Skvělá večeře do 15 minut? Ano, možná i dřív! Videoreceptům odzvonilo. Anebo ne? Nakouknutí za oponu aplikace. Třeba dáte řepě novou šanci. Tak schválně - do které skupiny patříte?

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Restovaná řepa se soleným cottage sýrem

 

Restovaná řepa se soleným cottage sýrem

Někdy stačí vážně jen drobnost a z dobrého jídla se rázem stane skvělé. Stačí špetka toho nebo onoho a výsledek může být úplně jiný. Už jste třeba zkoušeli o něco víc osolit cottage sýr a rozmixovat ho dohladka? Ne? Tak to určitě zkuste! Je to vážně dobrota. A když k tomu navíc přidáte chuťově výraznou řepu s balzamikem, skvěle si pochutnáte. Bonus navíc - vše stihnete do 15 minut ❤️👏 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez ořechů a bez vajec. Pochutnáte si na něm při Low carbPrimal a vegetariánském způsobu stravování.  

 

Video recepty 🎥 

Co si budeme povídat... Doba statických fotek skončila. Dnes na plné čáře vede video. A v oblasti receptů zejména ta krátká, úderná, ne detailně vysvětlující celý postup. S jednoduchými popisky pro ty, kteří si je pouští bez zvuku, a naopak s trendy hudbou a mluveným popisem pro ty, kteří číst nechtějí. Anebo se chtějí pobavit. Protože úplně nejvíc zhlédnutí mají videorecepty s dokreslujícími zábavnými komentáři nebo netradičním hlasem záměrně vyšponovaným až do bizarnosti. Myslím, že tady díru do světa asi neudělám 😄 Na to jsem moc stydlín 😊 Ale videorecepty bych teď chtěla natáčet častěji. Možná si pamatujete moje starší videa na YouTube, která jsou součástí některých receptů na webu nebo v aplikaci. Jenže pro dnešní uspěchanou dobu už jsou moc dlouhá (2+ minuty!) a také točená na šířku, což už je problém. Většina lidí si je pouští na mobilu nebo tabletu a tedy na výšku. Takže - znovu a jinak! Do natáčení jsem skočila s novým rokem hezky po hlavě, ale zatím mi to moc nejde 😥😄 Potřebovala bych třetí ruku, abych nemusela jednou natáčet a vařit jen tou druhou zbylou. A taky víc světla, protože v mé kuchyni je prostě tma tmoucí 😎 Nemluvě o tom, že stříhat výsledné záběry na malém mobilu je taky zážitek. Ale věřím, že se s tím časem poperu a že pro vás tyhle krátké videorecepty budou inspirací. Na moje prvotní pokusy se můžete mrknout v novém receptu na webu nebo u mě na Instagramu v sekci Fofr recepty nebo v Reels. A buďte shovívaví! Bude líp 😄 Napadá vás k tomu něco? Napište mi. Budu moc ráda ❤️

 

Instagram reels

 

 

Aplikace nespí a něco se chystá 📱 

V aplikaci PaleoSnadno se na první pohled v poslední době nic neděje. Ve skutečnosti je toho mnohem více, než by se mohlo zdát. Na displeji vašeho telefonu se sice neobjevují žádné výrazné změny, za oponou ale probíhá neustálá práce. Kluci z týmu se schází přibližně jednou za měsíc na prodloužený víkend. Podle toho, jak jim to jejich práce, manželky a děti dovolí. Setkání jsou věnována vývoji nových funkcí, ale z velké částí také tomu, aby zajistili, že aplikace bude fungovat hladce a bez problémů.

 

Tyhle prodloužené pracovní víkendy většinou začínají velkými plány, co všechno se stihne. Jenže téměř pokaždé se narazí na neočekávané problémy. Někdy je to potřeba aktualizovat vývojářské prostředí nebo přizpůsobit aplikaci požadavkům Googlu či Applu. Teď naposledy, před pár dny, bylo nutné provést důkladnou aktualizaci API, přes které aplikace komunikuje se serverem, z něhož se stahují údaje o receptech. Hned mají dva programátoři na pár hodin o zábavu postaráno.

 

Vývoj aplikace tak (bohužel) zdaleka není jen o přidávání nových zajímavých funkcí, ale i o udržování těch stávajících. Což spolkne spoustu času. Například když uděláte nutnou aktualizaci API a přestane vám fungovat přihlášení přes sociální sítě, které dříve šlo bez problémů, najednou strávíte půl dne hledáním chybějícího kousku v dokumentaci Facebooku, protože na něj při psaní dokumentace někdo zapomněl 🤯 5 hodin času v ...

 

Práce na aplikaci je nekonečný proces zlepšování a úprav. A to aniž byste vy, jako uživatelé, viděli nějakou změnu. Chci vás ale ujistit, že na aplikaci PaleoSnadno pracujeme neustále a děláme vše proto, aby z ní pro vás byl opravdu co nejvíce užitečný pomocník a rádce při vaření. Děkujeme za vaši podporu, skvělé recenze a osobní zprávy s pochvalami. Velký dík patří všem VIP uživatelům, protože právě díky nim se může aplikace dále rozvíjet a fungovat pro všechny 🙏 

 

Na závěr tu pro vás mám horkou novinku, kterou v aplikaci brzy objevíte. Na spadnutí je vydání nové aktualizace, která bude obsahovat... jídelníčky! Funkci, o kterou jste si hodně psali. Díky ní si budete moct přidávat recepty do konkrétních dnů a připravit si tak během chvilky jídelníček na celý týden. Už teď víme, že bude potřeba udělat spoustu vylepšení a úprav. Ale nová funkce s jídelníčky je ve stavu, kdy ji lze pustit ven a vy ji můžete začít používat. Než dojde k jejímu dalšímu (už teď plánovanému) vylepšení, alespoň nám můžete dát zpětnou vazbu, co vám tam chybí a co můžeme udělat lépe. Za 14 dní, až budu psát další e-mail, už budete mít aktualizaci ve svých telefonech (pokud se teda něco nepokazí, znáte to). Takže bude ideální čas vám novinku popsat víc do detailu. Už teď se můžete těšit na další newsletter! 😍

 

Aplikace

 

 

Kouzla s řepou

Druhů zeleniny, která je z místní produkce (tedy ne z dovozu) dostupná úplně celý rok, zas tak moc není. Patří sem třeba celer, cibule, česnek, mrkev, pórek a... řepa, hlavní hvězda dnešního newsletteru. Já vím, že hodně z vás asi tento e-mail ani nechtělo otevřít (nebo neotevřelo, takže to nečtete 😄), protože právě řepa je jedním z těch druhů zeleniny, který rozděluje lidi na dva nesmiřitelné tábory - MILUJU a NENÁVIDÍM. Nic mezi tím. Já jsem ale skálopevně přesvědčená, že u spousty lidí, kteří patří do té druhé jmenované, je to jen smůla. Smůla, že zatím neochutnali řepu v té správné úpravě. Anebo že si její chuť v hlavě spojují s nepříjemným zážitkem ze školní jídelny, kde se často podávala nakládaná řepa, která obarvila vše na talíři do jasně růžové barvy a tak divně chutnala. Jenže ona je v tom chudák úplně nevinně! Ta divná pachuť většinou nebyla z řepy, ale ze semínek fenyklu, která chutnají výrazně (až nepříjemně) po anýzu a do té nakládané se dříve hojně přidávala.

Pokud řepu milujete (anebo jste se jí rozhodli dát novou šanci, hurááááá 😍), mám tu pro vás několik tipů, co z ní vykouzlit. Protože s touhle zeleninou se v kuchyni rozhodně nebudete nudit! Připravíte z ní nejen lahodné polévky a saláty, ale také skvělou "zelnou" přílohu a boží dezert 😋 Tak určitě něco vyzkoušejte! 👌 

 

Poctivý boršč 🔴 Poctivý boršč

 
Polévka z řepy a fenyklu

🔴 Polévka z červené řepy a fenyklu

Dušené zelí z řepy a kedlubny

🔴 Dušené "zelí" z řepy a kedlubny

Salát z pečené červené řepy

🔴 Salát z pečené červené řepy

 
Zelný salát s červenou řepou

🔴 Zelný salát s červenou řepou

Brownie dort z červené řepy

🔴 Brownie dort z červené řepy

Celkem 17 receptů, kde se červená řepa aspoň mihne, najdete u mě na webových stránkách a 31 receptů v aplikaci PaleoSnadno. To už je pořádná dávka barevné inspirace, co říkáte? Tak určitě nakoukněte a některý z receptů vyzkoušejte 😍

 

Řepa umí překvapit!

 

Málokteré druhy zeleniny dokáží v kuchyni taková kouzla jako právě řepa. Snad jen ještě dýně. Hodí se do polévek, salátů i na přípravu hlavních jídel, můžete je pro zjemnění přidat k mletému masu do karbanátků, sekané a masových kuliček, připravíte z nich i skvělé dezerty. Hrát si můžete i s jejich barevností. I když v tohle směru hraje řepa vážně prim! Viděli jste třeba naloženého lososa Gravlax? To je barevnost, co říkáte? Stejně dobře vám řepa poslouží i na přípravu různých zářivých dipů, dresinků a pomazánek. Na jaře si na ní vzpomeňte, až budete mít po Velikonocích doma větší množství vajec uvařených natvrdo. Schválně zkuste pár oloupaných naložit alespoň na pár hodin do sladkokyselého láku s bobkovým listem, novým kořením a kousky nakrájené řepy. Já to miluju! 😍

 

Ale abych byla přesná, tenhle kouzelný barevný efekt platí pro řepu červenou. Tohle přídavné jméno se u ní často vynechává a tak nějak se předpokládá, že každý ví, o čem je řeč. Věděli jste ale, že existují i další odrůdy? Třeba řepa žlutá, bílá a efektní žíhaná. Sice se mnohem hůř shání, ale budou pro vás skvělou volbou, pokud má pro vás červená odrůda příliš intenzivní chuť. Protože tyhle světlé řepy jsou mnohem jemnější i pro chuťové pohárky 🙂

 

Až budete doma v kuchyni koukat na řepu a přemýšlet, co z ní připravit, můžou se vám hodit tipy, s čím ji zkombinovat. Řepa si totiž skvěle rozumí s následujícími surovinami: 

  • Chuťově výrazné sýry a další mléčné výrobky - určitě jste si všimli, že řepa se často kombinuje s kozím sýrem. Je to proto, že jeho silná chuť krásně doplní výraznou chuť řepy. Stejně skvěle ale funguje i feta, balkánský sýr, niva, gorgonzola anebo třeba výrazně osolený tvaroh, smetanový krémový sýr či cottage (přesně jako v novém receptu na webu). Sáhnout můžete i po parmazánu, grana padanu a pecorinu. 
  • Smetana, kešu ořechy a kokosové mléko - až budete chtít připravit krémovou polévku, sáhněte po klasické smetaně, kokosovém mléku či předem namočených kešu. Skvěle poslouží i smetanový krémový sýr. Když použijete předvařenou řepu a důkladně ji rozmixujete, můžete mít polévku na stole doslova za pár minut.
  • Ořechy - výše jsem už zmiňovala kešu, ale ty spíš fungují jako zjemnění polévek. Pokud chcete třeba doplnit řepu nakrájenou na tenké plátky a podávanou na styl carpaccia, sáhněte po druzích ořechů s výraznou chutí. Jako jsou třeba vlašské, pekanové a lískové.
  • Kyselost - řepa díky své sladké chuti potřebuje zkrotit troškou kyselosti. Proto si skvěle rozumí třeba s balzamikovým octem, pomeranči a grapefruitem, jogurtem a zakysanou smetanou. 
  • Sladkost - řepa je sladká sama o sobě, ale tuhle její vlastnost můžete ještě víc podpořit. Pokud v jídle vytvoříte dostatečný slaný či kyselý kontrast, nebojte se k řepě přidat i trošku medu nebo čekankového sirupu.

 

A na závěr jedna taková trošku osobní otázka - vyděsili jste se někdy při návštěvě toalety po tom, co jste si pochutnali na řepě? Jestli ano, tak patříte (stejně jako já) mezi asi 10-14 % populace, jejichž organismus neumí kompletně natrávit pigmenty obsažené v řepě, zejména betanin. Přesné důvody zatím nejsou úplně známy, ale s největší pravděpodobností je to prý dané geneticky a souvisí to s kyselostí žaludečních šťáv. Takže neplašte, až příště po konzumaci většího množství řepy uvidíte dorůžova či dočervena zbarvený obsah toaletní mísy. Vzpomeňte si, na čem jste si před pár hodinami pochutnali a nevolejte vyděšeně lékaři. Ale na uklidněnou - nebyli byste ani první ani poslední 😄🔴 

                

Červená řepa

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Mějte se krásně a za 14 dní zase napočtenou!

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Kalendář 2024
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucka Grusová