Tak v tomhle Češi celosvětově vedou! Kuře, houby, špenát a hebká smetana - nebe v každém soustu. Už jen 5 dní! Nepropásněte mimořádnou příležitost a buďte připravení. 

Zobrazit v prohlížeči
----------------------------
Odhlásit z newsletteru
Nejen Paleo Snadno recepty

NOVÝ RECEPT: Smetanové kuře s houbami a špenátem

 

Smetanové kuře s houbami a špenátem

Nedávno na mě na Instagramu vyskočil příspěvek týkající se přípravy hub na pánvi. Překvapil mě postup, který se úplně lišil od toho, který běžně používám. A pokud mě něco takhle zaujme, nedá mi to spát, dokud to nevyzkouším. A vážně to funguje! Je to možná o něco zdlouhavější a chce to trpělivost, ale výsledek je super. Tak to se mnou také zkuste v tomto novém receptu, kde hlavní roli hraje kuřecí maso, houby, špenát a smetana. Jsou to suroviny, které si vzájemně velmi dobře rozumí, jídla z nich jsou úžasně lahodná a krémově hebká. Stejně tak je tomu i u této dobroty, s jejíž přípravou se vejdete do půl hodinky a pak si už budete vrnět blahem u každého sousta ❤️

Kouknout na recept

Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec a s nízkým obsahem sacharidů. Vyhovuje Primal, Keto a Low carb způsobům stravování. 

 

 

Jako WOW! Jste skvělí ❤️ 

Receptový stolní kalendář na rok 2025 je v prodeji u mě na stránkách přesně 14 dní. A za tu dobu se téměř vyprodal! Jakože vážně skoro celý náklad je pryč. Jste úžasní! Děkuju vám za takový obrovský zájem.

Na skladu teď zbývá posledních 83 kusů kalendářů. 10+7% slevovou akci pro mé věrné čtenáře newsletteru už nestihnete (skončila v pondělí), ale zoufat nemusíte. U příležitosti 10letého výročí od založení webu PaleoSnadno stále platí u mě na stránkách 10% slevová akce na vše. Tedy nejen na kalendář, ale i na kuchařky, e-knihy a hubnoucí notes. Ale pozor! I tato možnost je časově omezená. Platí už jen do úterý 15.10.2024. Máte tedy 5 dní na to, abyste využili tuto jedinečnou příležitost a zajistili si výhodný nákup. A třeba i...
 

Vánoce jsou za rohem! 

Ne, nezbláznila jsem se. Vážně už skoro klepou na dveře. Do jejich příchodu zbývá přesně 74 dní. Pokud se chcete vyhnout nákupní horečce těsně před Štědrým dnem a navíc i ušetřit, tak teď je ten správný čas. Jakýkoli produkt z mé nabídky může být tím pravým dárkem pro vaše blízké – a to s 10% slevou! Ušetřete na vánočních nákupech, dokud je čas. Buďte připravení, až se Vánoce zeptají: "Tak kolik dárků už máš?" 🎄🎁


Nečekejte dlouho, zbývá posledních 5 dní!
 

Pořídit výhodně dárky s 10% slevou

 


Produkty

 

 

V hlavní roli houby

Jak možná už víte, žiju většinu roku na slunném jihu Španělska. Vážně to tu miluju, většina slunečných dní v roce mě nabíjí pozitivní energií, o moři nemluvě. Ale jedna věc mi tu chybí, a to jako vážně hodně. Která? Sbírání hub 🍄‍🟫 Když jdete tichým lesem, v hlavě tak krásně klidno a ta radost, když na vás z mechu vykoukne hnědý klobouček... Ale i tady občas houby vyrostou. Když během zimy někdy pořádně zaprší, ale stále je teplo, tak se objeví klouzci. Teda tady klouzají mnohem méně než u nás 😄 Samozřejmě si je nenechám ujít! Můžu vám říct, že sbírat houby u moře je docela švanda. Nejenže je to zvláštní pocit, ale navíc na vás místní koukají stylem: "To by mě zajímalo, jestli ji ještě zítra uvidím živou a zdravou!" 😄 

Vím, že teď v Česku vrcholí houbová sezóna a lidi se v některých oblastech vrací z lesa s přeplněnými košíky. Proto jsem pro vás dnes vybrala 9 receptů, kde právě houby hrají hlavní roli (i když u některých bude lepší místo lesa skočit do obchodu). Pro dalších 37 receptů s houbami nakoukněte do tohoto výběru z webu nebo do aplikace PaleoSnadno, kde jich najdete už celkem 127. 

 

Houbová polévka s dýní nakyselo🍄‍🟫 Houbová polévka s dýní nakyselo

 
Hlívový paprikáš

🍄‍🟫 Hlívový paprikáš

Masové kuličky v houbové omáčce

🍄‍🟫 Masové kuličky v houbové omáčce

Dršťková polévka z hlívy🍄‍🟫 Dršťková polévka z hlívy

 
Pečené houby s dýňovou kaší
 

🍄‍🟫 Pečené houby s dýňovou kaší

Smetanové zelí s houbami
 

🍄‍🟫 Smetanové zelí s houbami

Hlívové škvarky🍄‍🟫 Hlívové škvarky

 

Špenátová omeleta se žampióny🍄‍🟫 Špenátová omeleta se žampióny

Houbové rizoto se ztraceným vejcem🍄‍🟫 Houbové rizoto se ztraceným vejcem

Co Čech, to houbař! 🍄‍🟫🧺  

Houbaření má v Česku dlouhou tradici a Češi patří mezi nejzapálenější sběrače na světe. Bez návštěvy lesa s košíkem v ruce si konec léta a začátek podzimu neumí představit 3/4 všech domácností. Velká část z nich vyráží na sběr hub i mnohokrát do měsíce. Jen necelá pětina Čechů nehoubaří vůbec.

 

Houby v lese

 

České houbaření jako světová rarita

Na konci léta se v mnoha českých domácnostech rozjíždí tradiční houbařská horečka. Češi patří mezi nejvášnivější sběrače hub na světě. V roce 2022 Češi nasbírali rekordních 25 tisíc tun hub v hodnotě 5,23 miliardy korun, což svědčí o tom, že houbaření je u nás nejen oblíbeným koníčkem, ale i způsobem, jak si zpestřit jídelníček čerstvými surovinami. 


Více než polovina českých houbařů preferuje sběr hub na dobře známých místech, kde mají jistotu, že houby rostou. Téměř dvě třetiny houbařů se nachází v lese nejpozději v 9 hodin ráno. Oproti tomu zhruba pětina houbařů vyrazí až odpoledne. Češi si zkrátka na houby udělají čas kdykoliv 🧺 


Co se týká krajů, nejrozšířenější je houbaření na Vysočině – houbařské vášni se tu věnuje 18 % místních obyvatel minimálně několikrát týdně. Následuje Pardubický kraj, kde na houby do lesa vyráží 14 % lidí, a poté Karlovarský a také Královéhradecký kraj, kde pravidelně houbaří 13 % obyvatel.

 

V České republice je ve vlastnictví státu 56 % lesů, zbylých 44 % patří obcím, lesním družstvům a soukromým vlastníkům. Lidé ale mají přístup prakticky do všech a nejsou nijak omezováni ve sběru surovin. To ale ve světě a ani v Evropě není tak úplně běžné. Věděli jste to? 😮

 

Sběr lesních plodin 2016-2023

 

Jak to mají jinde v Evropě?

 

Německo – houbaření s limitem

V sousedním Německu je houbaření povoleno, ale s určitými omezeními. Na většině území smí člověk nasbírat jen 1–2 kg hub na osobu a den. V chráněných oblastech je sběr hub přísněji regulován a některé druhy hub jsou dokonce chráněny. 

 

Rakousko – houbařské tradice s hodinovým limitem
V Rakousku se pravidla houbaření mohou lišit podle regionu. Zatímco v některých oblastech platí limit 2 kg hub na osobu a den, jinde se setkáte s časovými omezeními. Například v Tyrolsku nebo Štýrsku je sběr hub povolen jen během dne 7-19 h. 

 

Švýcarsko – sběr pod přísným dohledem
Ve Švýcarsku jsou pravidla ještě přísnější. Na většině míst můžete nasbírat maximálně 1 kg hub na osobu a den, a v některých kantonech je houbaření zakázáno v určitých dnech v měsíci, aby se les mohl regenerovat. Takové „dny klidu“ jsou v některých regionech například první týden v měsíci, kdy do lesa na houby nesmí nikdo.

 

Itálie – sběr jen s licencí
Italská kuchyně je známá svou kulinářskou láskou k houbám. Nicméně pokud chcete v Itálii sbírat houby, musíte mít licenci. Každý region má své vlastní předpisy, ale běžně je možné nasbírat 1–3 kg hub denně. Pokud nemáte povolení, můžete se dostat do potíží, a to zejména v populárních turistických oblastech, kde jsou houby chráněné.

 

Skandinávie – houbaření bez omezení
Na severu Evropy, ve Švédsku, Norsku a Finsku, platí takzvané „právo volného přístupu k přírodě“. To znamená, že každý může svobodně vstoupit do lesa a sbírat houby, bobule a další plodiny, aniž by se musel obávat nějakých omezení. Stejně jako u nás, je ale důležité chovat se ohleduplně k přírodě a nerušit divokou zvěř. Skandinávci jsou známí svým respektem k přírodě, a tak se v jejich lesích můžete toulat a sbírat houby bez jakýchkoli limitů, pokud je to pro osobní spotřebu.

 

Houbové koření

 

Uchovávání hub

V různých zemích světa lidé požívají rozmanité způsoby pro zpracování hub, které se odlišují podle místních tradic a dostupných druhů. Přestože sušení a nakládání jsou běžné téměř všude, existují specifické metody uchovávání hub, které stojí za zmínku.

 

Česko
V České republice se houby nejčastěji suší, mrazí a zavařují. Sušení je jedním z nejběžnějších způsobů, protože houby si tak zachovávají svou chuť a mohou se snadno použít do polévek a omáček. Kromě toho se houby také často nakládají do octového nálevu, což je tradiční český způsob uchovávání hub, který jim dodává příjemně sladkokyselou chuť.

 

Skandinávie
Především v Norsku, Švédsku a Finsku, se houby často nakládají do soli. Tato metoda uchovává houby dlouho, ale před použitím je třeba je propláchnout, aby se odstranil přebytek soli. Další zajímavý způsob je sušení a mletí hub na prášek, který se používá jako koření (doporučuji zkusit - viz foto výše, je skvělé!). Tento prášek dodává jídlům intenzivní chuť a je snadno skladovatelný.

 

Rusko
V Rusku je velmi populární solení a kvašení hub. Kvašené houby mají specifickou, jemně kyselou chuť a mohou se skladovat dlouhodobě. Houby se solí často používají jako příloha nebo součást studených pokrmů. Tento způsob zpracování je považován za jeden z nejlepších pro zachování textury a chuti.

 

Polsko
V Polsku se houby často kvasí, nakládají do soli nebo do octa. Takto zpracované houby mají dlouhou trvanlivost, proto se během celého roku používají v mnoha tradičních pokrmech.

 

Jaká je vaše letošní houbařská sezóna? Nasbírali jste plné nůše a máte nasušeno? Podaří se ve sběru hub trhnout rekord z předloňského roku?  Napište mi, jak se vám letos zadařilo 🍄‍🟫 Já budu doufat aspoň v pár španělských klouzků 😄

 

Archiv newsletterů!

Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.  
 

Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!

Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂

 Těším se na počtenou zase za 14 dní 🍃

 👩🏼‍🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno 

 

Kde najdete mé další recepty?

Voňavá kuchařka

 Voňavá kuchařka
656 stran
146 receptů

Kalendář 2025

Stolní kalendář 2025
53 receptů na každý týden v roce

+ 53 receptů z předchozího roku

Svěží kuchařka

 Svěží kuchařka
704 stran
170 receptů

 
Lucie Grusová