Tyhle tortilly musíte zkusit! Jsou mňam. Kalendář se blíží do finále. Možná úplného. Konec tištěných knih? Má to vůbec smysl? Aplikace rozhodně. Na tohle u mandlové mouky pozor!

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Domácí tortilly

 

Domácí tortilly

Na stránkách už 2 recepty na bezlepkové tortilly mám. Když jsem ale chtěla jeden z nich přefotit, udělala jsem během přípravy jednu zásadní změnu - vynechala jsem vejce. Nějak jsem je zapomněla koupit 😀 Jenže jak to tak občas bývá, tahle neplánovaná úprava vedla k úplně božímu výsledku! Proto jsem ho vložila na stránky jako nový recept. Vyzkoušejte se mnou tyhle super tortilly z mandlové mouky. Na začátku jsou krásně vláčné, po opečení zase skvěle křupavé ❤️ 😍

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez mléčných výrobků a bez vajec, s nízkým obsahem sacharidů. Vyhovuje proto paleo, PrimalKeto a Low carb způsobům stravování. Pochutnají si na něm i vegetariáni

 
 

Kalendář 2024 už je skoro hotový

S korekturami nového kalendáře jsme si s mojí grafičkou už udělaly pár koleček. Ještě zbývá zkontrolovat všechny jmeniny a pak už se budeme blížit do finále. Tedy do výsledného vysázení (zpracování do podoby tiskových dat, nejde odevzdat jen tak obyčejné PDF nebo Word) a pak vše poslat do tiskárny. A tam na mě vykoukne další "oříšek", protože poskládat kalendářově stránky, tedy ne jako v klasické knize, dá občas pěkně zabrat představivosti a také komunikačním dovednostem 😁
Pár z vás se mě ptalo, jestli na kalendář budu dělat předprodej. Pokud to není nutné, předprodejům se vyhýbám. Protože se vždycky strašně bojím, že v procesu výroby někde zařádí šotek (a že ten si umí navymýšlet perličky) a já vám nebudu moct rychle a správně dodat to, co jsem slíbila. Ale kalendář je už celkem zaběhnutý (už spolu podle něj vaříme 6 let), tak se třeba k předprodeji odhodlám. Přeci jen tisk čehokoli je v dnešní době vcelku velký luxus a také obrovský risk. I proto je možné, že nový kalendář 2024 bude ten poslední. Proč? 


Tištěné kuchařky netáhnou

Vždycky jsem byla v newsletterech upřímná. Neberte to proto jako stížnost. Jen vám chci dát vědět, jak se věci mají. Prodej tištěných kuchařek v posledních pár měsících úplně zamrzl. Papírové kuchařské knihy prostě už moc netáhnou. Protože v číslech chci mít vždycky pořádek, mám tak nějak spočítané, že pokud to takhle půjde dál, budu muset od příštího roku pověsit blogování na hřebíček. Na skladě ještě nějaké kuchařky mám, ale při tomto množství už bych dříve dotiskávala. Teď už ale dotisk s největší pravděpodobností (tedy spíš na 100 %) nebude. Přiznám se, že je to celkem demotivující. Pokud budu dělat ještě nějakou kuchařku, bude asi už jen v elektronické verzi. S tím, že kdo bude chtít, může si ji doma vytisknout. Nechci vydávat knihy z dřevnatého nejlevnějšího papíru a paperback obálkou. Vždycky jsem chtěla, aby u receptů byly krásné velké fotky, a kuchařka podle mě má být pořádná bichle, která něco váží a je plná inspirace. Pár nápadů ale na kuchařky v hlavě ještě mám. A tak se vás chci zeptat... 

 

E-kuchařky podle surovin?

Už nějakou dobu mám v hlavě vytvoření série e-kuchařek podle určitých surovin. Začala bych asi cuketou. Dá se z ní vykouzlit hromada skvělých jídel a přesně v tomto období jsou recepty z ní těmi nejvíc vyhledávanými. Třeba u mě na stránkách denně až 500 lidí kouká na cukeťáky. Takže bych vypsala všechny cuketové recepty (mám jich v zásobě už celkem 100, to je docela hromada, co říkáte?) a udělala bych z nich přehlednou e-kuchařku. A pak další s jinou surovinou. Třeba s dýní, květákem... Abyste, až přijde jejich sezóna, měli po ruce pořádnou dávku nápadů. Co vy na to? Zajímalo by vás něco podobného? Nebo už raději vaříte jen podle netu, sociálních sítí a aplikací? 

 

Aplikace a budoucnost

Jak jsem psala výše, s blogováním a knihami to moc růžově nevypadá. Ale aplikace se vám líbí. Z toho mám velkou radost. Vývoj jde bohužel pomaleji, než bych chtěla. Kluci programátorští mají své vlastní práce víc než dost, takže na nové funkce a vychytávky jim nezbývá tolik času. Ale určitě časem zase nějaké přibydou! Podle počtu stažení a uložených oblíbených receptů vidím, že na aplikaci má smysl se soustředit.
 

Jak to máte vy? Čemu dáváte největší přednost? Chápu, že co člověk, to jiný názor. Ale budu moc ráda za každou zpětnou vazbu. Takže jak je to u vás? Papír? E-book, nebo aplikace? Stačí zase do e-mailu jen 1 slovo. Ale samozřejmě budu ráda za víc 🙂


 

Dáte si Tex-Mex? 

I když jsem v úvodu psala, že miluju mexickou kuchyni, musím se trošku opravit. Miluju spíš Tex-Mex. Protože k té opravdu tradiční mexické se člověk zas tak moc nedostane (i když se najdou výjimky). A co že to ten Tex-Mex vlastně je? Představte si chuťově bohatá jídla, kde hrají prim suroviny jako je maso (zejména hovězí), tučné sýry, pikantní chilli koření a fazole. Je to kulinářský styl, který vznikl spojením americké (zejména té z TEXasu) a MEXické kuchyně. Přináší chutě, které milují lidi na obou stranách hranice. Necháte se také zlákat? Vyberte si něco z následujících receptů, pusťte si k tomu nějaké tradiční mexické písničky a udělejte si pořádnou fiestu 🪅A pokud byste si k tomu chtěli nalít i něco typicky mexického a pěkně osvěžujícího, určitě si k tomu připravte ibiškový čaj Aqua de Jamaica (ne, to není překlep, opravdu se mu tak v Mexiku říká). Stačí když uvaříte velmi silný výluh ze sušených ibiškových květů (velmi vřele tuhle chuťovou bombu doporučuji pořídit), volitelně i s celou skořicí, naředíte ledovou vodou, dosladíte a nalijete do skleniček s ledem 🍹Cink, cink a na zdraví! Pro další hromadu dobrot inspirovaných mexickou kuchyní (tedy spíš Tex-Mex, já vím) nakoukněte do aplikace PaleoSnadno

 

Salsa Pico de gallo🇲🇽 Salsa Pico de gallo

 
Guacamole

🇲🇽 Guacamole

Mexický masový koláč

🇲🇽 Mexický masový koláč

Mexická květáková rýže🇲🇽 Mexická květáková rýže

 
Dýňové chili con carne

🇲🇽 Dýňové chili con carne

Mexická dýňová polévka

🇲🇽 Mexická dýňová polévka

Aztécká polévka🇲🇽 Aztécká polévka

 

Nachos tortilla chipsy🇲🇽 Nachos tortilla chipsy

Kuřecí fajitas🇲🇽 Kuřecí fajitas

Mandlová mouka? Pozor na ni! 

Mandlovou mouku používám při vaření už několik let, od samotného začátku mé změny stravování. Proto ji najdete uvedenou v mnoha mých receptech (i v tom novém ze dneška). Ale nedávno jsem začala přidávat k názvu téhle suroviny ještě jedno slovo. Hodně důležité slovo. Slovo, které může vše změnit. Jaké?

 

Co je to vlastně mandlová mouka? 

Úplně jednoduše řečeno - jsou to namleté mandle. Nic víc, prostě mandle. Teď ale přijde to ale. Na českém trhu je v označování mandlové mouky trošku zmatek a jednotlivé výrobky se od sebe mohou více nebo méně lišit. V čem? Ve třech důležitých vlastnostech - jemnosti namletí, blanšírování použitých mandlí a také jejich předchozím vylisování. 

 

Druhy mandlové mouky  

V nabídce najdete mouky s různou konzistencí - od velmi hrubé až po jemnou. Osobně dávám přednost té jemněji namleté, protože těsta z ní jsou lehčí a jemnější. Pokud jemnou mouku neseženu, proženu ji krátce elektrickým mlýnkem na kávu. Ale nesmím to přehnat, protože pak se z ní začne tvořit spíš už ořechové máslo. Jemnosti pomůže i prosytí přes sítko.

 

Další vlastností, podle které mandlovou mouku vybírám, je to, zda byla vyrobena z blanšírovaných (tedy loupaných) nebo neloupaných mandlí. Nevyhýbám se ani jednomu druhu. Nicméně je důležité myslet na to, že ta z neloupaných mandlí (poznáte ji podle tmavšího odstínu) dodává jídlům jemně nahořklý ořechový podtón. Což třeba v některých dezertech vůbec není na škodu. Ale například ve výše uvedených tortillách je zkrátka lepší jemnější chuť.

 

A teď se dostáváme k onomu slůvku, které nově přidávám do všech receptů, kde jsem použila mandlovou mouku. Jaké to je? Neodtučněná. Dříve se totiž odtučněná mandlová mouka na českém trhu prakticky vůbec nevyskytovala, proto to nebylo nutné uvádět. Teď už ji ale můžete koupit celkem často, třeba v DM drogerii. Jenže občas ten důležitý údaj o snížení obsahu tuku (odtučnění) na obalu chybí. A vy jste pak překvapení, že recept nevyšel vůbec podle vašich představ. Jste zklamaní a naštvaní. Ani se nedivím. Mandlová mouka přeci jen není nejlevnější záležitost.

 

Kde funguje jedna, druhá zklame 

Odtučněná mandlová mouka se vyrábí tak, že ořechy se nejdříve vylisují pro získání oleje a zbylá drť se rozemele. Výsledná mouka má příjemnou jemnou konzistenci, která se podobá klasické pšeničné mouce. Jenže to, že je zbavená tuku, jí dodává jednu velmi nepříjemnou vlastnost. Extrémně saje. Podobně jako mouka kokosová. Při vaření či pečení se pak chová úplně jinak než ta neodtučněná. Výsledná těsta z ní jsou tužší, drolivá a dusivá. Tedy pokud jí použijete stejné množství, jak je uvedeno v receptu. Odtučněnou a neodtučněnou mouku nelze totiž volně zaměňovat ve stejném poměru. Té odtučněné je potřeba dát mnohem méně. Konkrétní poměr vám ale neporadím, protože se jí vyhýbám a nikde ji ve svých receptech nepoužívám. Pokud bych to ale měla odhadnout, myslím, že se to bude pohybovat někde mezi 50-70 %. Ale i tak nebude výsledek stejný.

 

Co hledat na obalu?  

Jak tedy odtučněnou mandlovou mouku poznat? Někdy to najdete uvedené přímo na obalu nebo v popisku produktu. Ale občas tenhle důležitý údaj chybí. Abyste měli jistotu, vždy zkontrolujte výživové informace. Neodtučněná mandlová mouka má obsah tuku cca 50 g na 100 g výrobku. Oproti tomu se u té odtučněné obsah tuku pohybuje někde okolo 15 g. A těch chybějících 35 gramů je vážně znát. 

 

Vždy neodtučněná!

Takže pokud v mých receptech narazíte na surovinu v podobě mandlové mouky, vždy sáhněte po té neodtučněné. Odtučněnou zkrátka v receptech nikdy nepoužívám. Ani u těch starších, kde to zatím nemám všude dodatečně doplněné. 

 

A ještě jeden tip na závěr - pokud vám doma ta správná mandlová mouka chybí a vy ji plánujete koupit, nebo jste chtěli doplnit její zásoby, tak nakoukněte na Grizly.cz. Při psaní tohoto článku jsem u nich narazila na mouku za super cenu. Mají ještě pár dní na ni akci, tak určitě neváhejte 👍 Připadá vám kilo mandlové mouky moc a máte strach, že se v tomhle vedru zkazí? Uložte ji do mrazáku. Pak můžete vždy jen odsypat potřebné množství a máte na dlouho vystaráno. Už teď se těším, co z ní společně vykouzlíme 💕

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Mějte se krásně letně ❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

E-kuchařka Whole30
60 receptů
bonusové materiály

 
Lucie Grusová