Příjemný poslední lednový čtvrtek ❄️
Já vím. Dnešní téma newsletteru nebude blízké asi úplně každému. Ale dejte mi pár minut. Dozvíte se hromadu zajímavých a užitečných informací. A dost možná potom změníte názor. Jestli jste někdy zkoušeli připravit kimchi a úplně se nepovedlo, nebo jste ho někde ochutnali a nechápali, co na něm lidi mají, pak mu dejte ještě šanci. Nebo jste snad ostřílený kimchi fermentátor? I vy si přijdete na své! Tenhle probiotiky a umami chutí napěchovaný celosvětově milovaný korejský kvašený salát je prostě malý zázrak a posledních letech zažívá velký boom - kvasí úplně každý a už i Češi se ve velkém přidali. Tak to vyzkoušejte se mnou také. Není to vůbec nic složitého ✌️❤️
|
Co vás v dnešním newsletteru čeká?
- Nový recept: Růžové vodní kimchi Nabak 나박김치
- Už jen zítra!
- VIP členství v aplikaci - snadno a levněji
- Kvašené pochoutky plné vitamínů a probiotik
- Znáte gochugaru?
|
|
|
|
NOVÝ RECEPT: Růžové vodní kimchi Nabak 나박김치
|
 |
V posledních letech hodně lidí objevilo kouzlo korejského kimchi z pekingského zelí (baechu kimchi) a připravují si doma své vlastní. Možná vás to také láká a rádi byste využili všech benefitů, které tato kvašená pochoutka přináší, ale až tak neholdujete pálivým jídlům a obáváte se výrazné chuti a vůně tradičního kimchi. Tak pak je pro vás svěží nabak kimchi přesně tou pravou volbou! Díky kratšímu kvašení ve vodním nálevu, menšímu množství chilli, absenci rybí omáčky a naopak přídavku ovoce je jeho chuť a vůně krásně lehká a osvěžující ❤️
|
Kouknout na recept |
Recept je přirozeně bezlepkový (jako vždy), bez vajec, mléčných výrobků či masa, takže si na něm pochutnají i vegetariáni a vegani. Vyhovuje všem stravovacím stylům, kterým se věnuji. Proto ho můžete zařadit do jídelníčku při Paleo, Primal, Low carb, Keto či Whole30.
|
|
|
|
Novoroční restart končí!
Celý leden byla pěkná jízda, to vám tedy řeknu! Mám velkou radost, že hodně z vás se rozhodlo do změny stravování pěkně opřít a pořídili si v rámci mega výhodné akce můj nabušený balík s tisícem receptů Novoroční restart 2025. Se všemi se těším na společné kouzlení v kuchyni 😍 Ale všechno jednou končí. A to i tahle extra výhodná nabídka. Pokud jste ji nestihli, tak máte šanci už jen do zítra 31.1. získat slevu neuvěřitelných 1.880 Kč a mít díky hromadě e-knih a VIP verze mobilní aplikace stále po ruce tisícovku receptů, jídelníčky a inspiraci, která vám pomůže zvládnout celý jídelníček roku (nejen) 2025 s lehkostí.
Získat mega balík a ušetřit 1.880 Kč
VIP členství v aplikaci - snadno a levněji
Součástí výše uvedeného mega balíku je také VIP verze aplikace PaleoSnadno. Ta nás v poslední době malinko potrápila. Nebo trápí - vlastně aktuálně ještě přesně nevím. Kolegové programátoři se plánovaně společně sešli, aby pracovali na dalších vylepšeních, a místo aby se věnovali novým funkcím a "fičurám", které vám zase o něco zpříjemní používání aplikace, strávili několik dní řešením problému. Ten se objevuje u uživatelů iOs. Jenže jen některých. Což, i když se zdá jako dobře, je vlastně špatně. Protože se to nikomu z kolegů s "jablíčkem" nedaří nasimulovat. Řešení takového problému je pak tak trošku jako střílení naslepo nebo hledání jehly v kupce sena.
Možná i vy patříte mezi k těm, kterým v aplikaci nefunguje aktivace VIP verze. Pevně doufám, že v době, kdy budete číst tento newsletter, už bude vše v pořádku. Ale kdyby náhodou ne, tak je tu řešení. A dokonce se slevou! VIP členství si totiž můžete snadno pořídit přímo u mě na webu. Je to varianta i pro ty, kteří nechtěli na Obchod Play či App Store použít online platební kartu, protože úhradu na stránkách můžete provést i převodem. Členství je k dispozici ve variantě buď na 1 rok, nebo navždy – podle toho, co vám nejvíc vyhovuje. Měsíční členství je dostupné pouze v mobilní aplikaci.
Vyzkoušet VIP členství se slevou
|

|
|
|
|
Kvašené pochoutky plné vitamínů a probiotik
Kvasíte, fermentujete? Přiznávám bez mučení, že já jsem se tomu velmi dlouho vyhýbala. Měla jsem totiž v hlavě představu vybuchujících sklenic s hrozivě páchnoucím obsahem, který se mi rozprskne po celém bytě 😄 To je tak, když čtete nebo zaslechnete hrozivé zkazky o tom, jak lidi raději kvašenou zeleninu otevírají ve sprchovém koutu, aby se to pak snadněji uklízelo 😂 Ale jednou jsem to hrdinně zkusila a... totálně se zamilovala! ❤️ Nejenže se žádné výbuchy nekonají, ale navíc to i skvěle chutná. Nemluvě o zdravotním přínosu. Nač chodit do lékárny pro probiotika, když je můžete mít doma stále při ruce. A přesně podle vaší chuti. Zkvasit jde totiž téměř každá zelenina a také ovoce (třeba kvašené mango a ananas jsou extra mňam!). Tak se mnou (bez obav) vyzkoušejte některý z níže uvedených receptů, anebo až bude sezóna okurek, tak si vychutnejte skvělé kvašáky. Najdete je nejen na webu, ale spolu s kapustovým kimchi také v mobilní aplikaci PaleoSnadno.
|
|
|
|
Znáte gochugaru?
Když se řekne "kimči" (správně by se česky mělo psát kimčchi, což mi tedy ale vůbec nejde přes jazyk a ani Korejci to tak nevyslovují), naprostá většina lidí si automaticky představí tmavě rudohnědý kvašený pikantní salát z čínského zelí. Jenže (jak už jste si všimli výše v receptu na nabak kimchi) vůbec to tak být nemusí. Jako kimchi se totiž v Koreji obecně označuje kvašená zelenina nebo dokonce i bylinky a receptů existuje na stovky. Ale je pravda, že velká část z nich je podobně výrazně zbarvená a obsahuje jednu společnou surovinu. Tou je gochugaru 🌶️

Nezaměnitelná barva a chuť
Gochugaru 고춧가루 (vyslovuje se jako gočugaru) v doslovném překladu znamená chilli (gochu) prášek (garu). (Poznámka - pozor, často si ho lidi pletou s jinou tradiční korejskou surovinou - gochujang. To je ale úplně něco jiného. Jedná se o pastu z chilli papriček, fermentované sójové moučky a rýže.) Možná si řeknete: "Chilli jako chilli. Prostě do kimchi dám to, co mám doma." Jenže gochugaru za běžné chilli koření v receptech zaměnit úplně nelze. Tedy lze, ale výsledek bude jiný. Proč? Gochugaru má totiž jinou chuť a také mnohem výraznější barvu. Je to dané nejen odlišnými odrůdami chilli, ale také unikátním způsobem výroby. Na rozdíl od běžného chilli koření totiž gochugaru neobsahuje semínka a před drcením se tradičně suší na slunci. Tím získává sladkou, jemně ovocnou chuť s mírně kouřovým nádechem a také typickou rudou barvu. V dnešní době, kdy příprava domácího kimchi získala velkou oblibu i za hranicemi Koreje, se bohužel na trhu často objevuje gochugaru, které tyto typické znaky postrádá. Je spíše hnědé než rudé a chutná mdle.
Kde a jak koupit
Pokud se budete chtít do přípravy tradičního kimchi pustit, určitě si gochugaru sežeňte. Dnes už to není zdaleka tak složité jako dřív. Koupíte ho (a spolu s ním si můžete vybrat z hromady dalších typických asijských surovin) například na stránkách Sambalshop.cz. Pokud jste z Prahy, navštivte některou z korejských prodejen (například na náměstí Republiky, v Korunní ulici, Koněvově nebo Na Poříčí). Pobočky mají také v Brně a Ostravě. Při výběru se soustřeďte na několik věcí.
- Velikost balení - protože Korejci kimchi připravují opravdu ve velkém množství a gochugaru používají i na dochucování při vaření, většinou se prodávají půlkilová nebo kilová balení. Nicméně třeba na výše zmíněném Sambalshop.cz najdete i 200g dózu a v prodejně Na poříčí mají připravené odsypané menší balíčky.
- Barva - vždy vybírejte gochugaru s výraznou tmavě červenou barvou. Vyhněte se koření, které je zbarvené dohněda – to může znamenat nekvalitní výrobu nebo špatné skladování. Jemně mleté gochugaru může mít mírně oranžový odstín, což je v pořádku a neznamená nižší kvalitu.
- Struktura - na trhu jsou k dispozici dva druhy gochugaru - vločky a prášek (někdy také označený jako mouka). Korejci na přípravu kimchi používají tradičně vločky a pro dochucování při vaření prášek. Někdo ale kombinuje oba druhy – prášek pomáhá lepší absorpci chuti do surovin, zatímco vločky zajišťují vizuální texturu. Osobně mám raději jemnější strukturu gochugaru i do kimchi. Ale to je hodně o sobních preferencích. Nešlápnete vedle ani s jednou variantou.
- Původ - zdaleka ne všechno koření gochugaru pochází přímo z Koreje. Trh zaplavily i čínské a vietnamské výrobky. Těm se ale raději vyhněte, abyste pak nebyli zklamaní. Většinou totiž nedosahují kvality tradičních korejských značek. Proto na obalu hledejte zemi výroby a také původ chilli papriček. Mezi oblíbené a v Evropě snadno dostupné značky gochugaru patří například Sempio a Nongshim.
- Popisky - je mi úplně jasné, že v korejštině si asi moc nepočtete 😄 Ale pokud chcete mít jistotu, že vámi kupované gochugaru bude opravdu to nejlepší, hledejte na obalu popisek 태양초 (Taeyangcho). Ten totiž značí, že gochugaru bylo připravené tradičním způsobem, a to sušením na slunci, díky kterému bude mít tu nezaměnitelnou typickou jemně kouřovou chuť. Někdy se totiž chilli papričky suší strojově a takové označení pak na obalu chybí. Každý výrobce se tradičním způsobem přípravy rád pochlubí. Takže pokud nápis 태양초 (Taeyangcho) nenajdete, raději výrobek nekupujte. Nutno podotknout, že ne všechny kvalitní značky suší výhradně na slunci. Používají se také moderní sušárny, které věrně napodobují podmínky slunečního sušení. Nicméně s nápisem Taeyangcho máte větší jistotu. Někdy může být na obalu uvedená i míra pálivosti gochugaru. Popisek 덜매운 (deol-maewoon) označuje jemně pikantní chuť, 매운 (maewoon) pak více intezivní ostrost. Nicméně výrazné pálivosti jako u běžného chilli koření se nemusíte bát ani u jedné verze.

Jak gochugaru skladovat
Vzhledem k většinou prodávaným velkým balením je po nákupu důležité dbát na dobré uskladnění, aby vám gochugaru vydrželo ve stejné kvalitě po dlouhou dobu. Vyžaduje suché a tmavé místo, kde vydrží několik měsíců. Skvělou variantou, kterou já osobně uplatňuju, je uchovávání v mrazáku v dobře těsnící nádobě nebo sáčku se zip lockem. Vzhledem k tomu, že chilli prášek gochugaru neobsahuje vodu, zůstává stále sypký, takže ho můžete kdykoliv odebrat v potřebném množství.
Ať už se pustíte se mnou do výroby kimchi, nebo jen budete chtít dodat svým jídlům trochu autentické korejské chuti, gochugaru rozhodně stojí za vyzkoušení. Jen pozor – je dost návykové! 😉 Možná začnete jedním malým balením… a pak zjistíte, že se bez této typické korejské suroviny neobejdou ani vaše ranní míchaná vajíčka 😄
|
|
|
|
Archiv newsletterů!
Utekl vám nějaký dřívější e-mail s novinkami? Nakoukněte do archivu newsletterů. Věřím, že tam najdete spoustu dobrot a vychytávek pro snazší vaření.
Napište mi, pošlete newsletter dál - vše povoleno!
Tohle není klasický newsletter, na který se nedá odpovědět. Klidně mi napište. Moc ráda si přečtu, co vám chutná a co ne. Zajímá mě váš názor. Šířit a přeposílat newsletter vřele povoleno. Budu za to naopak moc ráda 🙂
|
|
|
|