Tohle jídlo si zamilujete! Naplňte batáty masem. Jak se točí video recepty, aneb Pat a Mat v praxi. Výběr nejlepších receptů. Tak jak to opravdu je? Brambory, nebo batáty?

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Pečené batáty plněné masovou směsí

Pečené batáty plněné masovou směsí

Ooooooh, můj bože! Tohle byla taková dobrota! ❤️ Jestli máte rádi batáty (předpokládám, že máte, když jste otevřeli tenhle e-mail) a také mexickou kuchyni, tak tohle jídlo inspirované právě Mexikem si zamilujete. Já z něj byla tak nadšená, že jsem si ho připravila hned několikrát po sobě. Tak moc mi chutnalo! 😋 A protože mě v poslední době naprosto pohltilo zachycování reality v pohyblivých obrázcích, rovnou jsem vám k tomu natočila i video, aby příprava byla co nejjednodušší. Ale žádné složitosti v tom nehledejte, jde to raz dva ✌️🙂

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a připravíte ho bez použití ořechů či vajec. Pochutnáte si na něm při PrimalPaleo či Whole30 způsobu stravování. 


Střípky za zákulisí natáčení

Také tak milujete různé drby a záběry ze zákulisí natáčení? Já teda rozhodně! Tak jsem si říkala, že vás nechám nahlédnout i ke mně do "video studia". Jo jo, uvozovky jsou tady záměrně. Protože jak vidíte na fotkách, k profesionálnímu studiu to má hodně daleko 😄 Ale člověk si musí poradit holt s tím, co má. A nebo s tím, co nemá. Já třeba nemám dostatek světla v kuchyni. Což pro natáčení videa vážně potřebujete. Tak jsem se s vařením odstěhovala na terasu. Pořídila jsem si v IKEA takový pojízdný stolek, u kterého se dá vařit ve stoje. Je super, ale má jednu zásadní chybu - není úplně stabilní jako klasická kuchyňská skříňka. Takže se při krájení surovin klepe 🙄 Je to třeba vidět ve video receptu na pečené batátové hranolky 🍟 Ale poradila jsem si ve stylu Pat a Mat! Do stolku jsem vyskládala hromadu plastových lahví naplněných vodou, které ho trošku zatíží, aby měl větší stabilitu. Pořád to sice není úplně ono, ale rozhodně lepší než před tím ❤️ Abych měla volné ruce a aby záběry byly více stabilní, mobil, kterým natáčím, mám upevněný na ohebném stativu. Myslela jsem si naivně, že si ho připevním rovnou k tomu stolku. Jenže, chyba lávky! Když se klepe stolek, tak se bude samozřejmě klepat i stativ s mobilem a záběry budou nepoužitelné 😅 Tak šupem znovu do IKEA, tentokrát pro nízké schůdky, na které jsem stativ připevnila (nehledě na to, že mi schůdky doma chyběly, takže se hodí i jinak). Super, vyřešeno. Ale je tu další problém! Když se vaří, tak samozřejmě z hrnce jde pára. A kam? No přece přímo do čočky objektivu. Abych tomu zabránila, tak při natáčení míchání surovin musím v druhé ruce držet malý větrák, abych páru odklonila stranou. To šedivo-modré, co je vidět vlevo dole, je nafukovací matrace. Tam občas po natáčení odpadnu 😄 Protože kuchyně, kam neustále odbíhám pro různé "propriety", je na úplně druhém konci bytu. Takže občas při natáčení video receptů nachodím několik kilometrů. A někdy i naběhám, když se mi na plotýnce něco připaluje a mně dojde, že to, co potřebuju, leží na kuchyňské lince. Tedy přes celý byt! Nebo v jedné ze skříněk, které mám v obýváku a jsou plné různých potřebných talířků a mističek. Ty mám pro větší přehlednost rozdělené podle barev - vlevo černé, vpravo bílé. A aby záběry nebyly nudné, mám vedle naskládané i různé podkladové desky. Ty sháním různě. Je mezi nimi třeba kus starého plotu, dvířka od kozího chlívku a bok skříňky ze sousedovic kuchyně, který jsem ukořistila u kontejneru, když je šel vyhodit 😅 Jak vidíte, natáčení video receptů je občas docela "sranda"! Tak moc doufám, že vás video recepty baví a že se vám díky nim bude zase o něco snadněji vařit ❤️ Jedno z posledních najdete třeba právě v novém receptu na pečené plněné batáty. Tak nakoukněte a dejte vědět, jak se vám líbí 😍

 

Zákulisí natáčení


 

Kouzlení s batáty 🍠

Před pár lety jsem o batátech vůbec nic nevěděla. Ani jsem netušila, že existují. A když jsem je později ochutnala, byla jsem trošku v rozpacích z jejich intenzivní nasládlé chuti. Ale už po pár soustech z toho byla láska na celý život! ❤️ Jestli i vy tyhle oranžové sladké brambory máte rádi, určitě koukněte níže a vyzkoušejte některý z receptů, které jsem pro vás vybrala. Ve všech hrají právě batáty prim a můžu zaručit, že si na nich pochutnáte. Vše poctivě odzkoušeno na vlastní jazyk 😋✌️  

Zeleninový salát s lososem a batáty🍠 Zeleninový salát s lososem a batáty

 
Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty

🍠 Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty

Batátová polévka s chilli ořechy

🍠 Batátová polévka s chilli ořechy

Mexický masový koláč

🍠 Mexický masový koláč

 
Škvarkové zelňáky

🍠 Škvarkové zelňáky

Živáňská pečeně

🍠 Živáňská pečeně

Pro další hromadu receptů s batáty jukněte ke mně na webové stránky nebo do mobilní aplikace PaleoSnadno. Najdete tam lahůdky jako jsou třeba křupavé batátové chipsy, pečené batáty s parmazánem, batátové curry, batátové nudle, falešnou čočku z batátů a mnoho dalších dobrot, na kterých si zaručeně pochutnáte 👌

 

Batáty ano, brambory ne! Je to skutečně tak?

Pokud se alespoň trošku pohybujete ve světě Low carb stravování, paleo či Whole30, určitě se okolo vás mihla debata, že batáty jsou lepší než klasické brambory. A dost možná se touhle poučkou i řídíte. Ale je to skutečně tak? Opravdu jsou batáty takový zázrak a brambory výživový průšvih? 🤔 

 

Není brambor jako brambor 

Batátům se také říká "sladké brambory". I když je s klasickými bramborami pojí podobné pojmenování a často i stejný způsob přípravy či zaměnitelnost v receptech, nejsou tyhle dvě suroviny botanicky příbuzné. Batáty patří do čeledi svlačcovitých, kdežto brambory mezi lilkovité rostliny (lidé s autoimunitním onemocněním nebo chronickým zánětem zpozorní). Co je ale spojuje, jsou velmi podobné výživové vlastnosti.

 

Stejné, nebo jiné? 

Porovnávat brambory a batáty je hodně ošemetná a ne tak úplně jednoduchá záležitost. Jejich výživové vlastnosti se totiž budou velmi lišit v závislosti na tom, jakou konkrétní odrůdu pro srovnání použijete, na zralosti plodů a také způsobu jejich přípravy. To vše má totiž na výsledek opravdu obrovský vliv. Pokud si to ale zjednodušíme, můžeme říct, že (a teď pozor!) batáty i brambory mají téměř totožné výživové vlastnosti - stejný obsah tuků, bílkovin i sacharidů. Odlišují se obsahem cukru (toho najdete v batátech mnohem víc), škrobu (na ten jsou bohaté zase brambory) a také některých vitamínů (třeba C a pak zejména A, jehož vysokým obsahem batáty jednoznačně válcují klasické brambory - jedním kouskem krásně splníte denní doporučenou dávku).

 

Srovnání

 

Glykemický index 

Zastánci batátů často zmiňují, že tahle surovina má oproti klasickým bramborám výrazně nižší glykemický index (rychlost, jak rychle se cukr z dané potraviny dokáže vstřebat do krve). Jenže to není úplně pravda. Dokonce spíš i naopak. Možná jste stejně překvapení jako já kdysi, když jsem to začala blíže zkoumat 😮 Obě suroviny totiž patří mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem. Obě. Ale s touhle neoblíbenou vlastností si můžete při přípravě trošku pohrát. Jak na to? Jaké je to kouzlo? 

 

Kouzlení v kuchyni 

Nikdy mě asi nepřestane překvapovat, jak je kuchyně vlastně taková malá chemická laboratoř. A jestli to u některých potravin platí obzvlášť, tak jsou to právě brambory a batáty. To, jak je připravíte, má totiž velmi zásadní vliv na jejich výživové vlastnosti. Třeba právě výše zmíněný glykemický index. Například brambory je z tohoto hlediska úplně nejlepší připravovat tak, že je uvaříte nebo upečete ve slupce, poté necháte několik hodin vychladnout a zkonzumujete zastudena. Vytvoří se v nich tzv. resistentní škrob, který má podobné vlastnosti jako vláknina - je pro naše tělo nestravitelný, ale zároveň je skvělou potravou pro prospěšné bakterie v našich střevech. Takto snížíte (v závislosti na konkrétně zvolené odrůdě brambor) glykemický index z cca 90 na přibližně 50. Jak toho docílit i u batátů? U nich je nejlepším způsobem přípravy delší vaření (to slovo delší je důležité, index totiž klesá s prodlužující se dobou varu). A pak také konzumace včetně slupky (což platí i pro klasické brambory). Při servírování obou druhů surovin pak také myslete na to, s čím je budete kombinovat. Už se spíše vyhněte použití dalších druhů surovin s vysokým obsahem sacharidů a naopak je nezapomeňte doplnit dostatečným množstvím bílkovin a také zdravých tuků. Snížíte tak nejen glykemický index celého jídla, ale naopak také zvýšíte jeho výživnost a prodloužíte dobu, jak dlouho zůstanete po jeho konzumaci sytí.

 

Máte se tedy batátům vyhýbat? Vůbec ne! Nemusíte se ale striktně vyhýbat ani bramborám. Jen pokud si hlídáte příjem sacharidů, myslete na to, kolik si jich dáváte na talíř a také v jaké úpravě. Teď už ale víte jak na ně, abyste z nich získali maximum. Tak dobrou chuť! 😋

                

Batáty

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Pěkný zbytek května přeji ❤️

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Whole30 e-kuchařka
140 stran
60 receptů

 
Lucka Grusová