V hlavní roli dýně. 50 nejlepších receptů pro vaši podzimní a zimní kuchyni. Konečně je tady! Slíbená cuketová kuchařka s mimořádnou slevou jen pro vás. Jak v kuchyni zkrotit dýni.

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Dýňová kaše se sýrem a špenátem

 

Dýňová kaše se sýrem

Když se řekne kaše jako příloha, většina lidí si automaticky představí tu bramborovou. Tuhle pochoutku si ale můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, od květáku přes přes celer a pastinák až třeba po dýni. Když navíc přidáte sýr, který se dobře rozpouští, rázem máte připravenou skvělou pochoutku, kterou si zamiluje celá vaše rodina ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a s nižším obsahem sacharidů. Vyhovuje proto Primal a Low carb způsobům stravování. S drobnou úpravou si na něm pochutnají i vegetariáni

 

 

(STARO)NOVÝ RECEPT: Dýňová lepenice s výpečky

Dýňová lepenice s vepřovými výpečky

Kdybyste se mě zeptali, jak si představuju podzim a zimu na talíři, tak by to (kromě mých nejvíc oblíbených polévek) určitě bylo něco jako tohle jídlo. Syté, hřejivé a moc dobré! Upečená dýně, měkké masíčko a šťavnaté zelí si spolu úžasně rozumí 😍 U uživatelů aplikace je tenhle recept delší dobu velmi oblíbený, proto jsem si říkala, že je škoda, že ho nemám na stránkách. Takže už tam je! Určitě zkuste ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec, bez mléčných výrobků a s nižším obsahem sacharidů. Vyhovuje Whole30, PaleoPrimal a Low carb způsobům stravování. Na samotné lepenici si s drobnou úpravou pochutnají i vegetariáni

 
 

CUKETOVÁ KUCHAŘKA je tady!

Vím, mám krapet zpoždění. Cuketové sezóně už trošku odzvonilo. Ale znáte mě. Jsem puntičkář. Takže mi tvorba nové cuketové e-kuchařky nakonec zabrala mnohem víc času, než jsem předpokládala. Ale zase je díky tomu pořádně vymazlená. Dávám ruku do ohně za to, že si podle ní hodně pochutnáte ✌️ Do kuchařky jsem z mých knih, aplikace a webu vybrala ty nejlepší cuketové recepty a doplnila je novými, abyste už nikdy nemuseli přemýšlet, co dobrého z cukety připravit. Uvidíte sami. I nadbytek úrody od souseda bude nakonec málo! 

 

Co v Cuketové kuchařce najdete? 60 skvělých receptů, které si zamilujete. Od snídaní přes polévky, obědy a večeře až po přílohy a dezerty. Kuchařka má 132 stran. Jak už jste u mě zvyklí, najdete v ní nejen podrobně popsané recepty, ale i hromadu tipů, jak je snadno obměnit. Nechybí ani krásné fotky a rejstřík použitých surovin. Takže jde o plnohodnotnou kuchařku se vším všudy. Opět jsou k dispozici 2 verze. Jedna s obrázky a druhá bez, abyste si novou e-kuchařku mohli snadno vytisknout

Jako poděkování tu pro vás, mé věrné odběratele pravidelného newsletteru, něco mám na oslavu nové kuchařky 🎁 Mimořádnou slevu 100 Kč! Stačí, když v objednávce zadáte následující kód a cena e-booku se automaticky sníží na 190 Kč. Za cenu jednoho obědového menu tak získáte inspiraci na hromadu chutných a zdravých jídel. A to už se vážně vyplatí!  

SLEVOVÝ KÓD: 60cuketa100

Díky za vaši podporu a za to, že se mnou tak rádi vaříte. Dejte mi pak určitě vědět, jak se vám kuchařka líbí 😍 A jaká by měla být další? Dýně? Napište mi, budu ráda. 

Prozkoumat Cuketovou kuchařku


 

Dýňová inspirace až do jara

Který druh zeleniny si vybavíte, když se řekne podzim a zima? Já rozhodně dýni. Ale neplatí to zase až tak dlouho. Před nějakými deseti lety jsem ji moc neznala a na vaření vůbec nepoužívala. Jak jsem bez ní mohla přežít zimu? Nechápu! 😄 Od té doby už jsem z dýně uvařila, nafotila a sepsala přes 100 receptů. Na ochutnávku jsem jich pro vás dnes pár vybrala a pro dalších 40 nakoukněte na moje webové stránky a samozřejmě také do aplikace PaleoSnadno. Najdete tam dýňové lahůdky, které byste vážně měli ochutnat. Třeba "bramborový" salát, pastýřský koláč, placky, snídaňové slané wafle, segedínskou krkovičku, boží zelňačku... Za všechny recepty dávám ruku do ohně, že si na nich pochutnáte. I s celou vaší rodinou ✌️

 

Dýňové noky s nivovou omáčkou🎃 Dýňové noky s nivovou omáčkou

 
Dýňová polévka se zakysanou smetanou

🎃 Dýňová polévka se zakysanou smetanou

Plněné masové taštičky z dýně a květáku

🎃 Plněné masové taštičky z dýně a květáku

Chorizo masové kuličky s dýní🎃 Chorizo masové kuličky s dýní

 
Dýňové chili con carne

🎃 Dýňové chili con carne

Mexická dýňová polévka

🎃 Mexická dýňová polévka

Dýňová roláda🎃 Dýňová roláda

 

Dýňový brownie dort🎃 Dýňový brownie dort

Dýňová kešu bábovka🎃 Dýňová kešu bábovka

Dýně - královna podzimního a zimního vaření 

Jak už jsem zmiňovala výše, není to zas až tak dlouho, co jsem dýni v kuchyni vůbec nepoužívala. Jako typické městské dítě jsem ji snad nikdy ani neviděla, natož abych z ní něco ochutnala. Ale pak to byla láska na první pohled a sousto! Teď už jsme s tou buclatou zeleninou docela kamarádky. Třeba vás něco z našeho vzájemného seznamování inspiruje 🎃👍 

 

Nejoblíbenější druhy 

Dýně rozhodně patří mezi mé oblíbené suroviny a používám ji na vaření (a také pečení) hodně často. Zejména od podzimu do zimy, kdy je její plná sezóna. Vím, že druhů dýně je mnohem více, ale na pultech obchodů se nejčastěji potkávám s máslovou dýní a hokaido (správně by mělo být Hokkaidó podle druhého největšího japonského ostrova, odkud tato dýně pochází). Proto právě tyhle dva druhy hrají u mě prim. Navíc se ve většině receptů skvěle vzájemně zastoupí.

 

Špagetová dýně 

Občas seženu i špagetovou dýni, ale s tou nám seznamování trvalo výrazně déle. Přiznám se, že jsem ze začátku moc nechápala, co na ní lidi mají. Připadala mi po upečení rozbředlá a její vláknitá dužina mi špagety připomínala vážně jen hodně vzdáleně. Ale teď už vím, jak na ni! Místo rozříznutí na poloviny ji krájím na silnější kolečka, nasolím, po odpočinutí osuším a potřu olejem. Peču 25-30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak stačí pomocí vidličky "špagety" krásně z dýňových plátků vyškrábnout, nebo naopak nožem přerušit tvrdou slupku a tu jemně sloupnout. Nudličky se díky této úpravě tolik nerozpadají a více mi chutnají. Tak někdy také zkuste 👌

 

Špagetová dýně

 

Musí, nebo nemusí 

Občas dostanu dotaz, zda je nutné dýni loupat. Odpověď zní - jak kdy, jak kterou a jak na co. Slupka dýní je jedlá a po tepelné úpravě změkne, takže ji loupat nemusíte. Ale v některých jídlech to s ní není úplně ono. Třeba do krémových polévek a zeleninových pyré slupku raději odstraňte, protože se ne úplně dokonale rozmixuje. Pokud ale budete péct kostičky dýně jako přílohu, klidně ji na nich nechte. Platí to (možná trochu překvapivě) i pro dýni máslovou. Ačkoliv se běžně v receptech uvádí, že ji máte oloupat, vyloženě nutné to není. Její slupka je sice po upečení pevnější než u hokaido, ale vůbec to nevadí. Je to podobné třeba jako americké brambory, typicky pečené se slupkou.

 

Jak zkrotit máslovou dýni 

Co si budeme povídat, loupání dýně je opruz 😄 Zejména té máslové. Její slupka je za syrova vážně hodně tuhá a ne každá škrabka si s ní poradí (za tuhle ale dávám ruku do ohně a velmi vřele ji doporučuji). Určitě máte nějaký svůj vlastní osvědčený postup, ale třeba v následujících řádkách objevíte něco, co vám tuhle neoblíbenou činnost zpříjemní.
Neřeknu vám určitě nic nového, když zmíním, že máslová dýně, která se tvarem podobá hrušce, má semínka jen v té širší části. Protože málokdy spotřebuji hned celou dýni najednou, začínám od toho užšího (a snadnějšího) konce a postupně z něj podle potřeby odkrajuji cca 2cm plátky. Ty pak po obvodu buď okrojím nožem nebo oloupu škrabkou. Oloupané plátky pak třeba: 

Když vršek dýně spotřebuji a dostanu se ke spodní širší části, vydlabu lžící její měkký střed se semínky, opět ji nakrájím na silnější plátky a pak použiji podobně jako vršek. Anebo také ne, nechám ji v celku, naplním nějakou směsí a upeču.

Pokud je čas, z vydlabaných semínek připravím super křupavou pochoutku. Ať už jen tak na mlsání, nebo jako posypku do krémové polévky. Stačí, když semínka zbavíte měkké dýňové dužiny a povaříte ve výrazněji osolené vodě cca 20 minut. Pak je důkladně osušte a buď pár minut zprudka opražte na pánvi nebo upečte v troubě (tam je pro větší křupavost můžete posypat strouhaným parmazánem). Křupavá semínka ochucuji podle nálady. Třeba římským kmínem, sušeným česnekem, uzenou paprikou a chilli kořením. Určitě zkuste, je to vážně dobrota! 😋 Jen pozor, platí to pro semínka máslové dýně. Hokaido je má na tuhle úpravu moc tuhá. 

 

Jedno překvapení na závěr 

U některých surovin je tak zažité, že se vždy tepelně upravují, až vás vůbec nenapadne, že to nutné není a že skvěle chutnají i syrové. Platí to i pro dýni, zejména pro tu máslovou a hokaido. Napadlo vás je někdy při krájení ochutnat? Mě vlastně až nedávno 😇 Schválně to někdy zkuste. Nebo si se mnou rovnou připravte dýňový coleslaw. Oloupanou dýni nastrouhejte a bez tepelné úpravy smíchejte s drobně nakrájenou šalotkou nebo cibulí a nějakým kyselejším jablkem. Vše spojte majonézou a dochuťte solí, pepřem a podle potřeby i pár kapkami citrónu. Na téhle dobrotě jsem ujížděla několik posledních dní. Tak určitě taky vyzkoušejte a dejte vědět, jak jste si pochutnali 💕

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Mějte se krásně podzimně ❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář pro rok 2024
53 + 53 receptů
kalendář / minikuchařka

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová