčku vyhýbat. Se 4 g využitelných sacharidů na 100 g patří mezi nízkosacharidové potraviny (papriky bílé a zelené obsahují sacharidů ještě o polovinu méně).
To, jak bude která paprika pálit, zavisí na tom, kolik obsahuje tzv. kapsaicinu. Jedná se o alkaloid, který si původní druhy paprik vytvářily jako přirozenou obranu proti hmyzu a býložravým živočichům, kterým kapsaicin ve stravě vadí. Oproti nim ho ptáci klidně konzumují. Příroda si tak šikovně zařídila roznášení semínek na větší vzdálenosti.
Obsah štiplavého kapsaicinu se liší nejen podle druhu paprik, ale může býr rozdílný i u jednotlivých plodů. Říká se, že čím více stresu musí rostlina překonat, tím budou její plody pálivější. Jedna z afrických pověstí tvrdí, že nejštiplavější papričky pocházejí od nejvíce rozzlobených pěstitelů 😀
V Jižní Americe se zase někteří lidé občas nosí náhrdelník z chilli papriček jako ochranu před zlými duchy. Paprika se přidávala i do šňupacích směsí, jejichž užívání vedlo k silným halucinogenním účinkům. Staré indiánské kultury, například Aztékové, využívaly papričky jako výchovný prostředek. Jedním z fyzických trestů bylo, že se neposlušné děti vystavovaly dýmu z hořících papriček, který byl extrémně štiplavý.
Štiplavou účinnost papriky využívá i moderní doba. Obranné spreje, i když se jim říká pepřové, se vyrábí právě z paprik. Matoucí název vznikl nesprávným překladem z angličtiny (slovo pepper se totiž používá jak pro pepř, tak i pro papriku).
Kapsaicin pomáhá při otravě některými potravinami, protože ničí určité druhy nebezpečných bakterií. I proto se třeba nemusíte tolik obávat, že by se kvašení kimči zvrhlo nesprávným směrem. Některé původní národy používají štiplavé papričky jako protijed při kousnutí hadem. V moderní medicíně kapsaicin pomáhá léčit například bolavé svaly, křečové žíly, omrzliny či podchlazení.
A na závěr to nejpříjemnější 🙂 Kapsaicin prý skvěle funguje také jako afrodiziakum ❤️ Jen to nepřežeňte s množstvím! Je to jako u mnoha jiných účinných látek - v malém množství pomáhají, ve velkém mohou být zničující! 😀
|
|
|
|
Budu ráda, když mi odpovíte
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|
Mějte krásné a propečené prázdniny
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
Autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma?
|
|
|
|
|
|