Kuřecí stehna, prsa, křídla, skelet, kůže. Šetříme! Naporcujeme celé 🐔 a využijeme do poslední kůstky. Jak mě kamarádka přiměla udělat nemožné. Korea na fotkách, na talíři i v srdci.
|
|
|
|
Pěkný den přeji 😊
Dneska začnu poděkováním. Minule jsem od vás dostala spoustu zpráv a hlasů pro světlý či tmavý motiv aplikace PaleoSnadno. Moc vám za ně děkuju ❤️ I když to tmavá varianta vyhrála na plné čáře, slibuju, že nepřijdete ani o tu světlou. Každý si bude moct zvolit podle sebe.
A o čem bude dnešní newsletter? O kuřeti 🐔 O tom, jak na něm ušetřit, jak z něj připravit některý z 20 receptů a jak si na něm skvěle pochutnat. Koupit celé kuře a naporcovat ho je něco, čeho se někteří stále tak trošku bojí. Ale úplně zbytečně! Není to totiž vůbec nic složitého 😊 A navíc - ohromně se na tom dá ušetřit. Což je v současné době víc než potřeba. Pak se vám k něčemu otevřeně přiznám a také vás pozvu na dovolenou. Tak pojďme na to! 👍
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept: Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty
- Co mě (vás) v nejbližší době čeká a nemine
- Vaříme z kuřete: stehna, prsa, plátky, křídla, skelet
- Jak naporcovat celé kuře a ušetřit
|
|
|
|
NOVÝ RECEPT: Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty
|
 |
Miluju chorizo! Ta typická kombinace koření je prostě neodolatelná ❤️ Pokud to máte podobně, vyzkoušejte se mnou tyhle krásně nadýchané měkoučké kuřecí chorizo kuličky a doplňte je pečenými batáty a svěžím avokádovým dipem. A určitě mi pak dejte vědět, jak vám chutnalo 🙂 Mně teda moc!
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a tentokrát i bez vajec a bez mléčných výrobků. Vyhovuje Paleo, Primal a Whole30 způsobu stravování. Pro Low carb verzi stačí obměnit přílohu.
|
|
|
|
5 let mi to trvalo!
Na něco se vás zeptám - co vy osobně, jste extrovert, nebo introvert? A na co tipujete mě? Jestli vás napadla ta druhá varianta, tak máte naprostou pravdu. Jsem introvert jako poleno! 😅 To se kromě jiného vyznačuje i tím, že se veřejně nikde moc neprezentuju. Jakékoliv zveřejnění fotky mé maličkosti (pokud mě k focení vůbec někdo přemluví) je tak naprosto děsivá představa, že se tomu snažím všemožně vyhnout. Nechtějte při té příležitosti slyšet moje výmluvy 😀 Prostě mnohem raději nafotím 100 jídel, než udělám 1 fotku se mnou 🙈 Proto mě znáte jen z jedné staré fotografie. Té, která je v patičce tohoto newsletteru (ani na stránkách žádnou jinou nemám). Kolegové a kamarádi do mě už přes 5 let hučí, ať fofrem vylezu ze své komfortní zóny a aspoň občas se někde ukážu. Nedávno jsem se hooodně překonala a dala svou selfie fotku do Stories na Instagramu. Kdybyste viděli, jak se mi u toho klepaly ruce! Naštěstí jste na mě byli moc hodní a dostala jsem od vás spoustu milých zpráv ❤️
Nedávno u mě bydlela pár týdnů skvělá Michelle Losekoot. Hodně jsme si povídaly (s ní to jde samo i dlouhé hodiny) a ona tenhle můj blok rozsekla přesně v jejím stylu. Bez nějakého většího vyptávání či tanečků okolo horké kaše zařídila na březen celodenní focení s profesionálním fotografem a pak mi tuhle "drobnost" s obrovským nadšením a svým osobitým pozitivním stylem prostě oznámila. Takže se asi stane nemožné a já budu mít nějakou novou fotku. Držte mi palce! Focení se fakt bojím 🙈 Ale na druhou stranu se na to i ohromně těším. Jestli to dobře dopadne a já to ve zdraví přežiju 😀, můžete se sem tam těšit krom jídla i na nějakou fotku mé maličkosti. Ať lépe víte, kdo vám to tu vlastně píše 😊
O 3 roky posunutá oslava narozenin
Přesně před 3 lety jsem se touhle dobou neskutečně těšila na oslavu svých kulatých narozenin. Začátkem dubna jsem měla letět se svou kamarádkou do korejského Soulu navštívit mou dceru, která tam studuje, a společně oslavit mé kulatiny. Jenže přišel covid a vše padlo. Hranice se uzavřely. Já nemohla za dcerou a dcera za mnou. Vše bylo najednou úplně jinak. No však víte...
Naštěstí se teď vše vrací do normálu a já tak můžu tenhle svůj vysněný plán konečně uskutečnit. Co na tom, že už je mi 50+3 😀 Už to tedy nebude původních několik týdnů, ale "jen" dva. Ale to vůbec nevadí! Věřím, že to i tak bude neskutečná jízda a moc se na to těším ❤️🇰🇷 Ty 3 odložené roky mi aspoň daly šanci se něco korejsky naučit. Není toho moc. Ale naučila jsem se číst hangul (korejská abeceda), pozdravit, poděkovat, něco si objednat.. A také vyznat lásku už korejsky umím 😀
Teď mě tak napadá - zajímalo by vás takové malé pozvání do téhle úžasně zajímavé země? Bavil by vás e-mail s ochutnávkou korejských typických jídel, s pár vybranými recepty a s fotkami z mého pobytu v Soulu? Dejte mi vědět. Zase úplně stačí, když na tento e-mail odpovíte prostě ANO, nebo NE.
Mezitím můžete kouknout na Netflixu na tento díl z dokumentárního seriálu Street food (Pouliční strava), navštívit v něm oblíbený trh Gwangjang v Soulu a ochutnat některá oblíbená korejská jídla. Nebo si trochu pocuchat nervy s věhlasným korejským seriálem Hra o oliheň. Tady je malé ohlédnutí za mou návštěvou Soulu v roce 2019.
Knihovna Starfield v Soulu |
|
|
Večer u Seoul Train Station |
|
Buddha v horách u Soulu |
|
|
|
Víte, jaké jídlo patří v Koreji mezi nejoblíbenější? Rozhodně smažené kuře. Korejci na něj používání speciální trik s dvojitým smažením, aby bylo opravdu krásně křupavé. Ale o tom třeba příště 🍗 Teď si pojďme ukázat, co si můžete z kuřete připravit doma třeba hned teď.
|
|
|
Celé kuře na části 🐔
Určitě už jste z mnoha stran slyšeli, že koupit celé kuře a doma si ho naporcovat, vyjde nejlevněji. Pokud patříte mezi ty, kteří se k tomu ještě neodhodlali, tak nakoukněte na konec newsletteru, kde najdete návod jak na to. Je to opravdu snadnější, než se na první pohled zdá, a hlavně levnější, než kupovat jednotlivé části samostatně. Pokud se do toho pustíte, tady máte výběr těch nejlepších receptů, které z jednotlivých částí kuřete můžete připravit.
|
|
|
KUŘECÍ PRSA
|
KUŘECÍ STEHNA
|
VYKOSTĚNÉ STEHENNÍ PLÁTKY
|
KUŘECÍ KŘÍDLA
|
KUŘECÍ SKELET
|
UVAŘENÉ KUŘECÍ MASO
|
Porcujeme celé kuře
Já vím, že přijít do obchodu a sáhnout po úhledných balíčkách s naporcovanými částmi kuřete je zkrátka pohodlné. A také rychlejší. Jenže nás to stojí zbytečně peníze navíc. Záleží na konkrétním obchodě a cenách, ale na 3-4 doma naporcovaných kuřatech získáte 1 zdarma. Plus suroviny navíc, na přípravu skvělého domácího vývaru. A to už se vyplatí, co říkáte? 🙂
Jak na to? Připravte si dostatečně velké kuchyňské prkénko a podložte ho utěrkou, aby vám při práci neklouzalo po pracovní ploše. Na porcování zvolte středně velký, užší a ostrý nůž. Nůžky na drůbež nejsou potřeba.
Kuře položte na prkénko prsy nahoru a odřízněte případnou přebytečnou kůži.
Jako první začněte třeba s křídly. Odřízněte je přes kloub nejblíže u těla.
Pak pokračujte stehny. Ty jsou k prsní části připojené jen kůží. Tu prořízněte až ke kloubu. Kloubní jamku vypačte a překrojte. Pak dokončete řez i ze spodní strany a odkrojte celé stehno.
Prostředkem kuřecího trupu vede hrudní kost. Tu z obou stran odhalte dlouhým řezem a z prsou stáhněte kůži. Dalšími zářezy pak od hrudní kosti oddělte prsní maso.

Nyní máte k dispozici samostatná křídla, stehna, prsní maso, skelet a odřezky kůže. S těmi můžete dál pracovat.
Například křídla rozříznout na 3 díly přes klouby (špičku použijte do vývaru, masité části na pečení).
I stehna můžete přes kloub rozdělit na 2 části (horní a spodní stehna) a použít samostatně (ať už na pečení či dušení). Nebo je vykostěte (video jak na to, najdete v mém receptu na kuře na paprice) a připravte z nich nějakou minutku, řízky či omáčku.
Prsa se hodí na rychlou přípravu na pánvi nebo v troubě (ať už v celku či nakrájené na nudličky). Z prsou můžete ještě vyjmout nejjemnější maso v podobě tenkého proužku na spodní straně (tzv. vnitřní filet, což je vlastně taková kuřecí panenka).
Skelet a odřezky kůže jsou fantastické na pořádný domácí vývar, který pak můžete použít na přípravu polévek a omáček. Navíc z uvařeného skeletu získáte obrané maso, které lze použít nejen do zmíněných polévek, ale i na přípravu pomazánek či salátů. Samostatnou kůži nakrájenou nadrobno také můžete upéct v troubě nebo na pánvi. Získáte tuk na další vaření (šmalc) a křupavé kuřecí škvarky.

Uvedený způsob porcování a využití kuřete je jen ten základní. Často se třeba první část křídla a také kůže ponechává na prsou a vznikne tzv. řez "supreme". Ten se skvěle hodí zejména na pečení. Prsní maso je díky neodstraněným kostem a kůži více šťavnaté. Úplně top variantou je pak vykostění celého kuřete v celku na přípravu rolády. Ale to už je opravdu mistrovská práce! 👍
Video návod, jak naporcovat kuře
|
|
|
|
Archiv newsletterů!
Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.
Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂
|
|
|
|
Mějte krásný začátek března ❤️
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
|
|
|
|
Kde najdete mé další recepty?
|
|
|
|
|
|
|
|