V hlavní roli hlíva. Skvělý houbový paprikáš za chvilku na stole. Máte nápad, jak by se měla jmenovat? Vyhrajte! Na těchto receptech si pochutnají všichni. Zázračná houba, která léčí.
|
|
|
|
Pěkný den 🍂
Zdravím vás při prvním podzimním a také svátečním čtvrtku 🙂 Jaká byla letos vaše houbařská sezóna? U mě bohužel nulová. Nějak jsem to nestihla a navíc u nás na chalupě tentokrát houby ani moc nerostly 😐 Ale co by to bylo za přelom léta a podzimu bez nějaké houbové dobroty! Proto jsem pro vás dnes připravila ty nejlepší lahůdky z hub, konkrétně hlívy. Protože tu si můžete dopřát kdykoliv, ať už houby rostou nebo nerostou. Některé recepty vás asi hodně překvapí. Ale za všechny dávám ruku do ohně, že si na nich pochutnáte ✌️ Zkusím také sílu internetu a poprosím vás o pomoc. Třeba společně vymyslíme název nové e-kuchařky. Tak pojďme na to!
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept: Hlívový paprikáš
- Máte nápad? Vyhrajte!
- Pochutná si celá rodina
- Zázračná hlíva ústřičná
|
|
|
|
NOVÝ RECEPT: Hlívový paprikáš
|
 |
Tradiční maďarský paprikáš se připravuje z kuřete, velmi podobně jako naše české kuře na paprice. Rozdíl je zejména v použití zakysané smetany a velmi často také rajčatového protlaku, případně čerstvých rajčat a paprik. Pokud nemáte chuť na maso nebo hledáte rychlejší verzi téhle oblíbené klasiky, vyzkoušejte se mnou boží hlívový paprikáš. Uvidíte, že se po něm jen zapráší! ❤️ A kdyby vám snad doma chyběla tučná zakysaná smetana (a obchod selhal), žádný problém! Připravte si domácí podle receptu z minulého newsletteru 👌
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez ořechů, bez vajec a také bez masa. Vyhovuje tak Low carb, Primal a vegetariánském způsobu stravování. Pochutnáte si na něm, ať už se ale stravujete jakkoliv.
|
|
|
|

Jak se má jmenovat nové e-kuchařka? Poradíte?
Jak už jsem zmiňovala v předchozích e-mailech, novou cuketovou e-kuchařku už mám skoro připravenou. Teda skoro! Znáte to, občas jsou ty "dodělávky" nakonec ze všeho časově nejnáročnější. Pořád si ale lámu hlavu s názvem. A pořád mě nic nenapadá. Ptala jsem se i umělé inteligence. Ale co si budeme povídat, nic kloudného z ní nevypadlo. Tak se obracím na vás, mé věrné čtenáře. Napadá vás, jak by se kuchařka s 60 recepty, kde hraje hlavní roli cuketa, mohla jmenovat? Takové to obligátní "Recepty z cukety" mi přijde nudné. Ale zase hned každý pozná, o co se jedná. Prostě dilema a zavařený mozek 😄 Pomůžete mi? Co byste hledali, kdybyste chtěli najít kuchařku s recepty z cukety? Pokud máte nějaký nápad na název cuketové e-kuchařky, stačí mi ho napsat do formuláře. Ten nejlepší tip(y) ode mě získá novou cuketovou e-kuchařku a k tomu jako bonus VIP členství v aplikaci PaleoSnadno na půl roku zdarma ❤️
|
Navrhnout název nové e-kuchařky |
|
|
Nejlepší recepty s hlívou
Když koupíte v obchodě hlívu, máte maximálně pár dní na její zpracování. Abyste v takové chvíli nemuseli dlouho zkoumat a přemýšlet, co dobrého z ní připravit (a už budete mít vyzkoušený boží hlívový paprikáš ☝️), mám tu pro vás další super recepty právě s touto oblíbenou houbou. Na všech si pochutnáte nejen vy sami, ale i celá vaše rodina ✌️ Nezapomeňte také nakouknout do aplikace PaleoSnadno, kde najdete další dobroty s hlívou. Třeba vepřové výpečky s kapustičkami, pečené houby s dýňovou kaší, celerovou rýži s tvarůžky a hlívovou kulajdu 😋
|
|
|
|
|
Zázračná houba, která léčí
Hlíva ústřičná, původně pocházející z Číny, patří mezi nejoblíbenější druhy hub na světě. Její název vychází z tvaru klobouku, který připomíná ústřici. Má bílošedou až šedou barvu, jemně masitou chuť a příjemnou houbovou vůni. Jedná se o dřevokaznou houbu, která parazituje na listnatých stromech. V přírodě roste zejména od léta do zimy, doma ji ve vhodných podmínkách můžete pěstovat po celý rok.
Zdravotní přínosy
Hlíva ústřičná bývá velmi často označována jako superpotravina s mnoha zdravotními benefity. Podle některých zdrojů je to jeden z nejúčinnějších prostředků na posílení imunity, snížení cholesterolu a cukru v krvi, prevenci srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny a také na podporu onkologické léčby. Je také doporučována při akné, svědění kůže, ekzému a výskytu bradavic. Má vysoký obsah některých vitamínů a minerálů. Například z 200 g hlívy získáte více než 50 % doporučené denní dávky vitamínů B3, B2 a B5 a také mědi. Z třetiny pak pokryjete potřebu fosforu a železa.
Na co si dát pozor
Při nákupu hlívy ústřičné vybírejte mladší a menší houby (nemají tak tvrdý stonek) a dbejte na to, aby nebyly znehodnocené otlaky či nadměrnou vlhkostí. Občas se můžete setkat s balenou hlívou, která na první pohled vypadá jako by stříbřitě plesnivá. Nemusíte mít strach, nejedná se o závadu. Houby lze normálně konzumovat. Je to pouze povlak z jejich výtrusů. Hlíva totiž ve vhodných podmínkách dál roste i po oddělení z mateřského trsu. Kdyby to byla plíseň, poznali byste to podle typického zápachu a také odlišné barvy, většinou jemně zelené, žluté, modré či červené.
Hlíva v kuchyni
Zakoupené houby doma zbavte igelitového obalu a umístěte nejlépe do papírového sáčku. Uložte je do lednice s teplotou okolo +4 °C, kloboučky nahoru. Spotřebujte nejpozději do 3-4 dnů. Houby nikdy neomývejte! Pouze je otřete papírovým ubrouskem od případné povrchové nečistoty.
Hlívu můžete tepelně upravovat snad na všechny způsoby - restovat, smažit, vařit, dusit, péct i sušit. Připravíte tak z ní různé omáčky, polévky, karbanátky, řízky a stir-fry. Na rozdíl od mnoha jiných hub lze hlívu jíst i syrovou.
Další lahůdky s hlívou
Navnadila jsem vás a dostali jste chuť na něco dobrého z hlívy? Prošli jste výše uvedené hlívové recepty a stále jste si nevybrali? Nevadí! Mám tu pro vás pár dalších tipů 👌
- Smažená obalovaná hlíva - tuhle lahůdku jsem si během psaní tohoto hlívového newsletteru uvařila. Že vám sem dám pěknou fotku. Jenže to byla taková dobrota a já pořád ujídala, že než jsem stačila připravit všechny propriety na focení, tak už vlastně nebylo co fotit 🫣😇 No nic, tak příště! 😄 O recept vás ale neochudím. Pokud hledáte (bezlepkovou, nízkosacharidovou) variantu ke klasickému trojobalu (nebo chcete prostě jen zkusit něco nového), postupujte úplně stejně jako u obalovaného květáku. Velmi dobře také funguje i těstíčko z bramborového škrobu a vody, ochucené česnekem, solí a pepřem.
- Nakládaná sladko-kyselá hlíva - je mi úplně jasné, že tohle nebude úplně pro každého. Ale je to taaak dobré! 👌 Navíc v téhle úpravě je v hlívě zachováno maximum zdraví prospěšných látek, takže recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Stačí nakrájet hlívu a cibuli a zalít je horkým svařeným nálevem z vody, octa, bobkového listu, nového koření, celého pepře, sladidla a soli. Po pár hodinách odležení v lednici si můžete pochutnat na úžasně svěží lahůdce, která se skvěle hodí například k pečenému masu. Jestli plánujete ještě nějakou grilovačku, tak tohle vám při ní rozhodně nesmí chybět!
- Houbová paštika - zní to asi zvláštně, ale je to vážně boží! ✌️ Na větším množstvím tuku orestujte šalotku a hlívu. Směs ochuťte česnekem, mletým kmínem, troškou balzamika, bylinkami, solí a pepřem. Vše rozmixujte co nejvíce dohladka. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice. Pak už používejte, jak jste zvyklí u klasické játrové paštiky. Tento recept najdete také ve Svěží kuchařce. Pokud ji máte doma, tak nalistujte stranu 488. Nemáte? Pak neváhejte objednat, protože v knize na vás čeká dalších 169 svěžích receptů.
- Trhaná pečená hlíva - máte rádi trhané maso? Já ho naprosto miluju! 😍 Jenže příprava nějakou chvíli trvá a ne vždy je na to nálada a čas. Ale jde to i jinak! Za pár minut a s minimem práce můžete mít na stole obdobnou lahůdku, jen připravenou z hlívy. Celý recept na pečenou trhanou hlívu najdete u mě na Instagramu a brzy ho určitě také přidám do aplikace, protože je to vážně mega dobrota!
- Houbové koření - voňavá kořenicí směs dokáže s jídlem divy! Stačí přidat špetku třeba do květákového "risotta", houbové polévky nebo třeba i jen domácího másla. Mňamka! 😋 Pro tyto účely nakrájenou hlívu usušte spolu s cibulí, česnekem a bylinkami. Až budou všechny suroviny krásně šustit, rozemelte je se solí a kmínem. Uchovávejte v chladu, suchu a temnu, kde vám tohle boží koření vydrží i několik měsíců.
- Tatarák z hlívy - pro někoho možná další zvláštnost, ale je to vážně dobrota, slibuju! ✌️ Nadrobno nakrájenou hlívu a rozmačkaný česnek orestujte, ochuťte sójovou omáčkou, kmínem, solí a pepřem. Část směsi rozmixujte a vraťte zpět. Nechte vychladit a pak dochuťte jemně nakrájenou šalotkou, kapary a petrželkou. Tataráček podávejte se syrovým žloutkem a opečeným oblíbeným pečivem.

Tak který hlívový recept se mnou dnes vyzkoušíte? Dejte mi vědět, na čem jste si pochutnali 😍
|
|
|
|
Archiv newsletterů!
Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.
Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂
|
|
|
|
Mějte krásný začátek podzimu a na počtenou za 14 dní❤️
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
|
|
|
|
Kde najdete mé další recepty?
|
|
|
|
|
|
|
|