Kapustičky úplně nemusíte? Dejte jim šanci! Vlastním aplikaci a chci se za to omluvit. Kalendář končí, uklízíme sklad. Jak zkrotit kapustičky a trocha světla do zmatku v názvech. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

Nový recept: Pečené kuře s kapustičkami

 

Kvašený květák

Chudinky kapustičky jsou u některých lidí vyloženě v nemilosti. Podle mého za to často můžou vzpomínky ze školní jídelny 😀 A nebo prostě jen to, že je zatím neměli možnost ochutnat v té správné úpravě. Alespoň tak to bylo u mě samotné. Růžičkovou kapustu jsem dlouho neznala jinak než jako neoblíbenou součást mražené polévkové zeleniny. Až jednou jsem našla odvahu, koupila kapustičky čerstvé a... Obrovský rozdíl! Teď je miluju ❤️ Třeba si je díky tomuto receptu zamilujete také 🙂

Kouknout na recept

Recept je (jako vždy) přirozeně bezlepkový, tentokrát i bez vajec a může být i bez mléčných výrobků. Vyhovuje proto téměř všem stravovacím stylům, kterým se věnuji, tedy Low Carb, Paleo, PrimalWhole30. Ti z vás, kteří se stravují Keto, budou muset malinko přivřít oči. Vegetariáni je zavřou úplně 😃 a nebo si připraví variantu třeba halloumi sýrem.


Kapustičkový nářez 🟢

Vzhledem k tomu, že růžičková kapusta u mě byla dlouho na black listu a vaření s ní jsem se vyhýbala, žádný receptový nářez s kapustičkami u mě na stránkách nenajdete. Ale slibuju, že na tom zapracuju! Tak koukněte zatím alespoň na tyto tři recepty, protože rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba ty masové koule si chválí i ti, kteří jinak kapustičky odmítají jíst 💚 Dalších 11 receptů pak najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno. Stačí si vybrat, na co máte chuť ❤️

 

 

Masové koule plněné růžičkovou kapustou😋 Masové koule plněné růžičkovou kapustou

 
Krkovička s kapustičkami

😋 Krkovička s kapustičkami

Vepřová panenka s kapustičkami

😋 Vepřová panenka s kapustičkami

 

Ochutnávka z KALENDÁŘE: Kapustičkové karbanátky a coleslaw

Protože na mých stránkách to zatím není s kapustičkovými recepty úplně nejslavnější, přidávám jeden navíc, úplně speciální. A to hned ze dvou důvodů. Je to vlastně taková ochutnávka z kalendáře na rok 2023. Tahle minikuchařka s 53 recepty už bude brzy kompletně rozebraná, tak ať můžete aspoň přivonět. A ta druhá speciálnost? Věděli jste, že růžičková kapusta chutná skvěle nejen vařená, pečená, blanšírovaná, restovaná... ale i syrová? Určitě vyzkoušejte! V téhle úpravě ji vezmou na milost i zarytí odpůrci ✌️

 Kapustičkové karbanátky a coleslaw

KAPUSTIČKOVÝ COLESLAW
300 g růžičkové kapusty
40 g mrkve
60 g červené cibule
80 g kyselého jablka (např. Granny Smith)
120 g majonézy (nejlépe domácí)
50 g smetany ke šlehání *

KAPUSTIČKOVÉ KARBANÁTKY
150 g růžičkové kapusty
500 g mletého vepřového masa
3 stroužky česneku
10 g hořčice
1 vejce
1 žloutek
75 g strouhaného tvrdého sýru (např. goudy) *
sůl a pepř

 

* Smetanu a sýr lze případně vynechat

KAPUSTIČKOVÝ COLESLAW
Kapustičky zbavte vrchních otlačených lístků a odřízněte okoralé stonky. Očištěnou růžičkovou kapustu nakrouhejte na co nejtenčí plátky - buď pomocí ostrého nože, na mandolíně, nebo pomocí krouhacího nástavce food procesoru (elektrického sekáčku).
Nakrouhané kapustičky promněte s troškou soli a nechte chvíli odpočinout. 
Přimíchejte mrkev nakrájenou na tenounké nudličky (skvěle poslouží škrabka julienne), cibuli najemno a jablko na drobné kostičky. Vše spojte majonézou a volitelně také smetanou. Podle chuti osolte a opepřete.

KAPUSTIČKOVÉ KARBANÁTKY
Kapustičky očistěte a spolu s tvrdým sýrem (volitelně) nasekejte nadrobno (ve food procesoru nebo mixéru). Smíchejte je s mletým masem, rozdrceným česnekem, hořčicí, vejcem, žloutkem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a vypracujte do menších nižších karbanátků (cca 50 g směsi na jeden). Masové placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte cca 20 minut dozlatova. Ještě teplé karbanátky podávejte s připraveným kapustičkovým salátem.

TIPY
Kromě kapustičkového coleslawu lze karbanátky podávat i s jinou oblíbenou přílohou. Skvělé budou například hranolky z celeru, tuřínu nebo vodnice, květáková kaše, celerový salát, dýňový salát s bylinkami atd. Masové placičky chutnají skvěle i zastudena, proto se hodí také jako jídlo zabalené s sebou na cesty. Karbanátky a salát uložené v lednici vydrží několik dní. Masové placičky lze také zamrazit.

 

Moje aplikace 📱 a moje omluva 😇
 

Že mám aplikaci PaleoSnadno už určitě víte. Ale teprve od konce ledna je vedena na Google Play pod mým vlastním jménem. Doteď byla evidována na jednoho z vývojářů a už mu tam dělala mezi jeho ostatními aplikacemi trošku zmatek. Takže jsme se rozhodli pro velký krok a převod. Jenže co čert nechtěl, neproběhlo to úplně hladce. Což bohužel způsobilo nemalé potíže hlavně vám uživatelům, protože od převodu nefungovalo správně předplatné ani jeho automatická obnova. Přišli jsme na to až za 3 dny, když se pár lidí ozvalo. Díky nim jsme co nejrychleji chybu opravili. Takže vám chci poděkovat, že jste dali vědět (nebojte se napsat, když něco objevíte), a zároveň se vám moc omluvit, pokud vám tahle nepříjemnost zkomplikovala používání aplikace  🙏 Nyní by již vše mělo fungovat a všechny VIP účty na Google Play jsou funkční. Apple uživatelů se to nijak nedotklo 🍎

 

Poslední kalendáře s velkou SLEVOU! 📢
 

Začátek roku vyloženě volá po úklidu. Většina kalendářů už vám dělá radost a na skladě zbylo jen pár posledních kusů. Proto všem, kterým nevadí, že rok 2023 už dávno běží a kalendář by je potěšil, nabízím pěknou slevu 100 Kč. Za 179 Kč tak získáte nejen 53 receptů na každý týden v aktuálním roce, ale i dalších 53 receptů z toho loňského. Případně si kalendář můžete ZDARMA vybrat jako dárek ke každé objednané tištěné kuchařce 🎁 Pomozte mi vyprázdnit sklad, ať můžeme vzít do ruky koště a pěkně uklidit 🧹

Koupit kalendář se slevou 100 Kč

Milované, nebo nenáviděné kapustičky
 

Růžičková kapusta patří mezi ty druhy zeleniny, na jejichž oblíbenosti, či spíše neoblíbenosti, se velkou měrou podepsaly nepříjemné zkušenosti ze školních jídelen. Jenže ta zimní mini zelíčka jsou v tom úplně nevině! Stačí zvolit tu správnou úpravu a odvděčí se vám skvělou chutí. 

 

 


Belgická zlatíčka
Přesný původ růžičkové kapusty není úplně znám. Údajně ji již kultivovali staří Římané, ale v dnešní podobě byla pěstována v chladnějších částech Evropy (na území současné Belgie) už okolo 15. století. Není proto divu, že v právě Belgii (a také Francii) se těší velké oblibě. Můžete se tu setkat s různými a často až překvapivými recepty, místní nabídka kapustiček je velmi široká včetně fialově zabarvených odrůd. Mimochodem, viděli jste, jak taková růžičková kapusta vypadá, než se sklidí? Mě osobně to docela překvapilo 😮 Asi to bude tím, že jsem se jí vážně hodně dlouho a cíleně vyhýbala 😀   

 

Jak kapustičky připravovat

Kdybych měla shrnout ideální způsob přípravy do jednoho slova, tak to bude NEPŘEVAŘIT. Kapustičkám příliš dlouhá tepelná úprava nesvědčí. Možná si vzpomenete na šedivé blátivé cosi, s čím jste se prali na talíři ve školní jídelně. Ta výrazná sirná chuť nešla překonat. A to je právě ono. Pokud budete kapustičky příliš dlouho trápit na plotně či v troubě, jejich přirozená jemně nahořklá chuť se extrémně zvýrazní a s jejich vůní to nebude o moc lepší. Proto volte takové způsoby přípravy, které podpoří příjemně nasládlou chuť kapustiček a ponechají je i trošku křupavé.

 

Kapustičky můžete:

  • jíst za syrova - hodí se třeba do různých salátů (například do coleslawu z tohoto e-mailu)
  • blanšírovat - pár minut je zprudka povařte ve výrazně osolené vodě a následně prudce zchlaďte (budete nadšení jejich barvou a chutí)
  • fermentovat - zalijte je vodou, doplňte solí a nechte zkvasit (úprava, která se v některých kuchyních používá místo zelených oliv)
  • upéct - zvolte spíše vyšší teplotu a s časem to zbytečně nepřežeňte (pečte dozlatova, ale kapustičky ponechte uvnitř jemně křupavé) 
  • "povalit na zádíčka" - za touhle úpravou, která se stala v českém gastronomickém rybníčku už samostatným pojmem, stojí pan Cuketka (nakoukněte mu pod ruce

Tento výčet se vztahuje na čerstvou růžičkovou kapustu. A co s tou mraženou? Tady se mi nejvíce osvědčilo přibližně 20minutové pečení na vysokou teplotu cca 220 °C. Fíglem je nasypat nerozmrazené kapustičky na rozpálený plech (nechte ho v troubě při jejím rozehřívání), přidat k nim třeba kostičky slaniny nebo trochu olivového oleje a na závěr je volitelně posypat strouhaným parmazánem. Neuvěřitelná dobrota! 😋

 

Kapusta, kapustičky, zelí, kadeřávek... 

Všimli jste si, jak u těchto druhů zeleniny vzniká pěkný zmatek v názvech v různých jazycích? 
🟢 Ve slovenštině je "kapusta" pojmenování pro české "zelí", naše "kapusta" je u nich "kel". 
🟢 Jako "kale" bývá "kapusta" překládána do angličtiny, jenže to je správně označení pro "kadeřávek", nebo-li "kadeřavou kapustu". 
🟢 "Hlávková kapusta" se totiž v angličtině správně jmenuje "savoy cabbage", tedy "savojské zelí". 

🟢 Česká "růžičková kapusta" je ve slovenštině "růžičkový kel" a v angličtině "brussel sprouts" (bruselské výhonky). A ve francouzštině je to "Choux de Bruxelles", tedy "bruselská zelíčka".

 

A teď se v tom vyznejte! 😀

 

Budu ráda, když mi napíšete nebo e-mail pošlete dál

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Pokud myslíte, že tenhle newsletter někoho potěší, pošlete ho dál. Budu moc ráda 🙂

Kde najdete další skvělé recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

Masové koule plněné růžičkovou kapustou

Kalendář 2023
minikuchařka
53 + 53 receptů

 Mějte krásný den!

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno

 autorka Voňavé a Svěží kuchařky. Už je máte doma? 

Lucie Grusová