Žhavá novinka, horké ovoce, rozpálený olej. 53 + 53 skvělých receptů na každý týden v roce a mini kuchařka - to je nový kalendář 2023. Sleva jen pro vás! ❤️
|
|
|
|
Krásný pozdně letní den!
Podzim je doslova za dveřmi a s ním i chladnější počasí a plískanice. Proto bude dnešní newsletter pěkně žhnoucí - s tou nejžhavější novinkou, horkým ovocem a rozpáleným olejem 🔥 Konečně je tu KALENDÁŘ 2023 a s ním i zajímavá sleva jen pro vás ❤️ Jako poděkování, že patříte mezi mé pravidelné odběratele a rádi se mnou vaříte. Je ale časově omezená, proto čtěte pozorně! Samozřejmě se dostane i na recepty a na závěr připojím pěkně rozpálené informace o tucích při vaření.
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Letní ovocný křupan z nového kalendáře
- Kalendář 2023 je tu a vy ho můžete mít doma jako první
- Dva další recepty s horkým ovocem na zahřátí
- Podle čeho vybrat tuk na vaření? Na 3 vlastnostech záleží nejvíc
|
|
|
|
Vyzkoušejte: Letní křupan (z kalendáře 2023)
|
 |
Tento tradiční a léty prověřený dezert je takový malý kuchařský zázrak - jeho příprava je super jednoduchá, vystačíte si s pár surovinami, připravíte ho z různých druhů ovoce, nemusíte se trápit konzistencí těsta a ani se piplat s výsledným vzhledem. Přitom vás výsledek nadchne! ❤️ V každém soustu si vychutnáte úžasný kontrast horkého a chladivého, měkkého a křupavého, sladkého a příjemně kyselého.
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový, lze ho připravit bez vajec a mléčných výrobků, vyhovuje stravovacím stylům Paleo, Low Carb a Primal, pochutnají si na něm i vegetariáni.
|
|
|
|
Dopečeno! Limitované množstí kalendáře 2023 je tady! 🗓
Obavy a nervozita ze špatně poskládaných stránek a možných chyb v tisku kalendáře jsou pryč (tedy alespoň do příštího roku 😀). Vše dopadlo dobře a kalendář s recepty pro rok 2023 vypadá přesně tak, jak jsem chtěla. Tedy krásně! 😍 Teď už jen doufám, že šotek neřádil v kalendářových datech nebo nenechal nějakou přehlédnutou chybu v receptu 🙈 To případně odhalí až jeho používání. Ale já věřím, že je všechno přesně tak, jak má být, a že vám kalendář bude celý příští rok (a nejen ten) přinášet spoustu inspirace na vaření ❤️
Každý rok se snažím kalendář o něco vylepšit. Letos se pro větší přehlednost zvětšily číslice u dat a také přibyla novinka, která potěší hlavně sousedy na Slovensku. Nově totiž najdou totiž v kalendáři i slovenské jmeniny.
Co vše tedy v kalendáři na rok 2023 najdete?
🥗 53 podrobně vysvětlených receptů
👩💻 Zdarma ke stažení dalších 53 receptů (celkem tedy 106 dobrot)
🥒 Vaření ze snadno dostupných surovin podle aktuální sezóny
🧮 Množství sacharidů, tuků, bílkovin a kalorií na 1 porci u každého receptu
🌜 Přehledně vyznačené přesné časy začátků a konců půstů dle fáze měsíce
📔 Možnost z kalendáře vytvořit tištěnou kuchařku
🇸🇰 Jmeniny nejen české, ale i slovenské (NOVINKA)
15% sleva s tajným kódem: ZAVERNOST
Protože patříte mezi mé věrné odběratele newsletteru, mám jen a jen pro vás 15% slevu jako poděkování. Stačí při objednávce do příslušné kolonky zadat slevový kód ZAVERNOST
Pozor, tato sleva platí pouze do 22.9.2022, tak ji určitě nezapomeňte využít.
Prolistovat a objednat kalendář 2023
Ale to není všechno! Na prvních pár dní platí pro kalendář snížená zaváděcí cena. Takže se rychlá objednávka opravdu vyplatí.
- Do 22.9. mají pouze odběratelé mého newsletteru možnost získat navíc 15% slevu s tajným kódem ZAVERNOST. Kalendář vám tak bude dělat radost po celý rok 2023 za výhodných 212 Kč.
- Do neděle 26.9. je kalendář ve slevě za 249 Kč, pak ho pořídíte za finálních 279 Kč
|
|
|
|
|
Dva recepty s horkým ovocem pro zahřátí
Nejen večery jsou již chladnější a tak vám určitě přijdou vhod recepty, kde hlavní roli hraje horké ovoce. Jeden už jsme si představili v podobě pozdně letního křupana. Tyhle dva se zase skvěle hodí do nadcházejícího podzimu a zimy - jeden krásně hřejivý nápoj z jablek a skvělá fofr snídaně z restovaných hrušek s křupavými oříšky.
|
|
|
|
|
Jak vybrat tuk na vaření? 3 hlavní vlastnosti, které rozhodnou
Jednou z důležitých a při vaření často používaných surovin je tuk, v jeho různých podobách. Přemýšleli jste někdy, proč je v receptu uveden ten a ne jiný, a v jiném zase úplně odlišný? Velkou úlohu v tom hrají 3 vlastnosti:
Chuť 👅
Někdy potřebujete tuk s neutrální chutí, aby vynikly ostatní suroviny v jídle. Jindy je přirozená chuť tuku tak silná, že se prostě do určitého jídla nehodí (třeba panenský olivový olej v majonéze připravované mixováním zhořkne až téměř k nepoživatelnosti). Chuťově výrazné oleje ale zase dokáží z obyčejného jídla udělat tu pravou pochoutku - třeba lžička oleje z praženého sezamu dodá asijským jídlům nezaměnitelnou chuť a vůni, voňavý a jemně nahořklý panenský olivový olej skvěle doplní sladká zralá rajčata a chuťově jemnou mozzarellu v salátu caprese, pár kapek dýňového oleje udělá z talíře krémové polévky manu nebeskou.
Teplota tání 🌡
Na tento aspekt je nutné myslet v případě, kdy potřebujete tuk mít v jídle v určitém skupenství. Třeba zálivka do letního zeleninového salátu připravená z vepřového sádla úplně fungovat nebude (tuk na vychlazené zelenině ztuhne). Stejně tak je potřeba myslet na to, že dortový krém připravený z kokosového oleje se vám za letních teplot velmi rychle rozteče.
Kouřový bod 💨
Chcete usmažit řízek? Máslo nebude tou správnou volbou. Začne se totiž přepalovat už za poměrně nízké teploty, bude se z něj kouřit a začnou se tvořit zdraví škodlivé látky. To samé platí i pro různé panenské oleje ze semínek či ořechů. Proto raději sáhněte po vepřovém sádle nebo případně po rafinovaných olejích, které obecně snesou mnohem vyšší teploty než ty panenské.

Uvedené teploty berte pouze jako orientační. Vždy bude velmi záležet na konkrétním obsahu volných mastných kyselin, který se během delšího či nevhodného skladování nebo při opakovaném používání tuku výrazně zvyšuje, a tím klesá i jeho kouřový bod. Vliv mají i případné "nečistoty" v tuku - nedostatečně přepuštěné máslo, zbytky škvarků v sádle, nefiltrovaný olivový olej atd. To vše může výrazně snížit kouřový bod pod teplotu uvedenou v tabulce.
Pokud na výrobku nenajdete výslovně uvedené, že se jedná o panenský (virgin, za studena lisovaný, nerafinovaný) olej, v naprosté většině případů půjde o tuk, který prošel rafinací (úpravou za vysokých teplot a/nebo za použití chemických látek za účelem vyšší výnosnosti a také zvýšení kouřového bodu).
|
|
|
|
Budu ráda, když mi odpovíte
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|
Mějte krásný zbytek léta a těším se na viděnou na podzim 🌞
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
Autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma?
|
|
|
|
|
|