Král a královna zimní zeleniny. Slaninka jako zábal. Kuchařka ze zimních surovin. Podle čeho vaříte? Můj reel(s) boj se sociálními sitěmi. Jedna tipovačka. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Tohle musíte ochutnat: Kapustičky ve slanině

 

Nepečený čokoládový dort

Suroviny na 2 porce

  • 200 g čerstvé růžičkové kapusty
  • 100 g tenkých plátků slaniny nebo sušené šunky
  • sůl


POSTUP
Kapustičky očistěte - odstraňte vrchní otlačené lístky a seřízněte okoralý stonek.
V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu výrazně osolenou vodu.

Až začne prudce vřít, vhoďte do ní najednou všechny kapustičky a bez snižování výkonu plotýnky vařte přesně 5 minut.
Pak ihned kapustičky slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě - buď pod tekoucí studenou vodou nebo v hrnci či míse s vodou a ledem. Po zchlazení je dobře osušte.
Tenké plátky slaniny nebo tučnější sušené šunky přeřízněte po délce na 2 proužky. 
Křížem v nich obalte uvařené a osušené kapustičky. 
Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte cca 15 minut. Během této doby kuličky na plechu jednou otočte. Slanina nebo šunka by se měly vypéct dokřupava ze všech stran.
Upečené kapustičky na talíři doplňte oblíbenou přílohou. Bude se hodit pečená zelenina (dýně, celerové hranolky atd.), kedlubnové "brambory" nebo zeleninové pyré (na fotce květáková kaše rozmixovaná s baby špenátem, spařeným v sítu proudem vroucí vody).

Obalená růžičková kapusta poslouží i jako zajímavý snack, který můžete na stole doplnit nějakým dipem, domácí zakysanou smetanou s česnekem a bylinkami, majonézou s pečeným česnekem aj.. Hodí se i jako netradiční jídlo zabalené s sebou na cesty. Ať chutná ❤️

 

Recept na stránkách nenajdete. Je spolu s dalšími více než 730 recepty součástí mobilní aplikace PaleoSnadno 📱 

Aplikace se 736 recepty pro Android i iOS
 

Fajn - vařit sezónně. Ale podle čeho? Existuje kuchařka zaměřená na zimní suroviny? 

Ano, existuje. Je to má Voňavá kuchařka. Uvaříte z ní sice po celý rok, ale při sestavování receptů jsem se zaměřila hlavně na použití sezónních surovin v chladnějším období. Takže v ní najdete spoustu polévek, ragú, omáček a pečeného masa. To vše připravené z typických podzimních a zimních surovin. Jestli ji ještě nemáte doma a řešíte, co dobrého v zimě vařit, teď je ta nejlepší doba, kdy má smysl si Voňavou kuchařku pořídit

 

Naopak má druhá, nová Svěží kuchařka je zaměřená hlavně na jarní a letní suroviny. Takže je plná různých salátů, dipů, šťavnatého masa, rychle připravených snídaní a jídel na cesty. Pokud se snažíte vařit ze sezónních čerstvých surovin, brzy přijde řada i na ni. Nebo se prostě zásobte inspirací na celý rok a objednejtete obě kuchařky najednou. Ušetříte 300 Kč

 

Podle čeho najraději vaříte?

Před pár týdny jsem se vás na to už ptala. Ale dostala jsem méně odpovědí, než jsem doufala. Tak to zkusím znovu. Přemýšlím, na co se v tomto roce nejvíce soustředit. Mám recepty v tištěných kuchařkách, kalendáři, e-kuchařkách, mobilní aplikaci i na webu. Každému vyhovuje něco trochu jiného a mě by zajímalo, podle čeho nejraději vaříte právě VY? A vůbec nemusí jít jen o mé recepty. Dejte mi prosím vědět přes tento krátký dotazník. Zabere to jen minutku. Díky moc 🙏🏻 

 

Už jsem krapet pronikla do tajů Reels

Pokusy s Instagramem a Reels jsem zatím nevzdala 😅 Už tuhle relativně novou část sociálních sítí začínám celkem chápat. To mě ale přivedlo k jednomu celkem zásadnímu tématu - lajky, srdíčka, palce nahoru ❤️ 👍 Projevený zájem samozřejmě dělá dobře. Každého potěší, když se jeho fotka nebo recept líbí. O tom žádná! Jenže je za tím mnohem víc.
Věděli jste třeba, že každé vaše osrdíčkování či okomentování nějakého příspěvku je důležitým signálem pro algoritmy sociálních sítí, aby vám zobrazily i další obsah daného autora. Zkrátka, až zase něco napíše nebo nafotí, aby se vám to vůbec ukázalo? Každý totiž máme přesně takové sítě, jaké si zasloužíme. No vážně! Takže jestli máte pocit, že vám nějaké informace na sockách unikají a něčeho zase vidíte až moc, je to proto, že nedáváte algoritmu tu správnou informaci o tom, co vám má a nemá zobrazovat. Sledujete někoho rádi? Dejte mu to (a také sociálním sítím) vědět! Ať už komentářem, srdíčkem, palcem nahoru... Celé tohle téma zkusím rozvést v nějakém dalším newsletteru. Teda pokud by vás zajímalo, jak to celé funguje. Třeba se sociálními sitěmi bojujete tak jako já. Dejte mi vědět. 

 

🧣 Zimní zelenina a recepty z ní


Královnou čerstvé zimní zeleniny je růžičková kapusta. A králem z té uskladněné zase celer. Takže pokud patříte mezi ty, kterým dochází inspirace, z čeho v zimě vařit, tady je pár tipů. 

 

 

Masové koule plněné růžičkovou kapustou🧣 Masové koule plněné růžičkovou kapustou

 
Krkovička s kapustičkami

🧣 Krkovička s kapustičkami

Vepřová panenka s růžičkovou kapustou

🧣 Vepřová panenka s růžičkovou kapustou

Celerový salát

🧣 Fantastický celerový salát (i s videoreceptem)

 
Celerová polévka s nivou a ořechy

🧣 Celerová polévka s nivou a ořechy

Celerové „halušky“ se zelím

🧣 Celerové „halušky“ se zelím

Výsledek tipovačky ze začátku e-mailu

 


Tipli jste si na začátku e-mailu, která dva měsíce jsou bohatší na nabídku místní zeleniny? Možná vás správná odpověď překvapí, ale jsou to ty první dva. Nevěříte? Tak nakoukněte ke mně na stránky a jednotlivé měsíce si schválně porovnejte. https://paleosnadno.cz/recepty/sezonni-suroviny/ 
   
Mezi typické druhy zeleniny, která se sklízí i během zimního období, patří například zimní kapusta, zimní cibule, špenát, petržel, černý kořen, pastinák nebo polníček. Nejznámější a nejpěstovanější je ale kadeřávek, pórek a růžičková kapusta. Ty totiž bez újmy zvládnou i teploty hluboko pod nulou.

 

Budu ráda, když mi odpovíte

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

 Mějte pohodový den!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma? 

Lucie Grusová