Krásný ☀️ den přeji!
14 dní se vypařilo jak pára nad hrncem a já tu pro vás mám další šťavnatý newsletter. Tentokrát zaměřený hlavně na saláty. Teplé počasí k jejich přípravě a konzumaci doslova vybízí. Proto si vyberte některý ze zaslaných salátových receptů a nebo si připravte vlastní podle jednoduchého návodu. S touhle boží pomůckou se vám už nikdy nestane, že nebudete vědět, co rychlého a dobrého si v létě připravit k jídlu. Možností je tolik! Podíváme se také, co nového se děje v mobilní aplikaci. Přidám pár informací o připravovaném kalendáři. A na konec společně nakoukneme do lednice.
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Cheeseburger salát
- Návod, jak snadno sestavit super salát
- Poslední recept do kalendáře 2023
- Co se děje v aplikaci PaleoSnadno
- 6 šťavnatých salátů (nejen) k masu
- Nepodceňujte teploty v lednici
|
|
|
|
Nový recept: Cheeseburger salát
|
 |
Máte rádi cheeseburger a přemýšlíte čím nahradit klasickou bulku při jeho přípravě? Jasně, můžete zvolit různé oblíbené pečivo, zeleninové placky nebo burgery zabalit do listů salátu. Ale můžete se dát i úplně jinou cestou! Všechny klasické suroviny na přípravu cheeseburgeru spojte do jednoho super salátu ❤️
|
Podívat se na recept |
Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový. Vyhovuje naprosto všem stravovacím stylům, kterým se věnuji, tedy Keto, Low Carb, Paleo (*), Primal a Whole30 (*).
* Pokud se vyhýbáte mléčným vůrobkům, vynechte sýr a připravte si burger salát.
|
|
|
|

Jak sestavit salát 🥗 jako hlavní chod?
Protože nápadů na saláty není v létě nikdy dost, přikládám jednoduchý návod, jak si jednoduše sestavit boží salát na hlavní chod. Variant je nekonečně mnoho! Doufám, že v něm najdete dostatek inspirace na (nejen) celé léto 😊
1 Položte základy
LISTOVÝ SALÁT (2 hrsti)
- jeden nebo více druhů listové zeleniny - rukola, polníček, ledový salát, římský salát, dubový salát, hlávkový salát, čekanka, kapusta, zelí, baby špenát aj.

2 Přidejte barvu a strukturu
ZELENINA (2 hrsti)
- křupavá - okurka, paprika, mrkev, ředkvičky, kedlubna, řapíkatý celer, květák, mladý hrášek, ředkev, cuketa, výhonky aj.
- měkká - rajče, avokádo, uvařená či upečená zelenina (chřest, batáty, dýně, řepa, paprika, květák, fazolky, lilek, cuketa) aj.

3 Doplňte živiny
BÍLKOVINY (1 dlaň)
- vejce natvrdo, šunka, slanina, sýr, vařená kuřecí prsa, konzervovaný tuňák, upečený losos, uzená makrela, grilované krevety aj.

4 Vše propojte
DRESINK (1-3 lžíce)
- vinaigrette – 3 díly oleje (olivový, avokádový, ořechový, dýňový, sezamový aj.) + 1 díl kyselé složky (jablečný, vinný, rýžový nebo balzamikový ocet, citrónová či limetková šťáva aj.) + dochucení (hořčice, česnek, bylinky, maliny, brusinky, parmazán aj.)
- krémový - ochucená majonéza, zakysaná smetana, jogurt, tahini, rozmixované avokádo, pesto atd.

5 Potěšte drobným detailem
POSYPKA (1 lžička až 1 lžíce, podle konkrétní suroviny)
- semínka, ořechy, chilli, bylinky, kapary, slaná granola aj.

Překvapte
Při sestavování salátu POUŽIJTE alespoň jeden výrazný KONTRAST
- kyselost (limetka, citrón, naložená cibule, kvašená zelenina aj.)
- sladkost (maliny, jahody, ostružiny, meloun, mango, jablko, med, hroznové víno, datle, sušená rajčata, brusinky aj.)
- pikantnost (chilli paprička, jalapeño, chilli olej, wasabi, křen aj.)
- slanost (feta, olivy, vločková sůl, parmazán, sušená šunka, ančovičky, kapary aj.)
- křupavost (semínka, ořechy, slanina, výhonky, rozdrobené krekry aj.)
- teplota (upečená či uvařená zelenina, grilované maso, horký výpek z masa aj.)

Zaujal vás návod na sestavení salátu?
Stáhněte si ho v PDF, které jsem pro vás vytvořila, a vytiskněte, abyste ho měli vždy při ruce, až budete hledat inspiraci na barevný a příjemně sytý salát, který připravíte raz dva. Letošní letní večeře s ním budou hračka!
Stáhnout návod v PDF
Poslední recept do kalendáře je hotový
Přípravy kalendáře na rok 2023 se řítí do finále. Před pár dny jsem dokončila poslední recept, který mi v něm chyběl. Vonělo mi to tu pěkně vánočně 🎄 Přikládám malou ochutnávku, na co se můžete v novém kalendáři těšit. Doufám, že při pohledu na ní vyzkoušíte funkčnost vašeho Pavlovova reflexu 😀 Začátkem srpna jdeme do tisku!

Vývoj mobilní aplikace PaleoSnadno postupuje
Moji kolegové, kluci šikovní, se po 2měsíční pauze (způsobené šťastnou událostí narození potomka u jednoho z nich) opět sešli, aby posunuli aplikaci zase o kousek dál. Zatím se jim nepodařilo novou aktualizaci dotáhnout úplně do konce a vydat ji ke stažení. Ale odvedli velký kus práce! Nerada slibuju, že něco brzo bude. V tomto případě ale udělám výjimku, protože to vypadá nadějně. Tak snad během pár týdnů budete mít možnost si novou verzi stáhnout. Můžete se v ní těšit na spoustu skvělých novinek. Například možnost označit si recept jako uvařený a také si k receptům přidávat vlastní poznámky. V menu se oblíbené recepty změní na MOJE recepty a najdete tam jak ty oblíbené, tak i uvařené nebo s poznámkou. Jak to bude vypadat? Nějak takto.

V detailu každého receptu si budete moct označit, který jste již uvařili, a také si zapsat vlastní poznámku. Ta se vám pak po uložení zobrazí v receptu vždy jako první, abyste hned viděli, co jste si k němu poznamenali. Co na tuhle novinku říkáte? Já myslím, že je to úplně super vylepšení. Využijete to?
|
|
|
🥗 Salát jako příloha
Saláty podávané jako hlavní chod jsme si ukázali. Ale co takové ty, které přidáte k masu jako přílohu? Tady je pro inspiraci pár takových, se kterými na nejbližší grilovačce pošlete všechny do kolen 😋
Další najdete u mě na stránkách v sekci Saláty a mega výběr z 60 receptů v mobilní aplikaci PaleoSnadno. Tak si ji nezapomeňte nainstalovat. Stačí kliknout a vybrat si, na co máte chuť ❤️
|
|
|
|
|
Nepodceňte teploty v lednici! ❄️
Stupeň sem, stupeň tam? Vůbec ne!
Lednice se dělí na různé teplotní zóny, které vyhovují určitým druhům potravin. Teplota vzduchu stoupá odspoda nahoru. Největší chlad se tedy drží vespod nebo v zadní části lednice a nejtepleji je na horní polici a ve dveřích. Každý stupeň se počítá – správné rozmístění surovin může výrazně prodloužit dobu, po kterou zůstanou v ideální kondici.
Celková optimální teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 4 °C! V řadě domácností se však nereguluje, anebo dokonce snižuje typickými chybami. Příkladem je tzv. ledničková slepota – při dlouhém zírání do otevřené lednice se oteplí její interiér, takže je ohrožena trvanlivost surovin, a současně se zvýší výdej energie na chlazení. Stejný efekt zaviní nádoba s ještě teplým jídlem. Proto nechte polévku nebo uvařený guláš nejprve pořádně vychladnout!
Co regál, to jiné stupně Celsia!
V horní polici lednice panuje nejvyšší teplota, a proto se tam vyrovnávají nápoje, zavařeniny, bezmasé pomazánky a uvařená jídla, ale i tvrdé zrající sýry, vejce a máslo (zůstane měkčí, než kdyby tuhlo dole). Vejce a máslo ovšem často mají vyhrazené místo na dveřích.
Uprostřed lednice bývá teplota poměrně stabilní a vhodná pro uchování mléčných výrobků nebo uzenin. Mléko může pobývat i v přihrádce dveří, ale vzhledem k vyšší teplotě počítejte s tím, že se musí vypít o trochu dřív.
Dole v lednici je optimální skladovací teplota pro syrové maso, ryby a některé uzeniny. Chladno prodlouží trvanlivost i dalším surovinám, kterým by jinak hrozila rychlá zkáza.
Potraviny by se neměly dotýkat zadní stěny lednice. Je tam větší chlad a riziko, že přimrznou.
Spodní šuplíky nabízejí vlhkost, která prospívá některým druhům ovoce a zeleniny, přičemž je výhodné skladovat každé zvlášť. Mají totiž odlišné procesy zrání a je dobré, aby se vzájemně neovlivňovaly.
Do dveří můžete postavit dochucovadla, jako je kečup, hořčice, ocet, majonéza či salátový dresink. O něco teplejší zóna neuškodí zavařeninám, konzervám, pestu či ořechovému máslu.
V lednici nemají co dělat kvalitní oleje. Zatuhnou, vločkovatí a přicházejí o jedinečné aroma. Pokud máte nižší lednici nebo pultový mrazák, nikdy na jejich víku neskladujte potraviny.
Zdroj ambi.cz
|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|