Horká jablka s křupavou drobenkou si zamilujete! Jak dopadla anketa? Odměna pro každého. Už tolik? To je bomba! Jde na dračku.  Ty nejlepší voňavé nápady pro podzim a zimu.

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Horká jablka s křupavou drobenkou

 

Horká jablka s křupavou drobenkou

Jestli máte rádi štrúdl a zejména jeho šťavnatou náplň, tak tuhle dobrotu musíte ochutnat. Budete ji mít připravenou za chvilku a úžasně si pochutnáte. Ideální mlsání na chladnější podzimní a zimní dny. Ale nejen na ně! Opečená jablíčka se skořicí, volitelně doplněná zakysanou smetanou a posypaná křupavou ořechovou drobenkou si zamilujete v jakémkoliv ročním období ❤️  

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajecbez masa a lze ho připravit i bez mléčných výrobků. Vyhovuje tak Low carb, Primal (případně paleo) a vegetariánském způsobu stravování.  

 

 

Výsledky ankety o název připravované e-kuchařky

Moc děkuju všem, kteří se zúčastnili minulé ankety a poslali mi své návrhy na název a podtitul nové e-kuchařky s recepty z cukety. Nápadů od vás přišla pěkná hromada a byly pro mě skvělou inspirací. U některých jsem se i výborně bavila. To bych sama prostě nevymyslela! No posuďte sami: Šla blondýna pro cuketu, Koketa=cuketa, Ptá se rodina s hrůzou v očích, Cuketu s okurkou už nepletu, Na známé už nezbyde, Necuke(tu)j se a vař! 😂👏
Moc všem děkuju za super nápady! Kéž bych je mohla všechny použít. Ale nakonec jsem po dlouhém a těžkém rozhodování (kdybyste jen věděli, jak to bolelo 😄) vybrala tři, které v názvu nového e-booku zkombinuju. Nebude sice tak zábavný jako některé vaše návrhy, ale asi nejlépe stručně vystihne, co v kuchařce najdete. Jaký konkrétní název bude nová e-kuchařka mít, se dozvíte v příštím newsletteru. Já se zatím zkontaktuji se 3 výherci a předám jim slíbenou odměnu - půlroční VIP členství v aplikaci PaleoSnadno a brzy také i novou e-kuchařku.

Ale nikdo nepřijde zkrátka! Chci poděkovat všem, kteří jste se do ankety zapojili. Pokud jste mi poslali svůj návrh a zadali e-mail, už brzy v něm najdete překvapení jako poděkování 🙏❤️

Cuketové recepty

 

 

Cože? Už 100 tisíc?  

Na Google Play jsem si všimla informace, která mi vyrazila dech! A to že aplikaci si už stáhlo víc jak 50 tisíc lidí s Androidem.



Nebudu lhát, moc mě to potěšilo! 😍 U Apple se mi sice tuhle informaci dohledat nepodařilo, ale vím, že rozložení uživatelů obou platforem je tak půl na půl. Takže teoreticky můžu slavit 100.000 stažení aplikace. Huuhuu, to je teda mazec! 👏 Je mi samozřejmě jasné, že aktivních uživatelů je mnohem méně a stažení aplikace není zas tak přesně vypovídající údaj. Ale nadchlo mě to. O aplikaci je zájem, a to mě těší! Je za ní spousta práce několika lidí a také hromada lásky k dobrému jídlu. Tak mám velkou radost, že je to na ní znát ❤️

Pokud snad ještě nepatříte mezi ty, kteří si aplikaci stáhli a používají ji, tohle vás možná přesvědčí. Navíc - najdete v ní nejvíc mých receptů pohromadě. Aktuálně je jich tam už téměř 900. Snadno se v nich hledá, upravují se počty porcí a sestavují nákupní seznamy. Pokud se vám podle mých receptů dobře vaří a chutná vám, aplikace je prostě něco, co vám v mobilu nebo na tabletu nesmí chybět. Zkrátka "must have" 👍

Prozkoumat aplikaci PaleoSnadno

 

 

Limitovaná edice kalendáře 2024 jde na dračku

Na skladě zbývá už jen třetina všech kalendářů. Mám velkou radost, že se vám tak líbí! 😍 Skoro 70 % zásob je po 1 měsíci rozebraných. Na sociálních sítích nebo i v soukromých zprávách vidím, že někteří z vás podle nových receptů dokonce už i vaří 👏 Pokud svůj kalendář ještě nemáte, určitě na něj mrkněte. Dotisk nebude a zásoby se tenčí. Kromě klasické funkce stolního kalendáře je to i bohatá inspirace na vaření během všech ročních období. Až po roce doslouží, jednoduše si z něj vytvoříte tištěnou minikuchařku, kterou budete mít stále při ruce i v dalších letech. 

 

Prozkoumat kalendář 2024

 

 

Ty nejlepší dobroty z jablek a hrušek 

Kdybyste se mě zeptali, jaké ovoce mám nejraději, určitě by to byla jablka. Zejména taková ta pevná, křupavá a jemně kyselá. Což je docela paradox, protože jsem na ně měla velmi dlouho alergii. Ani jsem je nemusela jíst, stačilo je loupat a hned jsem otekla 😐 Naštěstí po změně jídelníčku tahle lapálie zmizela 😍 I proto tu pro vás dnes mám pěknou sbírku jablečných a také hruškových receptů 🍎🍐 Do výběru jsem vypsala hlavně dezerty, ale s jablky se dá krásně kouzlit i ve slaných receptech. Já si třeba bez nich už vůbec nedokážu představit celerový nebo dýňový "bramborový" salát 😋
Pro bohatší sladkou inspiraci nakoukněte do aplikace PaleoSnadno, kde najdete další dobroty. Třeba jablečného křupana, štrúdl bez těsta, mandlové šneky s jablky, linecké cukroví s jablečným džemem, pečené mrkvové lívanečky s jablky, hruškový koláč s kakaem, hruškové ořechové tyčinky a také vejmrdu (ne, to není žádný překlep 😄). 

 

Jablečné muffiny🍎 Jablečné muffiny

 
Cottage sýr s hruškou a oříšky

🍐 Cottage s hruškou a oříšky

Jablečný koláč

🍎 Jablečný koláč

 

Jablečná granola🍎 Jablečná granola

 
Hruškový makovec

🍐 Hruškový makovec

Horké jablko

🍎 Horký jablečný nápoj

 

Voňavý podzim a zima

S příchodem chladnější části roku se výrazně změní i nabídka místního ovoce a hvězdami se po všech těch jahodách, malinách, rybízu a broskvích stávají hlavně jablka a hrušky. Třeba jich máte bohatou vlastní úrodu, od někoho jste dostali či koupili větší množství a hledáte inspiraci, jak je zpracovat. Tak pak tu pro vás pár nápadů mám! 😋👌

 

Jablka

 

Pečený čaj
Jablka a/nebo hrušky pečlivě omyjte a zbavte stopek a jádřinců. Ovoce bez nutnosti loupání nakrájejte na menší kostky a smíchejte s oblíbeným kořením. Skvělá je celá skořice, vanilkový lusk (klidně již bez zrníček), hvězdičky badyánu, hřebíček a také třeba zázvor. Přidejte i maličkou špetičku soli, která i bez cukru zvýrazní chuť ovoce, a volitelně také trošku rumu (nebojte, alkohol se odpaří, zůstane jen vůně). Pokud máte v čaji rádi kyselý podtón, můžete přidat i pár nakrájených plátků oloupaného citrónu, limetky, mandarinky či pomeranče. Zakryté a bez podlití směs vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte cca 30 minut. Pak odkryjte a pečte za občasného promíchání dalších 15 minut. Ještě horkou směsí naplňte vroucí vodou důkladně vymyté a dobře oschlé menší sklenice (nepoužívejte utěrku!). Jejich okraje a víčka můžete pro lepší sterilitu otřít alkoholem a pro delší trvanlivost pečený čaj ještě zavařit. Až budete v chladném počasí mít chuť na úžasně voňavý nápoj, stačí trošku směsi zalít horkou vodou a volitelně i osladit.   

Sušený ovocný čaj
Jablka a/nebo hrušky nakrájejte na tenké plátky a usušte za nízké teploty v troubě nebo v sušičce potravin. Můžete použít i samotné okrájené slupky a jádřince (zbavené jadérek). Pro přidání kyselého chuťového tónu s nimi usušte i pár plátků oloupaného citrónu nebo citrusovou kůru z chemicky neošetřených plodů. Až bude směs krásně šustit, nahrubo ji rozdrťte a smíchejte s oblíbeným sypaným čajem, ať už černým nebo zeleným. Příjemnou kyselost a výraznou červenou barvu dodáte přidáním pár sušených květů ibišku. Směs uchovávejte v chladu a suchu. Používejte k přípravě teplých a také studených nápojů (nutná delší doba namáčení).  

Pracharanda
Toto sladké dochucovadlo/sladidlo se dříve běžně připravovalo z hrušek, ale nic vám nebrání si ho udělat i z jablek nebo v kombinaci z obou druhů ovoce. Stačí plody zbavené stopky a jádřince nakrájet na tenké plátky a usušit za nízké teploty v troubě nebo v sušičce potravin. Až bude ovoce při doteku vyloženě šustit, rozemelte ho na prach a v dokonale těsnících nádobách uložte na chladné a suché místo. Pracharandu pak můžete používat na oslazení a dochucení jogurtu, kaší, škubánků, ovocných knedlíků a také místo drobenky na koláče.    

Povidla
I když se nejčastěji připravují ze švestek, tak i s těmi jablečnými nebo hruškovými uděláte doma velkou parádu. Stačí ovoce zbavit stopek a jádřinců, nakrájet, rozmixovat, podlít troškou jablečného octa a rumu (volitelně), doplnit kořením (například skořicí, hřebíčkem, kardamome, zázvorem a/nebo badyánem) a pak delší dobu vařit či péct za častého promíchání, dokud směs výrazně nezhoustne (po rozhrnutí se nesmí slívat zpět). Ještě horkými povidly naplňte vysterilizované (suché) sklenice a otočte víčkem dolů. Používejte, jak jste zvyklí u švestkových povidel.

Ovocné plátky
Z jablek a hrušek (ale také dalších druhů ovoce) lze jako zdravé pamlsky připravit sušené plátky. Hodí se nejen jako sladká svačinka, ale na Vánoce také jako jedlá voňavá ozdoba. Stačí když očištěné ovoce nakrájíte a rozmixujete co nejvíce dohladka. Pro chuť a vůni přidejte další suroviny - například pár kapek citrónové šťávy nebo rumu, jemně nastrouhanou citrusovou kůru, mletý kardamom, mletou skořici atd. Směs nalijte do široké pánve nebo hrnce a za stálého míchání pár minut povařte do zhoustnutí. Směs ve slabé vrstvě rozetřete na pečicí silikonovou podložku nebo pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na nižší teplotu 80-120 °C (čím vyšší teplota, tím rychleji se plát vysuší, ale více nerovnoměrně). Pečte za průběžné kontroly několik hodin, dokud směs nepřestane lepit a půjde ji od krajů opatrně oddělit od podložky. Nesmí se ale vyloženě usušit dokřupava, musí zůstat ohebná. Hotový plát nastříhejte nůžkami a zabalte do roliček (můžete i s pečicím papírem, který zabrání slepení). Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladu a suchu, kde vydrží až několik týdnů.

Hrušková zmrzlina 
Tuhle dobrotu jsem při psaní nového newsletteru vyzkoušela jen jako okamžitý nápad, ale fungovalo to skvěle. Všichni si ohromně pochutnali, tak posílám dál 👌 Očištěné hrušky nakrájejte na kostičky, podlijte pár kapkami vody, ochuťte kořením (například skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atd.) a také pár kapkami citrónové šťávy. Rozvařte do kaše, rozmixujte dohladka nebo propasírujte, přilijte smetanu ke šlehání a za stálého míchání pár minut vařte do zhoustnutí. Směs nalijte do tvořítek na nanuky a nechte zmrazit. Pokud nanukové formičky nemáte, můžete vyzkoušet škrábanou zmrzlinu - směs nechte ztuhnout v plastové misce, pak ledový kvádr vyjměte a pomocí ploché škrabky z něj ze stran nakrouhejte tenké plátky. Hned podávejte. Výhoda této zmrzliny je v tom, že díky minimálnímu obsahu vody se v ní netvoří nepříjemné ledové krystalky. Stejným způsobem lze připravit i zmrzlinu z jablek nebo dokonce dýňového pyré. 

 

Zaujal vás některý z tipů? Který recept se mnou vyzkoušíte? Ať už zvolíte jakýkoliv, nemůžete šlápnout vedle. Krásně si provoníte celý byt a navodíte doma tu správnou podzimní pohodovou atmosféru 😍

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

Mějte krásně barevný podzim ❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář pro rok 2024
53 + 53 receptů
kalendář / minikuchařka

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová