V hlavní roli mleté maso, ukoulené do kuliček a koulí. A také jak to s námi jeho prodejci koulí. Váš zájem o kalendář je obrovský, díky! Kde najdete archiv všech mých receptových newsletterů. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Chorizo masové kuličky s dýní

 

Kvašený květák

Miluju mexickou a španělskou kuchyni - se všemi jejich typickými surovinami, chutěmi, vůněmi, kořením... ❤️ Jestli to máte podobně jako já, určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale vážně skvělý recept. Najdete v něm i návod na přípravu vlastní chorizo kořenicí směsi, kterou uplatníte i v mnoha jiných jídlech, a také jednu surovinu, kterou jsem zatím v receptech nepoužívala. Poznáte kterou? Co na to říkáte? Mám pro vás připravit víc takovým receptů? Dejte mi vědět 😍 

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a mléčných výrobků. Vyhovuje Low carb způsobu stravování a s mírnou úpravou i stravovacím stylům Paleo, Primal a Whole30. 

 

Kalendář 2023 mizí ze skladu 🗓

Chci vám moc poděkovat za velký zájem o kalendář 2023. Vrhli jste se na něj pěkně hladově a více než polovina všech výtisků je už rozebraná. Věřím, že i zbytek zmizí hodně rychle. Dotisk nebude, tak pokud uvažujete třeba nad vánočním dárkem pro někoho, kdo má rád dobré jídlo, určitě neváhejte. Ať se na vás také dostane 🙂

Tahle každoroční kalendářová tradice mě díky vám a vašim ohlasům každým rokem baví víc a víc. Tohle už je pátá série a já jsme strašně vděčná, že i v dnešní digitální době dělají moje papírové kalendáře radost tolika lidem ❤️ Pokud svůj kalendář ještě nemáte, nebo víte o někom, kdo by ho jako dárek určitě ocenil, mrkněte na něj a virtálně si ho prolistujte. 
 

Archiv e-mailových novinek a receptů

Už třetím rokem vám pravidelně posílám své tipy na recepty a nechávám vás nakouknout pod pokličku PaleoSnadno. Mám radost, že e-maily zajímají stále víc a víc lidí. To mě každých 14 dní motivuje k sepsání dalšího newsletteru plného šťavnatých receptů, tajných informací ze zákulisí a vychytávek do kuchyně. Občas mi napíšete, že nemůžete zpětně dohledat nějaký recept nebo informaci. Proto jsem si namasírovala prsty, sedla za klávesnici a připravila pro vás archiv všech novinek a zaslaných receptů. Byla to spousta práce, ale snad vás potěší. Teď si můžete projít všechny od roku 2020 a další budu samozřejmě pravidelně přidávat. 

V hlavní roli masové koule a kuličky

Všimli jste si někdy, že některé suroviny chutnají v určitých tvarech jinak, lépe? Třeba moje dcera jako malá odmítala jíst těstoviny v jiné podobě než jako mašličky. Nebo mleté maso - karbanátky a sekaná jí moc nejely, ale masové kuličky milovala 😋 A zůstalo jí to dodnes. Jestli to máte podobně, vyzkoušejte některý z následujících receptů, kde "ukoulené" mleté maso hraje hlavní roli. Stačí si vybrat, na co máte chuť ❤️

PS: Omluvte fotografickou kvalitu posledního receptu, na minestrone s masovými kuličkami. Přidávám ho pro pobavení a pro porovnání, jak se vyvíjelo mé focení. Tahle fotka z roku 2015 by vážně zasloužila výměnu 😂 Na chuť polévky to ale naštěstí nemá žádný vliv 😀

 

 

Masové koule s gratinovaným pórkem Masové koule s gratinovaným pórkem

 
Masové kuličky v houbové omáčce

 Masové kuličky v houbové omáčce

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

 Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Cheeseburger salát

 Cheeseburger salát

 
Rychlé masové kuličky se zeleninou

 Rychlé masové kuličky se zeleninou

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

 Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Masové kuličky v oopsie plackách

 Masové kuličky v oopsie plackách

 
Španěslká zeleninová polévka s masovými kuličkami

 Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

Minestrone s masovými kuličkami a vaječnými nudlemi

 Minestrone s masovými kuličkami a vaječnými nudlemi

Jak nakoupit mleté maso

 

Možná si teď říkáte, že jsem se asi zbláznila 😀. Že nakoupit mleté maso je úkol hodný malého dítěte. Prostě vezmete v obchodě balíček s rozemletým masem, ať už hovězím, vepřovým, jejich kombinací, drůbežím či jehněčím, nebo požádáte obsluhu v řeznictví o odvážení odpovídajícího množství z nabídky z pultu. Hotovo! 


Možná ano, ale dost možná ne. Koupili jste opravdu mleté maso? Nebo masný polotovar?

 

Na první pohled se tyhle produkty nijak moc neliší, i jejich použití je stejné. Přesto je mezi nimi rozdíl. A pokud si hlídáte složení potravin, docela podstatný.

 

Jakmile na baleném výrobku uvidíte jiný nápis než »mleté maso«, automaticky nakoukněte do popisu složení. S velkou pravděpodobností tam totiž kromě masa najdete i další složky, nejen v podobě soli a koření, ale také různých konzervačních či změkčujících látek.  


Jako »mleté maso« smí být totiž označený jen takový produkt, který obsahuje jen maso a kuchyňskou sůl. A té smí být ve směsi jen do 1 % celkového obsahu. Jakmile je v něm soli více nebo jsou přidané i jiné složky (i kdyby jich bylo méně než to 1 %), už se jako »mleté maso« výrobek označit nesmí. Většinou je pojmenovaný jako »mělněné maso« nebo »masný polotovar«.


U řezníků a masových pultů je to ještě malinko jinak. Jako opravdu »mleté maso« se smí prodávat jen takové, které namelou přímo před vámi a které neobsahuje vůbec žádné přidané složky (ani tu výše uvedenou sůl). To, co najdete v pultové nabídce řeznictví, tedy není »mleté maso« a nesmí tak být označeno. Většinou tam najdete nápis »mleté« (bez dovětku »maso«) nebo prostě jen vepřové, hovězí, krůtí... Tak trošku hra se zákazníkem a jeho automatickým předpokladem 😉 Takový produkt pak kromě soli často obsahuje i další látky, které prodlužují jeho trvanlivost. Protože, co si budeme povídat, právě mleté se kazí nejrychleji.

 

Celý tenhle mírný zmatek vychází z aktuálně platné legislativy, a to jak té evropské, tak i naší. Pojďme si to pro lepší přehlednost shrnout. Ať při příštím nákupu přesně víte 😊 

  • BALENÉ MLETÉ MASO – rozmělněné vykostěné maso, ke kterému smí být přidána pouze kuchyňská sůl, a to v množství maximálně do 1 % (přídavek soli musí být uveden na obalu)
  • BALENÝ MASNÝ VÝROBEK, MASNÝ POLOTOVAR – kromě mělněného masa smí obsahovat i přídatné látky a vodu (všehny použité složky musí být vyznačené ve složení na obalu)
  • NEBALENÉ MLETÉ MASO - musí být namleté přímo před zrakem zákazníka a pouze z masa, žádné přídavné složky nejsou povolené
  • NEBALENÉ MLETÉ – polotovar připravený k prodeji u pultu s obsluhou, kromě soli často obsahuje další přísady, informace o složení musí na požádání poskytnout obsluha
  • MĚLNĚNÉ MASO – tento název není v zákoně přesně definován, obvykle to ale znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení »mleté maso«, jde o obchodní název masného polotovaru

A jedna vizuální pomůcka na závěr: Je nějaké mleté maso v obchodě na první pohled hodně jemné, až téměř jako pasta? Ani nemusíte zkoumat etiketu. Nebude to mleté maso podle výše uvedeného pravidla. Téměř ve 100 % případů.

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

 Mějte krásně barevný podzim!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář 2023
minikuchařka
52 + 52 receptů

 
Lucie Grusová