Do fast foodu nechoďte - tuhle domácí shawarmu si zamilujete! Chyba konečně odhalena, uf! S těmito vychytávkami už nebude jogurtu nikdy dost. Snadno si ale připravíte vlastní.
|
|
|
|
Pěkný den přeji ❤️
I když to tak v posledních dnech s uplakaným počasím nevypadalo, za dveřmi je léto ☀️ A s ním úplně jiný jídelníček. Nebo alespoň já to tak mám. Po všech různých polévkách, dušených masech a hřejivé pečené zelenině přicházejí na řadu svěží jídla plná čerstvých surovin, chutí a barev - různé zeleninové saláty, skládané misky, rychlé ovocné dezerty, grilovaná masa a také jídla do ruky. Tak se posaďte a ochutnejte se mnou ty nejlepší letní lahůdky, kterým dodává skvělou svěží chuť jedna důležitá ingredience 👌
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Domácí kuřecí shawarma
- Uf, tak snad! Mrkněte na to
- 6 vychytávek na použití bílého jogurtu
- Jak snadno připravit domácí jogurt?
|
|
|
|
Nový recept: Domácí kuřecí shawarma
|
|
Miluju street food a různá skládaná jídla! Zbožňuju tu rozmanitost a bohatost chutí! ❤️ To, jak stejné jídlo může pokaždé chutnat trošku jinak. Stačí přidat jinou omáčku, obměnit zeleninu, pohrát si s kořením... A jestli v tomhle hraje něco prim, jsou to různé kebaby, gyrosy a shawarmy. Máte je také rádi? Pak se mnou určitě vyzkoušejte tuhle domácí kuřecí variantu, pěkně naloženou do kořeněného jogurtu a upečenou krásně dozlatova.
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy) a připravíte ho bez použití ořechů či vajec. Pochutnáte si na něm při Primal, keto či Low carb způsobu stravování.
|
|
|
|
Tak snad konečně záhada odhalena!
Kolegové programátorští si opět udělali pracovní prodloužený víkend a posunuli aplikaci zase o kousek dál. Jenže, i když se to nezdá, za víkend, byť prodloužený, se toho bohužel moc stihnout nedá. Aplikace tak dostála jen drobných změn a oprav. Ale! I tak z toho mám obrovskou radost 😍 A teď křížím i palce u nohou - KONEČNĚ se nám totiž snad podařilo odhalit a opravit záhadu s nulovými cenami za předplatné, které někteří Android uživatelé viděli. Pokud se to takto zobrazovalo (nebo tedy spíš nezobrazovalo) i vám, mám velkou prosbu 🙏 Aktualizujte si prosím aplikaci (pokud k tomu již nedošlo automaticky) a zkontrolujte, že máte nejnovější verzi s číslem .422 (tuto informaci najdete úplně dole na záložce Profil). Vidíte správně všechny varianty předplatného? Nebo (ufff ufff, doufám, že ne!) snad vidíte u některé nulovou cenu? Dejte mi prosím vědět. Moc nám tím pomůžete, děkuju ❤️
Pokud patříte mezi ty, kteří aplikaci ještě nemají (jak je to možné? 😮), budu ráda, když ji zdarma vyzkoušíte. Čekají v ní na vás stovky receptů. Můžete je snadno filtrovat, ukládat do oblíbených či do osobního jídelníčku, psát si k nim poznámky, vytvářet nákupní seznamy a mnoho dalšího. Věřím, že si tuhle receptovou aplikaci zkrátka zamilujete 😍
Mám velkou radost, že se stávajícím uživatelům aplikace líbí a že jim pomáhá při každodenní přípravě jídla (děkuju za skvělé recenze na Obchod Play či AppStore 🙏). Neusínáme ale na vavřínech. Víme, že je stále na čem pracovat a co vylepšovat. Máme toho v plánu tolik! Další posun v aplikaci ale proběhne až v září, protože léto, jak to tak bývá, je nabité prázdninovým programem s dětmi a jeden z kolegů bude mít navíc svatbu (Jirko, držím palce, ať vám přeje počasí a svatba se pořádně vydaří a také přeji hodně společného štěstí 🍀).
|
6 nápadů na použití bílého jogurtu 🥛
Dřív se mi občas stávalo, že jsem koupila velké kilové balení jogurtu a pak v lednici koukala na poloplný kbelík a nějak nevěděla co s ním. Noooo, tak to už se mi nestává! A víte proč? Protože jsem sedla a pěkně si sepsala různé typy receptů, kde se dá bílý jogurt krásně použít. Nebudu si přece tenhle užitečný seznam "syslit" pro sebe. Určitě přijde vhod i vám. Tak tady je 👌❤️
- Snídaně - tady je to celkem jasné. Vezmete jogurt a doplníte ho třeba granolou, křupavými oříšky, domácí nutellou nebo oblíbeným ořechovým máslem. Chybu neuděláte ani s čerstvým sezónním ovocem, jako jsou třeba jahody, maliny a borůvky, a nebo ovocným rozvarem, například jablečným nebo hruškovým. Kdo má rád sladké, vše zakápne troškou medu nebo čekankového sirupu. Jste naopak milovníci slaných jídel a na sladké vás moc neužije? Tak pak rozhodně musíte vyzkoušet turecká vejce Çılbır. Jedná se o česnekový jogurt doplněný krémovými ztracenými vejci a pokapaný chilli máslem. S plátkem křupavého chleba (třeba právě jogurtového) lahoda největší! Podrobný recept najdete například ve Svěží kuchařce. Pokud jste ho ještě nikdy nevyzkoušeli, tak rozhodně doporučuju! Zamilujete se ❤️
- Pomazánky a snacky - jogurt je skvělou náhradou majonézy (nebo alespoň z části) v různých pomazánkách. Ale i z něj samotného můžete vykouzlit skvělé lahůdky pro namazání na pečivo nebo pro nabírání kousky zeleniny. Stačí když ho necháte vykapat, aby zhoustl. Připravíte z něj nejen vlastní Lučinu, ale když ho pak smícháte s nastrouhaným sýrem, vytvarujete kuličky a obalíte třeba v koření nebo nasekaných bylinkách, budete mít rázem fantastické pohoštění pro hosty 👌
- Marinády - jogurt díky své přirozené, ale jemné kyselosti a také obsahu laktobacilů pomáhá zjemňovat maso. Proto se často v blízkovýchodní či indické kuchyni používá do marinád (jako třeba právě v receptu na shawarmu). Když pak takové maso upečete pěkně zprudka, bude krásně šťavnaté, měkoučké, ale ze zlatavou jogurtovou krustičkou na povrchu 😋
- Dresinky a dipy - podobně jako u pomazánek i tady vám jogurt poskytne skvělou náhradu za majonézu, ale lze ho použít i samotný. Stačí přidat třeba utřený česnek a nasekané bylinky. Nebo ho rozmačkejte s troškou nivy. Neskutečná dobrota! S takovými zálivkami už žádný salát nebude nuda ✌️
- Pečivo - podobně jako u marinád na maso, i tady skvěle funguje přirozená kyselost jogurtu a ve spojení s práškem do pečiva nebo jedlou sodou pomáhá jeho nadýchanosti. Koukněte třeba na jogurtový chléb. Vidíte ta oka? Proto se jogurt (podobně jako tvaroh) skvěle hodí na přípravu různých druhů pečiva👏
- Dezerty - jogurt takto funguje nejen v těstech na pečivo, ale samozřejmě i v korpusech dezertů. Tím ale jeho upotřebení v této oblasti nekončí. Když ho jemně osladíte a doplníte třeba vanilkou, kakaem nebo čokoládou, rázem z něj máte skvělý krém. Koukněte níže například na ten čokoládový pohár! Nádhera, no ne? 😍
Teď mi došlo, že tu mám vlastně ještě jeden tip navíc. Možná by šel zařadit do dezertů, ale vzhledem k tomu, že existuje i jeho slaná varianta, uvádím ho takhle samostatně. A co že to je? Lassi. Slyšeli jste někdy o něm? Jestli ne, tak někdy rozhodně napravte ✌️🥛 Zejména v horkých letních dnech si ho zamilujete. Stačí rozmixovat tučný řecký jogurt s troškou ledové vody či mléka (nebo ledu) a například mangem nebo jahodami. Když přidáte i špetičku kardamomu, každý osvěžující doušek vás vynese na vrchol blaha 😋 Nemluvě o tom, že tuhle lahodu můžete také nalít do tvořítek na nanuky a zamrazit. Paráda, co říkáte? A pokud vás zajímá slaná varianta, tak jogurt rozmixujte s ledem, studenou vodou nebo mlékem a dochuťte špetkou opraženého mletého římského kmínu a soli. Možná to zní zvláštně, ale je to vážně moc dobré. Tenhle chladivý nápoj se podává v Indii nejen pro osvěžení, ale také jako skvělá podpora pro lepší trávení. Tak až si budete někdy dávat nějaké pikantnější indické jídlo, nezapomeňte na skleničku lassi 🍶
|
|
|
|
|
Pro další recepty s jogurtem určitě nezapomeňte nakouknout do mobilní aplikace PaleoSnadno. Najdete tam některé výše zmíněné lahůdky z jogurtových tipů a také mnoho dalších dobrot, na kterých si zaručeně pochutnáte 👌 Dávám za ně ruku do trouby! Však jsem je všechny poctivě na vlastní jazyk odzkoušela 😋✌️
|
|
|
Domácí jogurt, který se vždy povede
Možná jste nad přípravou domácího jogurtu již dříve přemýšleli, ale zatím se do toho tak trošku s obavami nepustili. Je to opravdu tak složité? Jak připravit skvělý domácí jogurt? Upřímně? Je to vlastně úplně jednoduché. Všechnu práci za vás totiž odvedou bakterie mléčného kvašení. Protože se ale jedná o živé tvory, je potřeba s nimi zacházet opatrně a na práci jim vytvořit ideální prostředí. Proto má výroba jogurtu svá úskalí. Je potřeba dodržet pár základních bodů, jinak můžete skončit s kýblem nakyslého mléka nebo nevábně vonící slizovitou hmotou. Ale nebojte, s tímto receptem se vám to nestane! ✌️
Suroviny na domácí jogurt
Na přípravu 10 malých skleniček hustého smetanového jogurtu si použijte 1 litr čerstvého (ne trvanlivého) plnotučného mléka, 200 gramů smetany ke šlehání (není vyloženě nutná) a 50 gramů živého bílého jogurtu (použijte takový, který vám chutná, protože tak bude chutnat i ten váš vlastní). Důkladně omyjte všechny pomůcky, které budete při přípravě používat a pusťte se do toho!
Příprava domácího jogurtu
Mléko a smetanu nalijte do hrnce a za velmi častého promíchání přiveďte k varu. Dejte pozor, aby se směs u dna nepřipálila a také na závěr nevykypěla z hrnce.
Poté, co směs prošla pár minut varem, ji zchlaďte na teplotu mezi 45–50 °C. Můžete k tomu použít ledovou vodní lázeň, do které hrnec opatrně postavíte, nebo jeho obsah nechte mimo plotnu zchladnout přirozeně. V obou případech mléčnou směs průběžně míchejte, aby se na jejím povrchu nevytvořil škraloup.
Že mléko se smetanou dosáhlo požadované teploty 45–50 °C, zjistíte nejlépe pomocí kuchařského teploměru. Pokud ho nemáte, můžete si pomoct vlastními smysly. Pečlivě umytý malíček ponořte do hrnce. Pokud ho v něm bez problému udržíte alespoň 5 vteřin, ale zároveň cítíte vyloženě horkost, je to ta správná chvíle.
Trošku odeberte do misky, pečlivě rozmíchejte s jogurtem a pak nalijte zpět do hrnce. Dobře promíchejte, aby nebyly patrné žádné hrudky.
Ještě teplou směs rozdělte do připravených skleniček a zavřete víčky. Případně ji přelijte do jedné velké nádoby a zakryjte talířem nebo poklicí.
V obou případech je co nejrychleji umístěte do vhodného prostředí, kde udržíte několik hodin teplotu lehce nad 40 °C. Může to být přímo jogurtovač, sušička potravin, hrnec na sous-vide či jiný přístroj s přesně nastavitelnou nižší teplotou, trouba s příslušným programem, případně funkcí rozmrazování nebo s pouhým zapnutým světlem. Nicméně vystačíte i s obyčejnými peřinami nebo několika vrstvami dek či ručníků. Pokud do nich navíc přibalíte i láhev naplněnou teplou vodou (opět by měla mít teplotu okolo 50 °C), vytvoříte ideální prostředí, které je pro správné množení jogurtových „breberek“ zásadní.
Zrání domácího jogurtu
Pak nechte jogurt 6–12 hodin zrát. Nijak s ním nehýbejte, nemíchejte, ani nádoby neotvírejte. Přesná doba bude záležet na několika faktorech. Čím déle necháte laktobacily pracovat, tím bývá jogurt hustší, ale také kyselejší. Vliv má také přesná teplota zrání a konkrétně použité suroviny. Proto poprvé nechte jogurt zrát 8 hodin a poté ochutnejte. Je přiměřeně kyselý a alespoň trošku hustý? Pak máte hotovo a můžete pokračovat dalším krokem. Je kyselý málo a nezhoustl? Poskytněte mu ještě další čas v ideálních podmínkách. Už je pro vás příliš kyselý? Příště dobu zrání zkraťte a případně také snižte množství přidávané očkovací dávky jogurtu.
Až bude jogurt chutnat tak, jak máte rádi, bez jakéhokoliv promíchávání ho přemístěte do lednice a po dobu minimálně 6 hodin (ideálně déle) nechte dozrát a také mírně ztuhnout. Teprve pak bude jogurt připravený k přímé konzumaci nebo pro použití při vaření.
Jogurt uložený v lednici vydrží několik dní, při pečlivě dodržené hygieně přípravy ale i déle.
Tak co říkáte, to není zas tak složité, ne? Jo já vím, popis je dlouhý. Ale znáte mě. Já to píšu jen hodně podrobně, aby se to vždy a perfektně povedlo. Žádná raketová věda to není, vážně ✌️A výsledek za to rozhodně stojí! Tento jogurtový recept (včetně spousty tipů navíc) a mnoho dalších vychytávek do kuchyně najdete v mé Svěží kuchařce. Tak ji nezapomeňte prolistovat a dobrou chuť! 😋
|
|
|
|
Budu ráda, když mi napíšete
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat obsah newsletteru vřele povoleno 🙂
|
|
|
|
Pěkný začátek června přeji ❤️
👩🏼🍳 Lucka Grusová z PaleoSnadno
|
|
|
|
Kde najdete mé další recepty?
|
|
|
|
|
|
|
|