Vánoční perník. Mám na vás otázku, vlastně dvě. Už ji máte doma? A jak to máte nejraději? Tipy na sladké Vánoce bez hromady cukru. Nenechte se zmást výrobci!
|
|
|
|
Krásný čtvrtek ❤️
Jsem tu opět s pořádnou dávkou receptů, tentokrát se sladce vánočními 🎄 Protože je mi jasné, že u spousty z vás už to začíná vonět Vánoci a někteří už pečou cukroví, tak přináším pár tipů. Vím, není to klasika. Ale chutnají skvěle, hotovo budete mít za chvilku a stačí je připravit jen pár dní před Štedrým večerem. Anebo klidně hned teď na ochutnávací zkoušku a teprve pak naostro 😀
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Vánoční perník, který baví i chutná
- Zajímá mě, jak to máte nejraději
- Crypto Grusová
- Sladké vánoční dobroty
- Kvalitní kakao? Takový malý podvod
|
|
|
|
Nový recept: Vánoční perník
|
 |
Protože vánočních nápadů není nikdy dost, bude se třeba hodit tento na přípravu perníku v podobě vánočních stromečků. Není to sice typické cukroví, ale Vánoci voní už na dálku. Do přípravy zapojte i děti, zdobení je bude bavit ❤️
|
Kouknout na recept |
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový a vyhovuje téměř všem stravovacím stylům, které používám. To znamená, že je bez masa (překvapení 😀), Low Carb, Paleo/Bez mléčných výrobků, Primal a vegetariánský. Jen ti, co jedí podle pravidel Whole30, musí zavřít oči.
|
|
|
|
Už máte novou kuchařku doma?
Doufám, že někteří ano. Touhle dobou už by měli dopravci doručovat předobjednané knihy k vám domů. S obrovským napětím očekávám první reakce. Bude se líbit? Nezklamu? Pokud vám už Svěží kuchařka dorazila a nečekáte s ní pod stromeček, dejte mi vědět, jak se vám líbí. Co říkáte na drobný dárek, který jsme k ní přibalili? Vlastně spíš do kterého jsme ji zabalili 😇
Jak to máte nejraději? Podle čeho nejčastěji vaříte?
Při tom všem očekávání a přemýšlení nad novou kuchařkou mě napadla jedna zásadní otázka. Moje recepty najdete v tištěných kuchařkách, e-kuchařkách, kalendáři, mobilní aplikaci a na webu. Moc by mě ale zajímalo, podle čeho nejraději a nejčastěji vaříte. Je to tištěná kniha? Nebo máte raději bohatý výběr receptů a funkce aplikace? Anebo si recepty přepisujete z webu do vlastní soukromé kuchařky v podobě notesu? Vážně mě moc zajímá, jak to máte zrovna vy. A vůbec nemusí jít jen o mé recepty. Dejte mi prosím vědět přes tento krátký dotazník. Zabere to maximálně minutku. Jsem moc zvědavá na výsledky. Určitě se pak s vámi o ně podělím. Díky moc 🙏🏻❤️
Zaplatíte i Bitcoiny
Snažím se jít s dobou a tak jsem při objednávání umožnila platbu v Bitcoinech. Absolutně netuším, jestli někdo z vás nějaké Bitcoiny vůbec vlastní a platí jimi, ale proč to nezkusit 😎 Jsem zvědavá, zda tuto možnost někdo využije. Neočekávám smršť krypto plateb, ale jestli se najde alespoň jeden zákazník, který tuhle platební metodu použije, budu CryptoGrusovka 😂
|
|
|
|
Sladké Vánoce
Připravujete každý rok stejné, léty prověřené vánoční cukroví, nebo si rádi zaexperimentujete a zkusíte i něco nového? Pokud patříte do skupiny objevovatelů, tady je pár tipů, co dobrého můžete sobě i svým blízkým nachystat. Počítám, že všichni na Vánoce v jídle tak trochu přimhouříme oko nad nějakými pravidly. Ale je fajn mít po ruce i něco "svého", bez hromady přidaného cukru a mouky.
|
|
|
|
|
|
Není kakao jako kakao - takový malý podvod na zákazníky
Když uvidíte v obchodě vedle sebe dvě mléka a na jednom bude napsáno "bez konzervantů", po kterém sáhnete? Když budete kupovat hořké kakao, zvolíte raději to s nápisem "holandské"? Pokud jste na obě otázky odpověděli ANO, je to naprosto normální. Ale možná raději čtěte dál...
Oboje označení výrobku v nás záměrně vyvolává určitou představu. Představu kvality. Jenže do žádného (kravského) mléka se konzervanty nepřidávají, takže nápis hlásí něco, co je samozřejmostí a platí to automaticky i u toho druhého výrobku.
A holandské kakao? Napadla vás vyšší kvalita, něco jako belgická čokoláda? Jenže tohle označení neodkazuje ani na zemi původu, ani na nějaký speciální druh kvalitnějších kakakových bobů. Spíš naopak. Jako holandská se označují kakaa, která jsou vyráběna pomocí chemických látek, za účelem získání typické intenzivní chuti i z méně kvalitních bobů, které bývají výrazněji kyselé. To vše podle holandského chemika C.J. van Houtena. Takže vám vlastně označení "holandské kakao" říká "Tady byla použitá chemie" (nejčastěji uhličitan sodný a draselný).
Proto příště, až budete mít na výběr, raději sáhněte po přírodním (nealkalizovaném) kakau. A ideálně i nepraženém. Je světlejší, s méně intenzivní hořkou chutí a s největší pravděpodobností i z kvalitních bobů. Je ho ale potřeba použít o něco více než toho holandského. Což je přesně ten důvod, proč mi někteří z vás psali, že jim mléčné řezy vyšly příliš hořké. Já totiž už dlouho jiné než přírodní kakao nepoužívám, a proto mě nejdřív vůbec nenapadlo, že je zakopaný pes právě v holandském kakau 🍫🤷

|
|
|
|
Budu ráda, když mi odpovíte
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|
Mějte krásný konec roku!
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma?
|
|
|
|
|
|