Kuřecí stehna, prsa, křídla, skelet, kůže. Šetříme! Naporcujeme celé 🐔 a využijeme do poslední kůstky. Jak mě kamarádka přiměla udělat nemožné. Korea na fotkách, na talíři i v srdci.

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty

 

Pečené kuřecí chorizo kuličky s batáty

Miluju chorizo! Ta typická kombinace koření je prostě neodolatelná ❤️ Pokud to máte podobně, vyzkoušejte se mnou tyhle krásně nadýchané měkoučké kuřecí chorizo kuličky a doplňte je pečenými batáty a svěžím avokádovým dipem. A určitě mi pak dejte vědět, jak vám chutnalo 🙂 Mně teda moc! 

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a tentokrát i bez vajec a bez mléčných výrobků. Vyhovuje PaleoPrimal a Whole30 způsobu stravování. Pro Low carb verzi stačí obměnit přílohu.

 

5 let mi to trvalo!

Na něco se vás zeptám - co vy osobně, jste extrovert, nebo introvert? A na co tipujete mě? Jestli vás napadla ta druhá varianta, tak máte naprostou pravdu. Jsem introvert jako poleno! 😅 To se kromě jiného vyznačuje i tím, že se veřejně nikde moc neprezentuju. Jakékoliv zveřejnění fotky mé maličkosti (pokud mě k focení vůbec někdo přemluví) je tak naprosto děsivá představa, že se tomu snažím všemožně vyhnout. Nechtějte při té příležitosti slyšet moje výmluvy 😀 Prostě mnohem raději nafotím 100 jídel, než udělám 1 fotku se mnou 🙈 Proto mě znáte jen z jedné staré fotografie. Té, která je v patičce tohoto newsletteru (ani na stránkách žádnou jinou nemám). Kolegové a kamarádi do mě už přes 5 let hučí, ať fofrem vylezu ze své komfortní zóny a aspoň občas se někde ukážu. Nedávno jsem se hooodně překonala a dala svou selfie fotku do Stories na Instagramu. Kdybyste viděli, jak se mi u toho klepaly ruce! Naštěstí jste na mě byli moc hodní a dostala jsem od vás spoustu milých zpráv ❤️ 


Nedávno u mě bydlela pár týdnů skvělá Michelle Losekoot. Hodně jsme si povídaly (s ní to jde samo i dlouhé hodiny) a ona tenhle můj blok rozsekla přesně v jejím stylu. Bez nějakého většího vyptávání či tanečků okolo horké kaše zařídila na březen celodenní focení s profesionálním fotografem a pak mi tuhle "drobnost" s obrovským nadšením a svým osobitým pozitivním stylem prostě oznámila. Takže se asi stane nemožné a já budu mít nějakou novou fotku. Držte mi palce! Focení se fakt bojím 🙈 Ale na druhou stranu se na to i ohromně těším. Jestli to dobře dopadne a já to ve zdraví přežiju 😀, můžete se sem tam těšit krom jídla i na nějakou fotku mé maličkosti. Ať lépe víte, kdo vám to tu vlastně píše 😊

 

O 3 roky posunutá oslava narozenin

Přesně před 3 lety jsem se touhle dobou neskutečně těšila na oslavu svých kulatých narozenin. Začátkem dubna jsem měla letět se svou kamarádkou do korejského Soulu navštívit mou dceru, která tam studuje, a společně oslavit mé kulatiny. Jenže přišel covid a vše padlo. Hranice se uzavřely. Já nemohla za dcerou a dcera za mnou. Vše bylo najednou úplně jinak. No však víte...

Naštěstí se teď vše vrací do normálu a já tak můžu tenhle svůj vysněný plán konečně uskutečnit. Co na tom, že už je mi 50+3 😀 Už to tedy nebude původních několik týdnů, ale "jen" dva. Ale to vůbec nevadí! Věřím, že to i tak bude neskutečná jízda a moc se na to těším ❤️🇰🇷 Ty 3 odložené roky mi aspoň daly šanci se něco korejsky naučit. Není toho moc. Ale naučila jsem se číst hangul (korejská abeceda), pozdravit, poděkovat, něco si objednat.. A také vyznat lásku už korejsky umím 😀 

Teď mě tak napadá - zajímalo by vás takové malé pozvání do téhle úžasně zajímavé země? Bavil by vás e-mail s ochutnávkou korejských typických jídel, s pár vybranými recepty a s fotkami z mého pobytu v Soulu? Dejte mi vědět. Zase úplně stačí, když na tento e-mail odpovíte prostě ANO, nebo NE
Mezitím můžete kouknout na Netflixu na tento díl z dokumentárního seriálu Street food (Pouliční strava), navštívit v něm oblíbený trh Gwangjang v Soulu a ochutnat některá oblíbená korejská jídla. Nebo si trochu pocuchat nervy s věhlasným korejským seriálem Hra o oliheň. Tady je malé ohlédnutí za mou návštěvou Soulu v roce 2019.

 

Knihovna Starfield v SouluKnihovna Starfield v Soulu
 
Večer v SouluVečer u Seoul Train Station
Zlatý budha v horách u SouluBuddha v horách u Soulu


 

 

Víte, jaké jídlo patří v Koreji mezi nejoblíbenější? Rozhodně smažené kuře. Korejci na něj používání speciální trik s dvojitým smažením, aby bylo opravdu krásně křupavé. Ale o tom třeba příště 🍗 Teď si pojďme ukázat, co si můžete z kuřete připravit doma třeba hned teď.

Celé kuře na části 🐔

Určitě už jste z mnoha stran slyšeli, že koupit celé kuře a doma si ho naporcovat, vyjde nejlevněji. Pokud patříte mezi ty, kteří se k tomu ještě neodhodlali, tak nakoukněte na konec newsletteru, kde najdete návod jak na to. Je to opravdu snadnější, než se na první pohled zdá, a hlavně levnější, než kupovat jednotlivé části samostatně. Pokud se do toho pustíte, tady máte výběr těch nejlepších receptů, které z jednotlivých částí kuřete můžete připravit.  

KUŘECÍ PRSA 
 

Květák se špenátovým pestem a kuřetem🐔 Květák se špenátovým pestem a kuřetem

 
Kuřecí satay s kešu omáčkou

🐔 Kuřecí satay s kešu omáčkou

Krémový toskánský květák s kuřecím masem

🐔 Krémový toskánský květák s kuřecím masem

KUŘECÍ STEHNA
 

Pečené kuře s kapustičkami🐔 Pečené kuře s kapustičkami

 
Kuře na kysaném zelí

🐔 Kuře na kysaném zelí

Španělské kuřecí paličky

🐔 Španělské kuřecí paličky

VYKOSTĚNÉ STEHENNÍ PLÁTKY
 

Pečené kuřecí řítečky🐔 Pečené kuřecí řízečky

 
Máslové kuře (Butter Chicken)

🐔 Máslové kuře (Butter Chicken)

Křupavé kuře na rozmarýnu

🐔 Křupavé kuře na rozmarýnu

KUŘECÍ KŘÍDLA
 

Křupavá pečená kuřecí křídla🐔 Křupavá pečená kuřecí křídla

 
Pečená kuřecí křídla

🐔 Pečená kuřecí křídla

Lepivá tamarindová kuřecé křídla

🐔 Lepivá tamarindová kuřecí křídla

KUŘECÍ SKELET
 

Krémová kuřecí polévka🐔 Krémová kuřecí polévka

 
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

🐔 Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

Kuřecí polévka s celestýnskými nudlemi

🐔 Kuřecí polévka s celestýnskými nudlemi

UVAŘENÉ KUŘECÍ MASO
 

Kuřecí salát🐔 Kuřecí salát

 
Mexická květáková rýže

🐔 Mexická květáková rýže

Cuketové rolky

🐔 Cuketové rolky

Porcujeme celé kuře

 

Já vím, že přijít do obchodu a sáhnout po úhledných balíčkách s naporcovanými částmi kuřete je zkrátka pohodlné. A také rychlejší. Jenže nás to stojí zbytečně peníze navíc. Záleží na konkrétním obchodě a cenách, ale na 3-4 doma naporcovaných kuřatech získáte 1 zdarma. Plus suroviny navíc, na přípravu skvělého domácího vývaru. A to už se vyplatí, co říkáte? 🙂

 

Jak na to? Připravte si dostatečně velké kuchyňské prkénko a podložte ho utěrkou, aby vám při práci neklouzalo po pracovní ploše. Na porcování zvolte středně velký, užší a ostrý nůž. Nůžky na drůbež nejsou potřeba.

Kuře položte na prkénko prsy nahoru a odřízněte případnou přebytečnou kůži.

 

Jako první začněte třeba s křídly. Odřízněte je přes kloub nejblíže u těla.    

Pak pokračujte stehny. Ty jsou k prsní části připojené jen kůží. Tu prořízněte až ke kloubu. Kloubní jamku vypačte a překrojte. Pak dokončete řez i ze spodní strany a odkrojte celé stehno.

Prostředkem kuřecího trupu vede hrudní kost. Tu z obou stran odhalte dlouhým řezem a z prsou stáhněte kůži. Dalšími zářezy pak od hrudní kosti oddělte prsní maso

 

Porcování kuřete

Nyní máte k dispozici samostatná křídla, stehna, prsní maso, skelet a odřezky kůže. S těmi můžete dál pracovat.

Například křídla rozříznout na 3 díly přes klouby (špičku použijte do vývaru, masité části na pečení).

I stehna můžete přes kloub rozdělit na 2 části (horní a spodní stehna) a použít samostatně (ať už na pečení či dušení). Nebo je vykostěte (video jak na to, najdete v mém receptu na kuře na paprice) a připravte z nich nějakou minutku, řízky či omáčku.

Prsa se hodí na rychlou přípravu na pánvi nebo v troubě (ať už v celku či nakrájené na nudličky). Z prsou můžete ještě vyjmout nejjemnější maso v podobě tenkého proužku na spodní straně (tzv. vnitřní filet, což je vlastně taková kuřecí panenka). 

Skelet a odřezky kůže jsou fantastické na pořádný domácí vývar, který pak můžete použít na přípravu polévek a omáček. Navíc z uvařeného skeletu získáte obrané maso, které lze použít nejen do zmíněných polévek, ale i na přípravu pomazánek či salátů. Samostatnou kůži nakrájenou nadrobno také můžete upéct v troubě nebo na pánvi. Získáte tuk na další vaření (šmalc) a křupavé kuřecí škvarky.




Uvedený způsob porcování a využití kuřete je jen ten základní. Často se třeba první část křídla a také kůže ponechává na prsou a vznikne tzv. řez "supreme". Ten se skvěle hodí zejména na pečení. Prsní maso je díky neodstraněným kostem a kůži více šťavnaté. Úplně top variantou je pak vykostění celého kuřete v celku na přípravu rolády. Ale to už je opravdu mistrovská práce! 👍  

Video návod, jak naporcovat kuře

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Mějte krásný začátek března ❤️

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář 2023
minikuchařka
53 + 53 receptů

 
Lucie Grusová