Pěkný den přeji.
Čtrnáct dní zase uteklo jak voda (doslova, ale o tom až níže), tak posílám nový newsletter plný svěžích receptů a také malého nakouknutí do zákulisí PaleoSnadno.
Jaro je už klepe na dveře. Proto jsem pro vás tentokrát vybrala recepty, které mi svojí barvou tohle roční období hodně připomínají. Jsou totiž plné špenátu. Myslím, že Pepek námořník by z nich měl radost 💪🏻
Co si budeme povídat, není pořád vše jen "ejchuchu". Proto dnes musím zmínit raketový růst cen všeho a co to pro mě znamená, politovat kolegy vývojáře, kteří si postupně prošli covidem, a tak trochu "po česku" si postěžovat na počasí. Ale protože jsem v jádru optimista, nakoukneme společně s nadějí i do budoucnosti. A taky tak trochu vyčiníme Pepkovi, že nám lhal o zázračném obsahu železa ve špenátu.
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Dobrota, kterou musíte zkusit: Květák se špenátovým pestem a kuřetem
- Zdražuje se všude. Já nechci, ale...
- Vývoj aplikace, počasí a covid
- Kalendář 2023 v přípravě
- Což takhle dát si špenát?
- Co způsobí špatně zapsaná desetinná čárka
|
|
|
|
Nový recept: Květák se špenátovým pestem a kuřetem
|
 |
Jestli si květák rozumí s nějakou jinou zeleninou, je to právě špenát. Vyzkoušejte jejich kombinaci v rychlém, ale chuťově skvělém jídle, po kterém zůstanou jen prázdné talíře a vy sklidíte zaslouženou pochvalu.
|
Podívat se na recept |
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, bez vajec a s drobnou úpravou ho lze připravit i bez mléčných výrobků. Odpovídá tak všem stravovacím stylům, kterým se věnuji, tedy Low Carb, primal a při obměně i Paleo a Whole30.
|
|
|
|
Nechci! Ale musím...
Knižní sektor, nebo spíš tisk čehokoli, se v posledních několika měsících doslova utrhl z řetězu. Doprava, papír a barvy zdražují snad každou hodinu. Materiál buď vůbec není, nebo za naprosto astronomické částky. Zrovna řeším další dotisk Voňavé kuchařky, protože na skladě zbývá už jen posledních pár kusů, a ceny jsou skoro 3x vyšší než u jejího prvního vydání. Oproti výtisku Svěží kuchařky z loňského listopadu cena vyskočila skoro 2x ani ne za půl roku. Přitom knihu tisknu tam, kde mi s cenou vychází vstříc. Všechny ostatní tiskárny mají ceny ještě mnohem vyšší (už jsem dostala i nabídku na cenu, za kterou knihy nabízím na stránkách 🙈). Je to prostě tvrdá realita a bohužel s ní nic nenadělám. Proto naprosto upřímně píšu, pokud uvažujete o koupi mých tištěných kuchařek, třeba i jako dárek, udělejte to teď. Ceny už dlouho neudržím. Včera mi navíc přišla zpráva i o zdražení dopravy, distribuce a skladu. Nakonec mi nezbude nic jiného než zdražení promítnout nejen do ceny knih, ale i poštovného 😭
Vývoj mobilní aplikace brzdí počasí i covid
Kolegové, kteří se mnou pracují na vývoji mobilní aplikace, jsou sezónní digitální nomádi. Každý rok se na přelomu zimy a jara scházejí na Kanárských ostrovech, kde pracují na svých vlastních, ale i společných projektech. Letos měli v plánu zase o kousek dál posunout aplikaci PaleoSnadno, vymyslet a naprogramovat do ní nové funkce. Jenže je všechno jinak. Počasí tam mají (stejně jako já na jihu Španělska) hodně mizerné. Jasně, řeknete si: Pořád o 17-18 stupňů lepší než v Čechách, i když místo tradičního sluníčka vytrvale lije. Jenže v noci teploty klesnou i pod 10 stupňů, a když nemáte v bytě topení (což je v Andalusii zcela normální), už to takový med není. Navíc se jim do toho podařilo chytit covid a postupně jím všichni prošli, takže místo práce na aplikaci tráví čas v posteli. Úplně tu "apokalypsu" vidím: Tři nemocní chlapi ve vymrzlém bytě 😷🥶
Kalendář 2023
Ale dost bylo stěžování! Bude líp! Proč? Protože prostě MUSÍ! Opravdu tomu chci věřit. Proto s důvěrou pracuju na novém kalendáři s recepty pro rok 2023. I když se to možná zdá zatím daleko, už je nejvyšší čas začít vše dávat dohromady. Příprava receptů a fotek do téhle pravidelné limitované edice zabere několik týdnů až měsíců. Pak je potřeba vše tisíckrát pročíst, zkontrolovat údaje, spočítat výživové hodnoty, opravit překlepy, podle potřeby zkrátit texty, aby se vešly do určeného místa, doplnit data začátků a konců půstů, vše graficky zpracovat, vysázet a na konci léta už mít vše přepravené pro tiskárnu. Možná bude nový kalendář o něco dražší než ty předchozí, ale moc doufám, že vám přinese stejnou radost jako ty z minulých 4 let. Už teď se těším na společné vaření ❤️
|
|
|
|
🌱 Což takhle dát si špenát?
Nevím jak vy, ale jaro mám v hlavě spojené hlavně se třemi surovinami - ředkvičkami, medvědím česnekem a... právě špenátem (ze začátku spíš jen tím mladým, baby). Velmi dlouho jsem ale při vaření používala jen mražený a vlastně ho stále připravovala na stejný způsob. Nějak chyběla inspirace. Dneska už je to ale jinak. Tahle skvělá surovina mě v kuchyni hodně baví ❤️ Proto jsem pro vás vybrala pár receptů, kde právě špenát hraje jednu z hlavních rolí, a další najdete u mě na stránkách.
|
|
|
|
|
Určitě jste někdy dříve zaslechli, že špenát je skvělým zdrojem železa. Tenhle mýtus už byl dávno vyvrácený a dnes už mu věří asi málokdo. Ale jak tahle "špenátová kachna" vlastně vznikla? V roce 1870 publikoval německý chemik Erich von Wolf odbornou práci, v níž uváděl, že špenát obsahuje mnohonásobně více železa než ostatní listová zelenina. Skutečná špenátománie pak vypukla ve 30. letech dvacátého století, kdy se objevil jeho propagátor Pepek námořník, který právě špenátu vděčil za své obří svaly. Oblíbená postavička svérázného námořníka nicméně neměla sloužit k propagaci špenátu jako zdroje železa, ale vitamínu A.
Už v roce 1937 ale přišli němečtí vědci se zjištěním, že špenát má jen desetinu množství železa, než je u něj uváděno. Wolf prý způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky, takže špenát neobsahuje 35 mg železa, ale jen 3,5 mg. Což je vcelku málo. Navíc má tahle listová zelenina vysoký podíl kyseliny šťavelové, která i tomu málu brání v účinném vstřebávání.
Fámy o tom, že vás špenát dobije železem víc než jakákoli jiná potravina, ale v určité podobě přetrvaly dodnes.
|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|