V hlavní roli hlíva. Skvělý houbový paprikáš za chvilku na stole. Máte nápad, jak by se měla jmenovat? Vyhrajte! Na těchto receptech si pochutnají všichni. Zázračná houba, která léčí. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Hlívový paprikáš

 

Hlívový paprikáš

Tradiční maďarský paprikáš se připravuje z kuřete, velmi podobně jako naše české kuře na paprice. Rozdíl je zejména v použití zakysané smetany a velmi často také rajčatového protlaku, případně čerstvých rajčat a paprik. Pokud nemáte chuť na maso nebo hledáte rychlejší verzi téhle oblíbené klasiky, vyzkoušejte se mnou boží hlívový paprikáš. Uvidíte, že se po něm jen zapráší! ❤️ A kdyby vám snad doma chyběla tučná zakysaná smetana (a obchod selhal), žádný problém! Připravte si domácí podle receptu z minulého newsletteru 👌  

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez ořechů, bez vajec a také bez masa. Vyhovuje tak Low carb, Primal a vegetariánském způsobu stravování. Pochutnáte si na něm, ať už se ale stravujete jakkoliv. 

 

 

Cuketové recepty

Jak se má jmenovat nové e-kuchařka? Poradíte? 

Jak už jsem zmiňovala v předchozích e-mailech, novou cuketovou e-kuchařku už mám skoro připravenou. Teda skoro! Znáte to, občas jsou ty "dodělávky" nakonec ze všeho časově nejnáročnější. Pořád si ale lámu hlavu s názvem. A pořád mě nic nenapadá. Ptala jsem se i umělé inteligence. Ale co si budeme povídat, nic kloudného z ní nevypadlo. Tak se obracím na vás, mé věrné čtenáře. Napadá vás, jak by se kuchařka s 60 recepty, kde hraje hlavní roli cuketa, mohla jmenovat? Takové to obligátní "Recepty z cukety" mi přijde nudné. Ale zase hned každý pozná, o co se jedná. Prostě dilema a zavařený mozek 😄 Pomůžete mi? Co byste hledali, kdybyste chtěli najít kuchařku s recepty z cukety? Pokud máte nějaký nápad na název cuketové e-kuchařky, stačí mi ho napsat do formuláře. Ten nejlepší tip(y) ode mě získá novou cuketovou e-kuchařku a k tomu jako bonus VIP členství v aplikaci PaleoSnadno na půl roku zdarma ❤️

Navrhnout název nové e-kuchařky

 

Nejlepší recepty s hlívou 

Když koupíte v obchodě hlívu, máte maximálně pár dní na její zpracování. Abyste v takové chvíli nemuseli dlouho zkoumat a přemýšlet, co dobrého z ní připravit (a už budete mít vyzkoušený boží hlívový paprikáš ☝️), mám tu pro vás další super recepty právě s touto oblíbenou houbou. Na všech si pochutnáte nejen vy sami, ale i celá vaše rodina ✌️ Nezapomeňte také nakouknout do aplikace PaleoSnadno, kde najdete další dobroty s hlívou. Třeba vepřové výpečky s kapustičkami, pečené houby s dýňovou kaší, celerovou rýži s tvarůžky a hlívovou kulajdu 😋

 

Dršťková polévka z hlívy👌 Dršťková polévka z hlívy

 
Hlívové škvarky

👌 Hlívové škvarky

Podzimní zelná polévka

👌 Podzimní zelná polévka

 

Masové kuličky v houbové omáčce👌 Masové kuličky v houbové omáčce

 
Smetanové zelí s houbami

👌 Smetanové zelí s houbami

Houbová polévka se sýrem brie

👌 Houbová polévka se sýrem brie

 

Zázračná houba, která léčí

Hlíva ústřičná, původně pocházející z Číny, patří mezi nejoblíbenější druhy hub na světě. Její název vychází z tvaru klobouku, který připomíná ústřici. Má bílošedou až šedou barvu, jemně masitou chuť a příjemnou houbovou vůni. Jedná se o dřevokaznou houbu, která parazituje na listnatých stromech. V přírodě roste zejména od léta do zimy, doma ji ve vhodných podmínkách můžete pěstovat po celý rok.    

 

Zdravotní přínosy 

Hlíva ústřičná bývá velmi často označována jako superpotravina s mnoha zdravotními benefity. Podle některých zdrojů je to jeden z nejúčinnějších prostředků na posílení imunity, snížení cholesterolu a cukru v krvi, prevenci srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny a také na podporu onkologické léčby. Je také doporučována při akné, svědění kůže, ekzému a výskytu bradavic. Má vysoký obsah některých vitamínů a minerálů. Například z 200 g hlívy získáte více než 50 % doporučené denní dávky vitamínů B3, B2 a B5 a také mědi. Z třetiny pak pokryjete potřebu fosforu a železa. 

 

Na co si dát pozor 

Při nákupu hlívy ústřičné vybírejte mladší a menší houby (nemají tak tvrdý stonek) a dbejte na to, aby nebyly znehodnocené otlaky či nadměrnou vlhkostí. Občas se můžete setkat s balenou hlívou, která na první pohled vypadá jako by stříbřitě plesnivá. Nemusíte mít strach, nejedná se o závadu. Houby lze normálně konzumovat. Je to pouze povlak z jejich výtrusů. Hlíva totiž ve vhodných podmínkách dál roste i po oddělení z mateřského trsu. Kdyby to byla plíseň, poznali byste to podle typického zápachu a také odlišné barvy, většinou jemně zelené, žluté, modré či červené.

 

Hlíva v kuchyni 

Zakoupené houby doma zbavte igelitového obalu a umístěte nejlépe do papírového sáčku. Uložte je do lednice s teplotou okolo +4 °C, kloboučky nahoru. Spotřebujte nejpozději do 3-4 dnů. Houby nikdy neomývejte! Pouze je otřete papírovým ubrouskem od případné povrchové nečistoty.
Hlívu můžete tepelně upravovat snad na všechny způsoby - restovat, smažit, vařit, dusit, péct i sušit. Připravíte tak z ní různé omáčky, polévky, karbanátky, řízky a stir-fry. Na rozdíl od mnoha jiných hub lze hlívu jíst i syrovou. 


Další lahůdky s hlívou 

Navnadila jsem vás a dostali jste chuť na něco dobrého z hlívy? Prošli jste výše uvedené hlívové recepty a stále jste si nevybrali? Nevadí! Mám tu pro vás pár dalších tipů 👌

  • Smažená obalovaná hlíva - tuhle lahůdku jsem si během psaní tohoto hlívového newsletteru uvařila. Že vám sem dám pěknou fotku. Jenže to byla taková dobrota a já pořád ujídala, že než jsem stačila připravit všechny propriety na focení, tak už vlastně nebylo co fotit 🫣😇 No nic, tak příště! 😄 O recept vás ale neochudím. Pokud hledáte (bezlepkovou, nízkosacharidovou) variantu ke klasickému trojobalu (nebo chcete prostě jen zkusit něco nového), postupujte úplně stejně jako u obalovaného květáku. Velmi dobře také funguje i těstíčko z bramborového škrobu a vody, ochucené česnekem, solí a pepřem. 
  • Nakládaná sladko-kyselá hlíva - je mi úplně jasné, že tohle nebude úplně pro každého. Ale je to taaak dobré! 👌 Navíc v téhle úpravě je v hlívě zachováno maximum zdraví prospěšných látek, takže recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Stačí nakrájet hlívu a cibuli a zalít je horkým svařeným nálevem z vody, octa, bobkového listu, nového koření, celého pepře, sladidla a soli. Po pár hodinách odležení v lednici si můžete pochutnat na úžasně svěží lahůdce, která se skvěle hodí například k pečenému masu. Jestli plánujete ještě nějakou grilovačku, tak tohle vám při ní rozhodně nesmí chybět! 
  • Houbová paštika - zní to asi zvláštně, ale je to vážně boží! ✌️ Na větším množstvím tuku orestujte šalotku a hlívu. Směs ochuťte česnekem, mletým kmínem, troškou balzamika, bylinkami, solí a pepřem. Vše rozmixujte co nejvíce dohladka. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice. Pak už používejte, jak jste zvyklí u klasické játrové paštiky. Tento recept najdete také ve Svěží kuchařce. Pokud ji máte doma, tak nalistujte stranu 488. Nemáte? Pak neváhejte objednat, protože v knize na vás čeká dalších 169 svěžích receptů.
  • Trhaná pečená hlíva - máte rádi trhané maso? Já ho naprosto miluju! 😍 Jenže příprava nějakou chvíli trvá a ne vždy je na to nálada a čas. Ale jde to i jinak! Za pár minut a s minimem práce můžete mít na stole obdobnou lahůdku, jen připravenou z hlívy. Celý recept na pečenou trhanou hlívu najdete u mě na Instagramu a brzy ho určitě také přidám do aplikace, protože je to vážně mega dobrota! 
  • Houbové koření - voňavá kořenicí směs dokáže s jídlem divy! Stačí přidat špetku třeba do květákového "risotta", houbové polévky nebo třeba i jen domácího másla. Mňamka! 😋 Pro tyto účely nakrájenou hlívu usušte spolu s cibulí, česnekem a bylinkami. Až budou všechny suroviny krásně šustit, rozemelte je se solí a kmínem. Uchovávejte v chladu, suchu a temnu, kde vám tohle boží koření vydrží i několik měsíců.
  • Tatarák z hlívy - pro někoho možná další zvláštnost, ale je to vážně dobrota, slibuju! ✌️ Nadrobno nakrájenou hlívu a rozmačkaný česnek orestujte, ochuťte sójovou omáčkou, kmínem, solí a pepřem. Část směsi rozmixujte a vraťte zpět. Nechte vychladit a pak dochuťte jemně nakrájenou šalotkou, kapary a petrželkou. Tataráček podávejte se syrovým žloutkem a opečeným oblíbeným pečivem.  

Další recepty s hlívou

 

Tak který hlívový recept se mnou dnes vyzkoušíte? Dejte mi vědět, na čem jste si pochutnali 😍

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

Mějte krásný začátek podzimu a na počtenou za 14 dní❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář pro rok 2024
53 + 53 receptů
kalendář / minikuchařka

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová