Ham and Eggs? Hemenex! Začátky někdy bolí a podpora podrží. Pomůžete mi? Vašich 9 nejoblíbenějších snídaní a 71 dalších dobrot na ráno. Jak vykouzlit oblíbený brunch jako profík! 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Hemenex (Ham and Eggs)

 

Hemenex

Tak na téhle snídani jsem vyrostla! U nás doma patřila k tradičnímu nedělnímu ránu. Šunka s vejci, po česku pěkně "hemenex", je skvělé a super snadné jídlo z pouhých pár základních surovin ❤️ Ale aby se opravdu povedlo, přesně podle vašeho gusta, je dobré dodržet několik jednoduchých kroků... Jakých? Nakoukněte 😍 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a také bez ořechů. V tradiční verzi si na něm pochutnáte při Keto, Low carb a Primal způsobu stravování. Po drobné úpravě ho lze zařadit i do vašeho paleo, bezmléčného nebo Whole30 jídelníčku.

 

Jsem zase na začátku 

Nové začátky jsou fajn. Ale někdy vážně zatraceně bolí 😄 Hlavně když vidíte, jak daleko je cíl. Jak už jsem zmiňovala minule, nově pro vás natáčím rychlé video recepty. Teda natáčím... Spíš to zkouším a učím se za pochodu. Člověk by neřekl, na kolik zádrhelů při tom narazí. To, co vypadá na první pohled úplně "ízy pízy", vás pak zastaví na několik dní, protože nevíte, jak na to. Třeba si uděláte hezký "vařicí" stolek blíž okna (a teda světlu, protože v kuchyni je tma). Jenže ten se vám při krájení tvrdší zeleniny celý klepe a tudíž se klepou i záběry. A to fakt nechcete 🫣 Nebo konečně vymyslíte jak natáčet, aniž byste mobil museli držet v jedné ruce a tou druhou vařit. Ale nastavit držák na tu správnou a hlavně pevnou pozici je někdy pěkně o nervy. Dokonce vám při tom může spadnout mobil do hrnce. Ještě že jsou nové telefony vodotěsné 🤣 Nebo musíte vyřešit zamlžování čočky mobilu párou, která se valí z vařeného jídla. Záběry, na kterých kromě bílého oblaku nic není vidět, jsou k ničemu... A to nemluvím o tom, že si musíte neustále dávat pozor, co vlastně točíte. Abyste pak nedopadli jako já, když jsem natáčela omylem sama sebe a naopak při důležitých krocích v receptu video vypínala. To, jak jsem nadávala, když jsem to zjistila, mám také natočené. Ale není to publikovatelné 😂

No prostě je to "zábava"! Ale nevzdávám se. Vím, že je přede mnou ještě hooodně dlooouuuhá cesta. Říká se, že abyste v něčem byli aspoň trochu dobří, musíte nad tím strávit minimálně 10 tisíc hodin. Nejde to hned. Pamatuji si to velmi dobře ze svých začátků s focením. Tehdy jsem "trpěla" úplně stejně 😄 Tak mi držte palce a případně mě podpořte nějakými srdíčky na Instagramu, kam videa ukládám (a postupně i do aplikace a na web). Protože co si budeme povídat - PODPORA JE DŮLEŽITÁ ❤️ Díky vám za ni! 🙏

 

Video recepty na Instagramu

 

 

Ještě jedna prosba

Zatím zcela neuplynul první čtvrtrok 2024 a já už začínám pracovat na kalendáři 2025. Opět pro vás chci připravit 53 skvělých receptů ze sezónních a snadno dostupných surovin. 53 receptů, na kterých si pochutnáte s celou vaší rodinou. Na skladu ještě zůstalo posledních 15 kusů kalendáře 2024. Pomůžete mi vyčistit skladové místo, ať máme prostor na nový? Udělá kalendář 2024 radost vám nebo někomu z vašich blízkých? Ulovte jeden z posledních výtisků a při objednávce zadejte 50% slevový kód POMAHAM. Já vám k tištěnému kalendáři pošlu navíc ještě 53 receptů z roku 2023. Za 140 Kč (+ doprava) tak získáte celkem 106 vymazlených receptů 👌😍

 

Chci pomoct

 

 

Vašich 9 nejoblíbenějších snídaní

Já osobně nesnídám. Teda většinou ne, někdy si to vážně s chutí užiju 😋 Vím ale, že velká část z vás snídá pravidelně. A nebo to má podobně jako já - tedy jednou za čas, ale s o to větší chutí. Proto je mi jasné, že inspirace na skvělou snídani není nikdy dost. Jak jsem ale psala, nejsem úplně "snídaňový odborník". Takže dnes nechávám receptový výběr na vás. Tady je vašich 9 tipů na snídaně, které si se mnou dáváte nejraději ❤️👌

 

Mléčné řezy 🍵 Mléčné řezy

 
Domácí Cini minis

🍵 Domácí Cini minis

Krupicová kešu kaše

🍵 Krupicová kešu kaše

Mega rychlý chia pudink

🍵 Mega rychlý chia pudink

 
Lívanečky z krémového sýru

🍵 Lívanečky z krémového sýru

Smažená zeleninová rýže s vejci

🍵 Smažená zeleninová rýže s vejci a slaninou

Oopsie roláda

🍵 Oopsie roláda

 
Cuketové placky

🍵 Cuketové placky

Hrníčkový dortík

🍵 Hrníčkový dortík

Na webu najdete kromě těchto devíti ještě dalších 71 snídaňových dobrot a v mobilní aplikaci PaleoSnadno dokonce celkem 142 lahůdek, které vám ráno příjemně nastartují den 😍

 

Jak připravit skvělou pozdní snídani za pár minut

 

Už jsem to zmiňovala - nesnídám. Teda většinou ne. Ale co vážně miluju, jsou pozdní snídaně. Takové ty snídaňo-obědy, tedy brunche. Člověk nikam nepospíchá a pěkně si užívá každé sousto. Třeba lívanečky, shakshuku, vafle, pečenou palačinkuvejce na tisíc způsobů... A mezi nimi to úplně nejoblíbenější jídlo na brunch - vejce Benedikt. Tahle hvězda pozdních snídaní, kterou miluje celý svět, je ale tak trochu kuchařskou výzvou. Proto si ji většina lidí doma nedělá a raději si na ni někam zajde. Obsahuje totiž kromě obávaného ztraceného vejce i holandskou omáčku. A ta na není úplně jednoduchá na přípravu. Teda... Je! Když víte, jak na to 👌

 

Holandská omáčka

Jedná se o lahůdku velmi podobnou majonéze. Stejně jako ona je složená ze žloutků, pár surovin na dochucení a... tuku. A právě u něj začíná první rozdíl. Na přípravu holandské omáčky se totiž používá máslo, ať už klasické nebo přepuštěné. Druhou odlišností je pak teplota. Zatímco majonéza se připravuje a podává zastudena, holandská omáčka je teplá. A zrovna v tomto bodu tkví ten největší zádrhel. Je potřeba vychytat dostatečně vysokou teplotu, při které bude máslo krásně rozpuštěné. Ale zároveň ne moc vysokou, aby se žloutky nezdrcly do podoby míchaných vajec. Díky tomu, že se holandská omáčka podává teplá, nelze ji také na rozdíl od majonézy dlouhodobě skladovat. Můžete ji sice dodatečně velmi zlehka prohřát, ale hrozí vám, že se máslo oddělí od žloutků a její nadýchaná konzistence zmizí. Holandská omáčka je zkrátka holka choulostivá. Ale když víte, jak na ni, zamilujete si ji. 

 

Klasický postup

Tradičně se holandská omáčka připravuje ve vodní lázni, aby bylo možné lépe a přesněji kontrolovat správnou teplotu. Za stálého šlehání se při tom do žloutkové pěny postupně zapracovávají malé kousky másla. Postup najdete všude na internetu včetně mých webových stránek, konkrétně u receptu na chřest či fazolky s holandskou omáčkou. Ale jde to i jednodušeji! Majonéza se také tradičně připravuje postupným zašleháváním oleje do žloutků. Nicméně ji můžete připravit rychleji pomocí ponorného mixéru. Hodně podobně si lze pomoct i při výrobě domácí holandské omáčky. Budete nadšení, jak snadné to je! 😍

 

Rychlá holandská omáčka

Na 3 porce holandské omáčky (menší množství bohužel připravit moc nelze) si nachystejte 70 g másla, 2 žloutky, 1,5 lžičky citrónové šťávy, 1/2 lžičky dijonské hořčice, sůl a pepř. Máslo rozpusťte (v mikrovlnce nebo na plotně) a zahřejte. Musí být vyloženě horké, ne jen teplé. V misce našlehejte (šlehačem, tyčovým mixérem, šlehacím nástavcem robotu, ve stolním mixéru aj.) žloutky s citrónovou šťávou (dejte ze začátku jen 1 lžičku), hořčicí, solí a pepřem. Až se vytvoří světlejší pěna, za stálého šlehání do ní přilévejte tenounkým pramínkem horké máslo. Během minuty vám vznikne krásně hebká, dokonalá holandská omáčka. Dochuťte ji podle potřeby ještě troškou citrónové šťávy, solí a pepřem. Podávejte co nejrychleji, dokud je omáčka teplá 😋 Například k blanšírovanému chřestu, pečenému lososu, bramborám, mořským plodům, houbám...

 

A kde je ta slibovaná snídaně?

Nebojte nezapomněla jsem na ni ✌️ Až dostanete chuť na vejce Benedikt a nebude se vám chtít chodit do restaurace, tak už umíte připravit tu nejvíc obávanou část, holandskou omáčku. Pak stačí uvařit ztracená vejce a vytáhnout z mrazáku plátek oblíbeného pečiva nebo klidně i zeleninovou placku (myslete na to, až je budete péct a pro tyhle situace si je do mrazáku uložte) a ohřát. Opečte k nim slaninu nebo šunku, vše zkompletujte a zalijte čerstvě připravenou teplou holandskou omáčkou. Lahoda největší! 😋

Kromě vejce Benedikt může připravit i Florentine (slaninu vyměňte za podušený špenát). Nebo moje oblíbené vejce Royale, kde je místo opečené slaniny či dušeného špenátu použitý uzený losos. Snídani tak budete mít na stole ještě rychleji 😍

 

Kterou variantu se mnou vyzkoušíte? Už teď se těším na společné kouzlení v kuchyni. Dobrou chuť ❤️ 

                

 

Budu ráda, když mi napíšete

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂

Užijte si příchod jara a zase brzy napočtenou!

👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Kalendář 2024

Kalendář 2024
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucka Grusová