Krásný barevný den přeji!
Dalších 14 dní uteklo jako voda a já tu pro vás mám první červnový newsletter. Tentokrát bude plný barevných dobrot, které si můžete připravit z květáku. Možná si řeknete, že je to pěkně nudná surovina. Já si ale myslím, že je to přímo naopak a že se s ním dá v kuchyni vyloženě kouzlit. Tak tedy: Abrakadabra! 👐
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Barevný kvašený květák
- Balíkovna v akci za výhodnou cenu
- 9 nejlepších receptů z květáku
- Už vám někdy květák zhořkl? Řeknu vám proč
|
|
|
|
Nový recept (přímo v e-mailu): Kvašený květák
|
 |
Květáková sezóna je v plném proudu, tak se určitě bude hodit pár receptů. Který z těch, které uvádím níže, vyzkoušíte jako první? 😍 Já si určitě zase brzy připravím tento kvašený, ve více barvách a chutích 😋
Například
💛 jasně žlutý s kurkumou a zázvorem
🍥 zářivě růžový s červenou řepou
🌶️ barevně nudný, ale chuťově řízný s chilli a jalapeňo
POSTUP
Květák rozeberte na růžičky a velmi pečlivě opláchněte. Smíchejte ho s ostatními zvolenými surovinami a zalijte studenou vodou. Přidejte sůl, jejíž množství odpovídá 2 % celkové váhy květáku, surovin a vody (takže třeba na 600 g květáku, 100 g dalších surovin a 800 ml vody = 1500 g obsahu sklenice, to vydělit 50 a vyjde 30 g soli). Sůl dobře rozpusťte. Květák v nálevu něčím zatižte, aby byl kompletně ponořený, a sklenici nechte stát v cca 20 °C přibližně 3-5 dní. Pak uložte do lednice, kde vydrží několik týdnů.
Kvašený květák je naprosto famózní doplněk ke všem druhům masa, proto s ním uděláte velkou parádu například při grilovačce.
Určitě tenhle recept vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak chutnalo 😍
|
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, bez masa, vajec a mléčných výrobků. Vyhovuje proto naprosto všem stravovacím stylům, kterým se věnuji, tedy Keto, Low Carb, Paleo, Primal a Whole30. Pochutnají si na něm i vegetariáni.
|
|
|
|
Balíkovna za super akční cenu 🏷
Jedna novinka, která vás (doufám) potěší. Konečně se mi podařilo přidat nový způsob dopravy, kterým je oblíbená Balíkovna od České pošty. Do konce září je za mimořádnou akční cenu 59 Kč. Takže jde aktuálně o nejvýhodnější a nejlevnější způsob dopravy 🚚👍 Jestli přemýšlíte o mých kuchařkách nebo notesech, tak určitě neváhejte. S Balíkovnou na dopravě výrazně ušetříte.
|
|
|
Květák v hlavní roli
Budu se opakovat, ale jestli se dá s nějakou surovinou v kuchyni vyloženě kouzlit, je to právě květák. Pamatuju si, že jako malá jsem ho nikdy neochutnala jinak než ve třech základních podobách - na mozeček, smažený a jako polévku. Aaaaa, vlastně ještě zavařovaný sladkokyselý. Ještě před několika lety by mě ani nanapadlo, že se dá doplnit brynzou a použít místo halušek. Že z něj připravíte skvělou kaši nebo dokonce variantu klasické rýže. Že si bude skvěle rozumět třeba se špenátem a houbami nebo smetanou a sušenými rajčaty. Zkrátka, že se s touhle na první pohled nudnou surovinou můžete v kuchyni mnohem víc vyřádit 😍 Tak nakoukněte do výběru a některý květákový recept určitě vyzkoušejte. Věřím, že se bude oblizovat až za ušima 😋
Dalších 24 receptů s květákem najdete u mě na webu a mnohem víc v mobilní aplikaci PaleoSnadno. Stačí si vybrat, na co máte chuť ❤️
|
|
|
|
|
|
Stalo se vám někdy, že byl květák výrazně hořký? A víte proč?
Koupili jste hořký květák
Stává se to zejména mimo sezónu (proto se nákupu květáku v období od listopadu do dubna raději vyhněte), nebo u úrody, která byla vystavená přílišnému slunci, nedostatečné zálivce či pomalu rostla. S takovým květákem bohužel už moc nezmůžete. Sníst ho můžete, špatně vám po něm nebude, ale chutnat asi také moc ne.
Květák jste převařili
Pokud se květák (a nejen on, ale i brokolice, kapustičky, ředkev aj.) příliš dlouho tepelně upravuje, dochází ke zvýraznění jeho přirozeně nahořklé chuti a pro někoho nepříjemné vůně. Proto květák nevařte zbytečně moc dlouho a také ho nezakrývejte poklicí.
Jste "superochutnávač"
Možná patříte do skupiny lidí, kteří jsou ve zvýšené míře citliví na tzv. glukosinoláty, což jsou organické sloučeniny přirozeně se vyskytující v některých rostlinách a způsobující jejich štiplavé aroma. Těchto lidí je mezi populací jen 20 %. Pokud mezi ně patříte, asi si kvůli tomu nepochutnáte na některých typech zeleniny, ale z hlediska vývoje jste na tom vlastně dobře. Historicky totiž mohla schopnost ucítit glukosinolát poskytnout výhodu přežití, protože super-degustátoři jsou schopni lépe detekovat chuť toxických látek a jedů, které jsou často hořké.
|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|