Výlet za hranice všedních dní a těžký návrat do reality. Co z korejské kuchyně ochutnat? Rozhodně tohle! 🇰🇷 Vyhráli jste? Gratuluju! ❤️ Bančan - 6 písmenek, které vám změní způsob stravování.
|
|
|
|
Přeji pěkný čtvrtek 🌞
Hlásím se vám opět z reality všedního dne. Také vás ty návraty z dovolených tak bolí? Já bych po 15 dnech volna potřebovala dalších 2 týdny na zotavenou 🙈😀 Navíc jsem si z cest přivezla ukázkovou virózu (ne, žádný covid, prostě klasickou rýmičku), takže jsem pár dní po návratu strávila hlavně v posteli 🥵 Pobyt v jihokorejském Soulu uběhl tak rychle, až mám pocit, že se tam teprve chystám. Ale v hlavě mi zůstala obrovská hromada skvělých chutí a neskutečných zážitků, takže mám na dlouhou dobu z čeho čerpat novou energii a inspiraci 💕
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept: Marinovaná vejce, která si zamilujete
- Oblíbená korejská jídla, která prostě musíte zkusit
- Dobrodružství 15 dní v několika minutách
- Vyhráli jste? Gratuluju ❤️ Nevyhráli? Něco pro vás mám!
- Bančan - malé misky, spousta chutí
|
|
|
|
NOVÝ RECEPT: Korejská vejce se sezamovým špenátem
|
|
Vejce hrají v korejské kuchyni důležitou roli - jako snadno dostupný a oproti masu i levný zdroj bílkovin bývají v různých podobách součástí mnoha tradičních jídel. Těmto nakládaným v marinádě ze sójové omáčky, octa a dalších surovin se v korejštině říká Mayak Gyeran (마약계란), což znamená "drogová vejce". Ne, nebojte, žádné drogy v nich nenajdete ✌️ Ale jsou tak dobrá, že na nich snadno získáte závislost. Proto je vyzkoušejte jen na vlastní nebezpečí 😀 Já na nich ujíždím už několik měsíců v kuse a nemůžu se jich nabažit 👌
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy, jen je nutné zvolit tu správnou sójovou omáčku, například Tamari) a bez mléčných výrobků. Vyhovuje stravovacím stylům Primal a Low carb. Pochutnají si na něm i vegetariáni.
|
|
|
|
Korea v srdci a na talíři
Nebudu lhát - když jsem před 4 lety poprvé navštívila Jižní Koreu, vůbec nic jsem o ní nevěděla. Co na tom, že skoro celý život s oblibou používám Samsung, tedy jihokorejskou značku. To mi tehdy vlastně nějak nedocházelo. Korea měla být prostě jen krátká přestupní zastávka na cestě do Japonska, které mě lákalo mnohem víc. Ale stalo se něco, co jsem nečekala - do Koreje jsem se prostě zamilovala! 🇰🇷❤️
Pokud vás tahle země zajímá, prožijte se mnou 15denní korejské dobrodružství v několika minutách a také ochutnejte pár vybraných lahůdek. Můžete si k tomu pustit nějaké vyhlášené K-drama nebo poslechnout něco ze skvělého K-popu. Tak "ppalli ppalli", jdeme na to! 😍
Tradiční baechu kimchi (배추김치)
Když se někoho zeptáte, jaké typické korejské jídlo zná, téměř jistě jako první (a dost možná i jako poslední) zmíní kimči. Před očima bude mít obrázek pálivého kvašeného pekingského zelí. Jenže pod označením kimchi najdete v Koreji mnohem více druhů kvašené zeleniny, nejen pekingské zelí (korejsky baechu). Třeba ředkev (Kkakdugi a Chonggak Kimchi), okurky (Oi Sobagi), hořčičné listy (Gat Kimchi), ředkvové listy (Yeolmu Kimchi), jarní cibulku (Pa Kimchi) atd. Pokud jste ještě kimči nezkusili připravit doma a láká vás to, určitě se do toho pusťte. Je to mnohem jednodušší, než se možná zdá. S mým podrobným receptem na Baechu Kimchi nebo Kakkdugi je úspěch zaručený!
Růžové vodní kimči Nabak (나박김치)
Pokud vás od vyzkoušení tradičního baechu kimči zrazuje představa pálivé a nelibě vonící kvašené směsi, tady zpozorněte. Nabak je oblíbené i u těch, kteří nemají rádi pikantní a výraznou chuť. Díky pouze malému množství chilli, přidání ovoce a krátké době kvašení je tohle růžové vodní kimči krásně svěží a křupavé. V Koreji se proto často podává malým dětem jako první zkušenost s kimči. Nabak se jmenuje podle krájení na čtverečky, ale při jeho přípravě nemusíte být až tak akurátní. Chutnat vám bude třeba i nakrájené na špalíčky 🔪 Recept najdete u mě na facebookových stránkách.
Nakládaná ředkev (단무지 nebo 치킨무)
Často se říká, že kimči dostanete v Koreji v restauraci úplně ke každému jídlu. Za mě to není úplně pravda. Mnohem častěji vám nabídnou nakládanou sladkokyselou ředkev (můžete si ji bez doplatku přidávat). Její příprava je velmi jednoduchá a na rozdíl od kimči se nečeká, až zelenina zkvasí. Stačí, když uvaříte nálev z vody, rýžového octa a cukru nebo vhodného sladidla (často se uvádí poměr 1:1:1, ale osobně dávám o něco více octa a naopak méně sladidla, tak případně upravte podle sebe). Pro barvu volitelně přidejte špetku kurkumy nebo kousek řepy. Horkým nálevem zalijte nakrájenou ředkev (nebo i kedlubnu či ředkvičky) a uložte do chladu alespoň na pár hodin. Pak už můžete nakládanou zeleninu podávat jako svěží doplněk smaženého kuřete nebo v podobě proužků použít jako náplň kimbapu (oba recepty najdete níže). Uložená v lednici vydrží až několik měsíců.
Vaječné rolky Gyeran Mari (계란말이)
Už jsem to zmiňovala výše - jestli má nějaká surovina v korejské kuchyni důležité místo, jsou to určitě vejce. A Korejci s nimi umí vážně kouzlit! Vyzkoušejte třeba tyto jednoduché vaječné rolky, které se hodí nejen jako snídaně či součást hlavního chodu, ale i jako netradiční varianta pohoštění ve stylu suši. Podrobný recept najdete u mě na facebookových stránkách. Nelekněte se jeho délky. Není nijak složitý, jen podrobně rozepsaný, aby se vám rolky krásně povedly a vy jste si pořádně pochutnali 😋
Bibimbap (비빔밥)
Představte si misku s rýží, orestovaným masem a spoustou zeleniny. K tomu smažené vejce s příjemně tekutým žloutkem a navrch chuťově výraznou pikantní omáčku. Když to všechno promícháte, prožijete blaho v každém soustu 🤩 Přesně to je bibimbap, oblíbené korejské jídlo vyhlášené i za hranicemi, jehož název doslovném překladu znamená "míchaná rýže". Recept na variantu s květákovou rýží najdete na mých facebookových stránkách, ale připravíte podle něj i tu tradiční. Určitě vyzkoušejte!
Mini "suši" rolky Mayak Kimbap (마약김밥)
Za to slovo "suši" v názvu by mě Korejci neměli rádi 😅 Ale nejlépe se tak dá v pár písmenkách popsat, co od tohoto oblíbeného korejského jídla můžete čekat. Stejně jako u suši se jedná o rýži zabalenou do plátků řasy nori. Na rozdíl od japonské varianty se ale rýže neochucuje cukrem a octem, nýbrž sezamovým olejem. Liší se i náplň. Zatímco Japonci často používají syrové ryby, v korejském kimbapu najdete zabalenou tepelně upravenou zeleninu, vejce a třeba i šunku. Stejně jako suši se tradiční kimbap krájí na kolečka. Existuje ale i jedna velmi oblíbená varianta, tzv. mini kimbap, kde se s úhledným balením nemusíte až tak piplat, protože se bez krájení jí v podobě malých závitků. Jednotlivá sousta se namáčí do omáčky připravené ze sójové omáčky, octa, cukru a (trochu překvapivě) hořčice. Až ochutnáte, pochopíte, proč se tyhle rolky jmenují Mayak Kimbap, tedy "drogová rýže zabalená do řasy" 😄 Na fotce najdete mini kimbap připravený z květákové a batátové "rýže", proužků vaječné omelety či šunky, nakládané ředkve (viz výše), nudliček orestované mrkve a sezamového špenátu. Podrobný recept zatím sepsaný nemám. Ale pokud by vás zajímal, dejte vědět a já se do něj pustím. Zatím můžete třeba nakouknout pod ruce oblíbené Maangchi nebo Seonkyoung Longest.
Smažené kuře Dakgangjeong (닭강정)
Smažené korejské kuře si získalo věhlas po celém světě. Čím je tak výjimečné? Díky vychytané fintě si udržuje křupavost i potom, co ho obalíte v chuťově výrazné omáčce, nebo pro pozdější použití uložíte do lednice. A přitom je to tak jednoduché! Stačí kuře usmažit nadvakrát ✌️Tohle jídlo Korejci milují. Jako že vážně hodně! Zejména v kombinaci se sklenicí dobrého piva. Dokonce pro tohle kombo mají vlastní název "čimek". Což je zkratka "čikin" (korejsko-anglický název pro smažené kuře) a "mekču" (korejsky pivo). Pokud by vás tohle jídlo lákalo ochutnat, nakoukněte ke mně na facebookové stránky, kde najdete recept na Dakgangjeong, tedy malé kuřecí nugetky obalené v pikantní omáčce.
Prožijte 15 dní v Soulu v několika minutách
Pokud se mi aspoň trošku podařilo vám předat moji lásku ke Koreji a tahle země vás zaujala, pak určitě nakoukněte ke mně na Instagram do výběru ze Stories. Najdete tam kraťounká, ale výstižná videa s tím, co všechno jsem v Soulu zažila, navštívila a ochutnala. Řeknu vám, že to byla vážně mega jízda!😍 Nejradši bych sedla na letadlo a letěla hned znovu. Tentokrát třeba do přímořského Busanu a na ostrov Jeju 🇰🇷
Pokud by vás něco ke Koreji zajímalo, neváhejte mi napsat. Pár otázek a odpovědí už ve Stories najdete. Třeba kolik to celé stálo, jak dlouho tam dcera studovala a co konkrétně, jací jsou Korejci a zda je v Koreji bezpečno. Určitě vás ale napadnou i další otázky. Třeba na jaké korejské seriály a kde kouknout 😆 Napište! Pokud budu vědět, ráda odpovím.
|
|
|
Výsledky narozeninové soutěže
Je to tady! Je čas odhalit výsledky mé narozeninové soutěže, kterou jsem vyhlásila v minulém newsletteru a spustila na Facebooku a Instagramu. Měli jste v ní šanci získat jednu z mých tištěných kuchařek a roční VIP členství v aplikaci PaleoSnadno 🎉 Celkem 5 vylosovaných výherců (plus 2 mimořádní navíc) si odnese Voňavou, nebo Svěží kuchařku podle svého výběru a roční přístup k prémiovým receptům v aplikaci. Vítězům gratuluji a všem vám moc děkuji za úžasné soutěžní příspěvky. Napsali jste jich dohromady více než 600! Vzkazy byly milé, zábavné i dojemné a odpovědět na všechny mi trvalo několik hodin. Ale stálo to za to! Úplně jste mě dojali! Jste úžasní, díky 💕
Takže fanfára 🎉 a bez dalšího odkladu představuji výherce:
Výherce č. 1 - Se Andrea (FB)
Výherce č. 2 - Alena Rozínková Králíčková (FB)
Výherce č. 3 - Andrea Valastekova (FB)
Výherce č. 4 - jaskovaiva (IG)
Výherce č. 5 - luciehillmanova (IG)
Mimořádný výherce č. 6 - onko_niky (IG)
Mimořádný výherce č. 7 - all_my_loves_and_dreams (IG)
Pokud mezi uvedené šťastlivce patříte, moc gratuluju! Výherce budu kontaktovat prostřednictvím sociálních sítí, abychom se domluvili na doručení. Ještě jednou všem děkuji za účast.
Nevyhráli jste? Drobná (ale dobrá) cena útěchy
Pokud jste nevyhráli a přesto by vám moje kuchařky udělaly radost, nabízím vám mimořádný narozeninový 20% slevový kupón. Kód SOUTEZ20 můžete uplatnit na jakoukoliv knihu z mých stránek a získat tak slevu až 299 Kč. Pozor, kód platí pouze následující 3 dny, tedy do nedělní půlnoci 30.4.2023. Tak neváhejte a udělejte si radost spoustou skvělých dobrot 🙂
|
|
|
Korejský zázrak v miskách
Malé porce, velká radost - to je tajemství korejského stolování. Pokud jste viděli videa z mého soulského dobrodružství, určitě jste si všimli, že u mnoha jídel byla na stole spousta malých misek s různými druhy zeleniny a omáček. Tyto misky se nazývají bančan (banchan, 반찬) a jsou neodmyslitelnou součástí korejské kuchyně.
Jsou to něco jako přílohy, které doplňují hlavní misku, obvykle s rýží nebo nudlemi. Mohou být studené i teplé, sladké či pikantní, vařené nebo nakládané. Většinou se jedná o zeleninu, ale mohou být i s masem, rybami nebo vejci. Dodávají jídlu rozmanitost a osobitou chuť, protože si díky nim můžete jídlo sestavit přesně podle sebe.
Stačí se nechat vést svými chuťovými pohárky. Není žádné pravidlo, které druhy bančanu se k čemu hodí a jak je máte kombinovat. Můžete si vybrat podle toho, co vám chutná nebo co vás zaujme. Můžete si tak vyzkoušet různé kombinace a experimentovat s chutěmi. Bančany jsou navržené tak, aby se vzájemně doplňovaly a vyvažovaly chutě hlavního pokrmu. Pokud jíte něco mastného, zkuste si dát něco kyselého jako protiváhu (třeba nakládanou ředkev ke smaženému kuřeti). Pokud jíte něco slaného, přidejte něco osvěžujícího (sezamový špenát k nakládaným vejcím). Pikantní jídla zase skvěle vyvažují sladké omáčky, které pálivost zjemní.
Jako základ můžete použít chuťově neutrální nudle či rýži (klidně i tu květákovou) a sestavit si misku nebo i jednotlivá sousta přímo na lžíci přesně podle sebe. Stačí přidat třeba trošku dušeného masa a kimči. Vše pokapat sójovou omáčkou, sezamovým olejem a/nebo chilli pastou. A nakonec posypat třeba sezamovými semínky a jarní cibulkou. Lahoda!
Stravování ve stylu bančan je nejen zábavné a pestré, ale také snadné na přípravu. Stačí ohřát rýži (ta se připraví téměř sama v automatickém rýžovaru, který je samozřejmou součástí každé korejské domácnosti) a na stole ji doplnit alespoň dvěma různými předem připravenými bančany. Ty můžete zakoupit v obchodě či restauraci a uložit na později do lednice. Korejci žijí velmi rychle (tzv. ppalli ppalli) a na každodenní vyvařování nemají čas. Proto je tohle "sestavování jídla na stole" pro ně velmi typické.
Druhy a rozmanitost bančanu se liší podle aktuální sezóny, regionu a také příležitosti, při které je jídlo podávané. Jsou považovány za projev pohostinnosti a péče o hosty nebo rodinu. Čím více jich je servírováno, tím formálnější a důležitější je jídlo. Bančany jsou také sdílené mezi všemi strávníky u stolu jako způsob komunikace a sounáležitosti.
Jaké jsou nejznámější a nejoblíbenější druhy bančanu?
- Kimchi - fermentovaná zelenina nebo bylinky, velmi často s chilli a kořením, je nejznámější korejským bančanem (viz kimči nebo kkakdugi u mě na stránkcáh)
- Namul - čerstvá nebo vařená zelenina ochucená solí, sezamovým olejem, česnekem a dalšími surovinami, podávaná teplá nebo studená (například sezamový špenát z nového receptu)
- Jorim - pokrmy z dušeného či vařeného masa, ryb, mořských plodů či zeleniny a sójové omáčky, například dubu-jorim z tofu, gyeran-jorim z vajec a gamja-jorim z brambor
- Jeon - smažené placky nebo plátky surovin obalených v těstíčku z mouky a vajec, nejčastěji připravené ze zeleniny, mořských plodů nebo sýra, například pajeon s cibulkou, hobakjeon s cuketou a kimchijeon s kimči
- Bokkeum - smažené pokrmy z masa, ryb, mořských plodů, tofu nebo nudlí s kořením či omáčkou, například dak-bokkeum s kuřecím masem nebo velmi oblíbené japchae s nudlemi ze sladkých brambor
- Muchim - salátové pokrmy ze zeleniny, mořských řas, nudlí nebo rýže ochucené solí, octem a chilli pastou, například miyeok-muchim s řasou wakame, kongnamul-muchim se sójovými klíčky a bibimbap s rýží
Bančan jsou skvělým způsobem, jak si užít korejskou kuchyni a kulturu. Jsou plné chutí, barev a života. Zkuste je někdy ochutnat a nechte se okouzlit malými kousky Koreje na talíři 😍
Na závěr přidávám recept na jednoduchý bančan z okurek Oi-muchim
- 2 okurky
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce chilli pasty gochujang
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu nebo jiného vhodného sladidla
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 lžička nasekané jarní cibulky
Omyté okurky nakrájejte na tenké plátky, posypte solí a promíchejte. Nechte je odpočívat asi 15 minut, aby se se z nich uvolnila voda. V míse smíchejte chilli pastu, rýžový ocet, med nebo sladidlo a sezamový olej.
Okurky dobře vymačkejte, přidejte do mísy k zálivce a promíchejte. Posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.
Dobrou chuť! 맛있게 드세요!
|
|
|
|
Archiv newsletterů!
Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.
Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂
|
|
|
|
Mějte krásný prodloužený víkend ❤️
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
|
|
|
|
Kde najdete mé další recepty?
|
|
|
|
|
|
|
|