Už to u vás voní Vánoci? Připravujete salát a naklepáváte řízky? Nebo bude kapr? 🐟 To jsou jídla, bez kterých si většina z nás neumí Vánoce představit. Mají to v jiných zemích stejně, nebo úplně jinak? Pojďme společně nakouknout na vánoční stoly v zahraničí. Připravila jsem pro vás takový menší vánoční speciál a sepsala různá vánoční jídla z celého světa. Přiznám se, že mě některá pěkně překvapila! Pozor, je to dlouhé a budete potřebovat víc času. Tak si uvařte nějaký dobrý čaj a hoďte nohy nahoru ☕👣
Sháníte dárky na poslední chvíli a něco vám ještě chybí? Nezapomeňte, že do Štědrého dne ještě můžete využít 12% slevu s kódem VANOCE2022. Udělejte radost jednou z mých e-kuchařek, kalendářem nebo Svěží či Voňavou kuchařkou. I když s tištěnými knihami to Ježíšek pod stromek už nestihne, tak ručně vypsaný lístek s věnováním a slibem brzkého dodání určitě také potěší 🥰

Jižní Itálie
Tradiční vánoční svátky v Itálii se liší v závislosti na regionu. Jeden z nich možná znáte, možná ne, je to Svátek sedmi ryb. Jedná se o tradici, která pochází z jižní Itálie, ale která se stala ještě oblíbenější u Italů žijících v Americe. Skládá se ze sedmi pokrmů z mořských plodů, které symbolizují číslo sedm, jež je nejčastěji se opakujícím číslem v Bibli. Mezi oblíbené pokrmy patří baccala (slaná treska), pečená treska, smažené kalamáry, smažené krevety, linguine s omáčkou z mušlí nebo humrů, salát z chobotnic a krevetový koktejl.

Švédsko
Mnoho severských zemí slaví štědrovečerní večeři ve stylu smörgåsbord. Ve Švédsku se té vánoční říká julbord a je plná tradičních pokrmů, včetně nakládaných sleďů, uzeného lososa, masových kuliček a dalších položek, jako je chléb, játrová paštika, salát z červené řepy, sýr a zelí. Všechna tato jídla na Štědrý den oslavují konec půstu během adventu.

Polsko
Na Štědrý den v Polsku neuvidíte na stole bramborový salát jako u nás. Je to vlastně skoro bezmasý den. Večeře se v Polsku nazývá Wiglia a začíná, když se na obloze objeví první hvězda. Nic se nesmí jíst, dokud všichni členové rodiny společně nerozlomí vánoční oplatky a nevymění si přání dobrého zdraví a štěstí. K večeři se tradičně podává 12 jídel, která představují 12 apoštolů. Patří mezi ně velmi oblíbený červený boršč s malými knedlíčky, houbová polévka, kapr, slaneček, pirohy, dušené kysané zelí, zelné závitky, kutia (pudink z pšeničných zrn), perník, makový koláč a sušené ovoce.

Japonsko
Japonci Vánoce, tak jak je známe my, neslaví. Ale přesto si rádi dopřejí jedno pro ně již tradiční jídlo. KFC. Ano, je to tak, kuře z KFC. Restaurace rychlého občerstvení je tak oblíbená, že se vánoční objednávky zadávají až dva měsíce předem. Tato tradice vznikla v 70. letech 20. století poté, co se v Japonsku otevřelo první KFC a majitel se rozhodl prodávat vánoční "party kyblík" inspirovaný klasickou americkou krocaní večeří. Protože Japonsko předtím žádné vlastní vánoční tradice nemělo, tento zvyk se rychle ujal a rozšířil po celé zemi.

Portoriko
Nejdůležitějším jídlem v Portoriku je o Vánocích tzv. lechon neboli pečené sele. Je to regionální specialita, jejíž příprava trvá velmi dlouho - obvykle se k ní lidé scházejí celý víkend. Na jídelním lístku najdete i další typické pokrmy, jako je tembleque, kokosový pudink, pasteles, masové pečivo podobné tamales, které se připravuje ze zelených banánových nebo plantainových listů a coquito, což je portorikánská verze vaječného koňaku s přídavkem kokosu.

Grónsko
Štědrovečerní večeře v Grónsku je jistě jedinečná. Dvěma nejspeciálnějšími pokrmy v zemi jsou velrybí a sobí maso a jednou z pochoutek, která je na stole téměř vždy, je mattak, což jsou proužky velrybího tuku obalené velrybí kůží (jsou velmi žvýkavé). Dalším oblíbeným pokrmem je kiviak, který se připravuje z masa, tuku, krve, bylin a lesních plodů, poté se zabalí a konzervuje zmrazením.

Francie
Naproti tomu štědrovečerní večeře ve Francii je velmi propracovaná záležitost. Mezi velmi oblíbené pokrmy patří ústřice a foie gras (husí či kachní játra). Hlavním jídlem je obvykle drůbeží maso, jako je kapoun, krocan, holoubě nebo bažant, vše obvykle pečené a plněné kaštany. Největší pochoutkou večera je však roláda Bûche de Noël, francouzská verze čokoládové rolády. Jedná se o bohatou roládu často zdobenou malými bezovými "houbičkami" a dalšími pochoutkami, které mají vypadat jako předměty nalezené v lese. Oblíbená je kaštanová příchuť, ale tento dezert může mít různé varianty.

Venezuela
Nejtradičnějším vánočním jídlem ve Venezuele je hallaca, která je podobná tamales (plněné bochánky z kukuřičné mouky, zabalené v kukuřičném listu). Příprava hallacy trvá velmi dlouho a připravuje se pouze během svátků. Tradičně rodina a přátelé začnou ráno připravovat ingredience, které zahrnují vepřové maso, kuřecí maso, rozinky, olivy, kapary, cibuli a pimentos. Následně je vloží do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu.

Filipíny
Štědrovečerní večeře na Filipínách je velkolepá záležitost zahrnující mnoho tradičních pokrmů. Jednou z největších hvězd večera je pochoutka zvaná puto bumbong, sladká lepkavá směs černé a bílé rýže, která se zdá být fialová. Rýže se přes noc namočí do slané vody, pak se vloží do bambusové trubky (bumbong), uvaří v páře a podává se s máslem, cukrem a strouhaným kokosem. Pečené selátko je na Filipínách také oblíbenou součástí vánočního jídla, stejně jako vánoční šunka. Mezi další tradiční pokrmy patří pancit malabon, žluté nudle ochucené semínky annatto, špagety na filipínský způsob, které se připravují s velmi sladkou omáčkou, a buko pandan, což je želatina s příchutí pandanu smíchaná s kokosem a smetanou.

Costa Rica
Tamales jsou velmi důležitým tradičním kostarickým vánočním jídlem. Tamales se dnes již jedí celoročně, ale původně se připravovaly pouze na Vánoce. Složení se může lišit v závislosti na receptu, který každá rodina preferuje, ale obvykle se připravují ze směsi mleté kukuřice, vepřového masa, mrkve, rýže, sladké papriky a achiote, poté se zabalí do listu plantainu a uvaří. K dalším pokrmům patří rompope, domácí vaječný koňak, pierna de cerdo asada neboli vepřová pečeně a El Queque Navideño, vánoční koláč z rumu a kandovaného ovoce.

Anglie
Oblíbenou britskou vánoční tradicí, o které jste možná slyšeli, jsou koláčky mince pie. Podle BBC se jedná o tradici, jejíž počátky sahají až do 13. století. Když se rytíři vrátili z křížových výprav s novým kořením, jako je muškátový oříšek, hřebíček a skořice, připravoval se z nich velký koláč se směsí sušeného ovoce zvanou "mincemeat". Začalo se mu říkat vánoční koláč a puritáni ho kdysi zakázali, protože byl hříšný. Další britskou tradicí je vánoční pudink, hnědý nákyp s rozinkami, ořechy a třešněmi (podobný ovocnému koláči).

Řecko
Vánoce jsou v Řecku velkým svátkem a mnoho věřících lidí se před nimi postí, což činí vánoční svátky ještě výjimečnějšími. Mezi tradiční jídla patří avgolemono, polévka z kuřecího masa a rýže s vaječným žloutkem a citronem, která se obvykle podává jako první jídlo dne, dále vepřové maso, plněné zelí, Christopsomo, což znamená "Kristův chléb", a baklava, filo těsto plněné skořicově kořeněnou ořechovou náplní. Jako dezert je velmi oblíbená melomakarona. Jedná se o sušenku se skořicí, hřebíčkem a pomerančem, která se máčí v lehkém sirupu a posype ořechy. Často se jim říká "vánoční sušenky".

Ukrajina
Pravoslavní a římskokatoličtí křesťané na Ukrajině tradičně pořádají dvě různé štědrovečerní večeře. První z nich je postní večeře, která se koná 6. ledna a skládá se z bezmasých jídel. Druhou je slavnostní štědrovečerní večeře 7. ledna. Tato večeře obvykle obsahuje 12 pokrmů, které představují 12 Ježíšových učedníků, z nichž mnohé jsou autentickými ukrajinskými jídly. Nejoblíbenějším a nejdůležitějším vánočním pokrmem je kuťja, která byla oblíbeným rituálním jídlem již před nástupem křesťanství. Je to vařená pšeničná kaše smíchaná s mákem, medem a rozinkami, která symbolizuje bohatství a vděčnost za úspěšnou sklizeň.

Peru
Stejně jako v mnoha dalších zemích Jižní Ameriky je i v Peru součástí štědrovečerní večeře pečené sele. K jídlu patří také jablečná omáčka, tamales, bramborové pyré a rýže. Velmi oblíbeným sladkým pokrmem je panetón, sladký chléb s rozinkami a kandovaným ovocem. Pochází z Itálie a stal se populárním na počátku 20. století. Měsíc před Vánocemi se panetón stává velmi žádaným a najdete ho všude. Obzvláště dobře se hodí k další peruánské vánoční tradici: horké čokoládě s kořením. Jedná se o nápoj připravovaný s hřebíčkem a skořicí, který zaujímá ústřední místo na chocolatadas, společenských akcích, kde se lidé scházejí a pijí horkou čokoládu.

Austrálie
Vánoce v Austrálii jsou úplně jiné, než na jaké jsme zvyklí, a to hlavně proto, že pro Australany je během svátků léto. To znamená, že se mnohem více griluje a jí venku, než sedí u útulného ohně s pečínkou. Australané obvykle zařazují jako hlavní jídlo šunku, ale velmi oblíbené jsou také mořské plody, zejména krevety na grilu. Další oblíbenou tradicí jsou "Bílé Vánoce", sladký dezert podobný torrone, který se připravuje ze sušeného kokosu, sušeného ovoce a snídaňových cereálií s rýžovými burisony. Sdílejí také britské tradice, jako je vánoční pudink a koláčky "mince pies".

Černá Hora
Velmi věřící lidé v Černé Hoře se postí 40 dní před Vánocemi, ale většina lidí se postí jen na Štědrý den. Jakmile půst přeruší, je štědrovečerní večeře bezmasá a bezmléčná a obvykle zahrnuje pokrmy z fazolí, ryb a brambor. Jedním z hlavních pokrmů je kutia, vařená pšenice smíchaná s medem, mletým mákem, rozinkami a sekanými ořechy, která symbolizuje jednotu. Jí se také knedlíky zvané varenyky, které jsou podobné pirohům.

Etiopie
Pravoslavní Etiopané používají starý juliánský kalendář a Vánoce slaví 7. ledna, který se nazývá Ganna nebo Genna. Většina lidí se postí 43 dní před Vánocemi, které začínají 25. listopadu. Když přeruší půst u štědrovečerní večeře, obvykle se k ní podává kohoutí doro wat, dušené maso, vejce natvrdo v omáčce a injera, což je plochý chléb, který se používá jako podklad pro přílohy a místo typického nádobí se používá k nabírání jídla.

Litva
Štědrovečerní večeře v Litvě začíná při východu západní hvězdy a její součástí je 12 pokrmů, které představují 12 Kristových apoštolů. Je zde mnoho sleďových salátů, včetně slanečků s červenou řepou, slanečků s mrkví a slanečků s jablky. Další oblíbenou vánoční tradicí je Kūčiukai, popisované jako malé kousky těsta, které připomínají sušenky a jsou vyrobeny z hladké mouky, vody a máku. Vyrábějí se pouze na Vánoce a podávají se jako ozdoba stolu. Oblíbeným svátečním nápojem je makové mléko, což je v podstatě litevský vaječný koňak.

Dánsko
Tradiční dánská štědrovečerní večeře se příliš neliší od typických jídel této země: obvykle obsahuje vepřovou pečeni, vařené brambory, červené zelí a omáčku. Skutečně výjimečný je dezert. Ris á la mande, dánský rýžový nákyp, který je klasikou a podává se každý rok. Je to v podstatě studený rýžový nákyp se šlehačkou, vanilkou, mandlemi a horkou višňovou omáčkou. V misce s dezertem je schovaná oloupaná mandle, a kdo ji najde, dostane dárek.

Čína
Vánoce nejsou v Číně úplně tradiční, protože se jedná o západní svátky, a tak Číňané nemají příliš mnoho svátečních tradic. Jednou z nich je však darování jablek. Během svátků se v mnoha obchodech v Číně prodávají jablka zabalená v barevném papíru ozdobeném zlatými stuhami nebo obrázky Santa Clause, která se často dávají jako vánoční dárky. Důvodem je, že slovo pro Vánoce v Číně zní Ping An Ye, což zní velmi podobně jako vánoční slovo pro jablko: Ping Guo.

Mexiko
V Mexiku je tradicí večeřet na Štědrý den pozdě v noci s rodinou. K jídlu patří typické pokrmy jako tamales, bacalao (sušená slaná treska), pozole (polévka z vepřového nebo kuřecího masa s česnekem a chilli) a buñuelos, smažené těsto s cukrem. Ale 6. ledna se slaví El Dia de los Reyes, což je považováno za vrchol vánočního období. To znamená den Tří králů a v tento den rodiny jedí speciální koláč zvaný koláč Tří králů nebo koláč dvanácté noci. Uvnitř je ukryta figurka Ježíška, a kdo ji najde, stane se pro ten rok Ježíškovým "kmotrem".

Španělsko
Štědrovečerní večeře ve Španělsku se soustředí na rodinu a zahrnuje velmi dlouhou večeři složenou z jídel, která pocházejí z tradičních rodinných receptů. Jídlo se začíná různými tapas, poté se jako první chod podává polévka, obvykle z mořských plodů. Druhým chodem je obvykle ryba a/nebo jehněčí maso. Dezert zahrnuje několik možností, ale tradicí je Turrón. Je to směs medu, cukru, vaječných bílků a mandlí.

Norsko
Pokud nevíte, co očekávat od norské štědrovečerní večeře, možná budete trochu překvapeni. Jedním z typických jídel, které patří k základním vánočním pokrmům, je Smalahove, celá dušená ovčí hlava. Mezi další oblíbené pokrmy patří ribbe, což jsou tučná vepřová žebra, která prý dodávají energii po zbytek zimy. Lutefisk, což je sušená treska namočená v louhovém roztoku, poté vařená nebo pečená a podávaná s máslem, solí a pepřem, se jí zřídkakdy častěji než jednou za rok. Na tradičních norských stolech se objevuje také rakfisk, což je pstruh nebo mník, který byl nasolen a fermentován po dobu dvou až tří měsíců, a pinnekjøtt, jehněčí nebo skopová žebra.

Brazílie
Brazilská štědrovečerní večeře se podává na Štědrý den pozdě v noci a oslavy často končí až v brzkých ranních hodinách. Hostina se skládá z mnoha pokrmů a hlavním jídlem je obvykle chester, upečená vykostěná speciální odrůda kuřete, která byla vyšlechtěna tak, aby měla vysoké procento masa z prsou a stehen. Další oblíbenou položkou je solená treska, známá také jako bacalhau, což je oblíbené evropské jídlo, které se stalo brazilskou vánoční tradicí. Obvykle se namáčí přes noc, aby se odstranila sůl, pak se sroluje do kuliček a usmaží.

Jižní Korea
Korejské vánoční sváteční menu obsahuje jídla jako Bulgogi (marinované grilované hovězí maso), batátové nudle a kimči. Rodina se sejde a každý přinese své nejlepší jídlo. Večeře je zakončena vánočním koláčem (často je to rýžový koláč připravovaný v páře a zdobený ovocem) nebo bufetem s nejlepšími korejskými sladkostmi, které jsou k dispozici. Jinak ale Vánoce v Koreji nejsou považovány za "hlavní" svátek jako jinde. Dva největší svátky v Jižní Koreji jsou Chuseok a Seollal. Chuseok se často označuje jako korejský Den díkůvzdání. Seollal je oslava Nového roku podle lunárního (čínského) kalendáře) a oslavy mohou trvat až 15 dní. S rozmachem křesťanství v celé zemi je však stále více Korejců otevřeno západní kultuře a Vánoce se stávají stále rozšířenějšími. Přestože jsou Vánoce v Jižní Koreji považovány za národní svátek, většina obyvatelstva je jako takové neslaví.
|